dimecres, 3 de novembre del 2021

Fernand Joseph René Chevalier

Notícia de l'alliberament de Fernand Chevalier apareguda en el periòdic ginebrí "Le Réveil Anarchiste" del 4 de juliol de 1936

Notícia de l'alliberament de Fernand Chevalier apareguda en el periòdic ginebrí Le Réveil Anarchiste del 4 de juliol de 1936



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de novembre de 1915 neix a Delémont (Jura, Romandia, Arpitània, Suïssa) l'anarquista, sindicalista i lluitador antifeixista Fernand Joseph René Chevalier 

Un cop lliure el juny d'aquell any, marxà l'agost de 1936 per combatre l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 a la República Espanyola, juntament amb altres companys, com ara Albert Minnig i Louis Walther, cossis ells, passant la frontera del Pirineu Oriental. D'antuvi s'integrà en la Columna «Los Aguiluchos» i posteriorment en grup «Metralleta Suïssa» de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», lluitant al front d'Aragó 

Fernand Chevalier: El 3 de novembre de 1915 neix a Delémont (Jura, Romandia, Arpitània, Suïssa) l'anarquista, sindicalista i lluitador antifeixista Fernand Joseph René Chevalier.  

Es guanyava la vida com a fuster a Ginebra (Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa) i durant els anys trenta del segle XX milità en la Lliga d'Acció de la Construcció (André Bösiger, Lucien Tronchet i altres).  

El desembre de 1935 participà, amb companys sindicalistes (Gustave Berger, Auguste Cornu, Jean Gerber, Gaston Gueniat, Paul Lichtenberger, Émile Oberhofer, Gustave Panchaud, Lucien Tronchet i altres), en la destrucció d'uns immobles insalubres del carrer Cornavin de Ginebra que es venien denunciant des de feia temps; detingut per aquest fet i per diversos enfrontaments amb feixistes italians, el 26 de febrer de 1936 va ser condemnat a quatre mesos de presó, que purgà a la presó ginebrina de Saint-Antoine.  

Un cop lliure el juny d'aquell any, marxà l'agost de 1936 per combatre l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 a la República Espanyola, juntament amb altres companys, com ara Albert Minnig i Louis Walther, cosins ells, passant la frontera del Pirineu Oriental.  

D'antuvi s'integrà en la Columna «Los Aguiluchos», de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), i posteriorment en grup «Metralleta Suïssa» de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», lluitant al front d'Aragó.  

Ferit al braç, arran de la repressió republicana burgesa i stalinista el maig de 1937 abandonà Catalunya i s'establí a Èx-los-Bens (Savoia, Arpitània, Ôvèrgne-Rôno-Arpes), on vivia la seva germana i on trobà feina.  

El setembre de 1939, quan la mobilització militar, retornà a Suïssa. Però, detingut a la frontera, va ser jutjat i condemnat per un tribunal militar a 45 dies de presó.  

Malalt, Fernand Chevalier va morir el març de 1943 a Ginebra. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada