dijous, 25 de novembre del 2021

Emili Salvador Massa

Necrològica d'Emili Salvador Massa apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 13 d'octubre de 1992

Necrològica d'Emili Salvador Massa apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 13 d'octubre de 1992



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de novembre de 1907 neix a Santa Cristina d'Aro l'anarquista i anarcosindicalista Emili Salvador Massa 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Emili Salvador Massa: El 25 de novembre de 1907 neix a Santa Cristina d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà) --algunes fonts citen erròniament Calonge (Gavarres marítimes, Baix Empordà)-- l'anarquista i anarcosindicalista Emili Salvador Massa. El seu pare es deia Miquel Salvador i la seva mare, Llúcia Massa.  

Començà a militar de ben jove en les Joventuts Llibertàries i en la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Calonge.  

Posteriorment s'establí a Almacelles (Segrià), on també milità.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència i va ser detingut en una batuda i tancat un temps.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Tuïr (els Apres, Rosselló) i establí la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili i finalment el Sindicat d'Oficis Diversos de la Regional Exterior de la CNT-AIT al seu domicili, encarregant-se especialment en la distribució de la premsa confederal.  

Emili Salvador Massa va morir el 16 d'abril de 1992 al seu domicili de Tuïr i va ser inhumat amb una bandera roja i negra confeccionada per la seva companya, Dolors Prat (Lola). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada