diumenge, 21 de novembre del 2021

Emili Oliver Caballé


Necrològica d'Emili Oliver Caballé apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 16 de juny de 1974

Necrològica d'Emili Oliver Caballé apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 16 de juny de 1974



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de novembre de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Emili Oliver Caballé 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Elvira Obiols Farré, i les seves tres criatures. Ell patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Emili Oliver Caballé: El 21 de novembre de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Emili Oliver Caballé. El seu pare es deia Joaquim Oliver i la seva mare, Maria Caballé.  

De jove emigrà al Principat de Catalunya, on treballà com a obrer en la Secció de Transportes i Comunicacions de la Telefònica de Barcelona.  

Durant els anys trenta del segle XX milità activament en el Sindicat de Telèfons barceloní de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Elvira Obiols Farré, i les seves tres criatures. Separada la seva família, la seva companya i les criatures van ser refugiades a Coatascorn (Costes del Nord, Bro Dreger, Bretanya). Ell patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després s'instal·là a Sant Juèri (Tarn, Occitània) i durant l'Ocupació alemanya fou secretari de la CNT clandestina del departament de Tarn.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors de la Federació Local de Sant Juèri de la CNT-AIT en l'Exili, de la qual va ser nomenat secretari en diverses ocasions.  

Al final de la seva vida s'establí a Albi (Tarn, Occitània), on continuà militant en la CNT-AIT en l'Exili local.  

Emili Oliver Caballé va morir el 5 de gener de 1974 al seu domicili d'Albi. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada