dimarts, 16 de novembre del 2021

El Govern de la Generalitat dona per fet que haurà d’ampliar l’ús del passaport Covid

A causa de la situació de la pandèmia de covid-19 el CER de l'Escala no farà tampoc aquest any la Quina de Nadal i en el seu lloc es farà alguna altra activitat alternativa, com podria ser un concert de nadales o una obra de teatre 

El Govern dona per fet que haurà d'ampliar l'ús del passaport Covid. El Govern de la Generalitat de Catalunya escrutarà les dades dels pròxims dies abans d'aplicar la mesura 

Certificat Covid per al Nadal. La sisena onada empeny a les comunitats autònomes a ampliar la utilització d'aquest document   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 16/11/2021.- Segons Canal 10 Empordà, amb l'arribada de la festivitat emporitana de Sant Martí la setmana passada, aquest cap de setmana el CER ha donat per finalitzada la campanya de castanyes a la Riba de la Platja de l'Escala. Enguany s'han venut també moniatos i números de la loteria de Nadal. El president de l'entitat, Raúl Centeno, ha valorat molt positivament l'afluència de gent i es pot donar per tancada la temporada de forma satisfactòria.  

El CER ha anunciat també que aquestes pròximes festes de Nadal tampoc es farà la tradicional Quina. I és que la situació encara és molt incerta pel que fa a les mesures de contenció del virus i la junta directiva ha optat per buscar alternatives, com podria ser una cantada de nadales o bé una obra de teatre.  

Sigui com sigui, el CER vol mantenir les activitats i pròximament s'anunciarà el que tenen previst per aquest Nadal 2021. 

Risc avui de brot de covid-19 a l'Escala i Empúries: 

Índex de ris de contagi: 455.41 (Molt alt). Taxa de reproducció rho7: 0,98. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 24. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 53. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 464.26. Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.98 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 

El Govern dona per fet que haurà d'ampliar l'ús del passaport Covid 

Llegim al Diari de Girona que "la mesura no està tancada, almenys no amb caràcter immediat». Són paraules de la portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Plaja, sobre l'ampliació del passaport Covid, donant a entendre que, si en els pròxims dies i setmanes les xifres de la pandèmia continuen empitjorant, i hi ha a l'horitzó un "macropont" al desembre, aquesta extensió del requeriment del document acreditatiu de la vacunació serà requerit. 

«Som conscients que això pot suposar una limitació de drets, però si es pren aquesta decisió és per evitar endurir les restriccions, com la disminució d'aforaments, que també porten dèficit d'aquests mateixos drets», va explicar Plaja. 

I és que el coronavirus-19 segueix en ascens al Principat de Catalunya, amb el doble de contagis que fa dues setmanes i un augment de la tensió hospitalària. Les dades concretes d'aquest dimarts, facilitades per el Departament de Salut de la Generalitat, indiquen que aquest augment hospitalari segueix, tant en persones ingressades com en UCI, que s'acosten al centenar. El 70% dels ingressats no estan vacunats. En concret, la xifra de persones ingressades és de 386, davant els 376 d'ahir dilluns. A les unitats de crítics hi ha 96 persones, mentre que en l'últim comunicat n'eren 90. 

Certificat Covid per al Nadal 

A finals de novembre (és a dir, a les portes del pont de desembre i a menys d'un mes per al Nadal), els hospitals del Principat de Catalunya tindran uns 120 persones pacients amb covid-19 a les UCI. Ahir n'hi havia 96, segons el Departament de Salut. Un centenar és el límit que el Departament té fixat per començar a estendre l'ús del certificat Covid, que en aquests moments al Principat de Catalunya només s'utilitza a l'oci nocturn. 

A final de novembre es pensa que hi haurà entre 2.000 i 2.500 nous contagis diaris  

Però els pronòstics del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)  apunten que, al final del mes, el Principat de Catalunya haurà superat aquest límit i que, a més, hi haurà entre 2.000 i 2.500 nous contagis diaris. Aquesta previsió és diferent de la plantejada fa setmanes, quan l'escenari era més optimista i la llavors inexistent pressió hospitalària augurava un Nadal sense ensurts. Però el virus torna a colpejar amb força. 

El Principat de Catalunya fa setmanes que té l'opció d'ampliar el certificat Covid a sobre de la taula i ho debatrà previsiblement avui a la reunió setmanal del Consell Executiu de la Generalitat. Es tracta d'una restricció de fàcil aplicació i sense l'impacte econòmic que en tenien d'altres, com ara el límit horari o els aforaments a bars i restaurants. 

«La situació epidemiològica està pitjor a tot Europa. Nosaltres encara estem bé, tenim una incidència baixa (a Catalunya era ahir de 86 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies), però estem creixent i els models diuen que el creixement continuarà», explica l'investigador del Biocomsc Daniel López-Codina. 

La «part positiva», destaca López-Codina, és que la taxa de vacunació a Catalunya i Espanya és «molt alta», i per això «no es preveu que la pressió hospitalària sigui tan elevada com en altres onades». El Biocomsc demana ampliar ja l'ús del certificat Covid abans d'arribar als 100 pacients a les UCI. 

El Regne d'Espanya viu una de les millors situacions epidemiològiques d'Europa, malgrat el creixement que hi ha ara a tot el continent. «El que passa ara a altres països ho vam viure nosaltres a l'estiu, quan teníem dues epidèmies: una de vacunats i una altra de no vacunats», diu l'investigador del Biocomsc. 

El 80% de la població de l'Estat espanyol està immunitzada i això disminueix la propagació del virus i evita la malaltia greu i la mort. López-Codina recorda que una persona no vacunada té fins a 10 vegades més probabilitats d'ingressar a l'hospital que una de sí vacunada. De fet, un 70% de les persones amb coronavirus-19 ingressades als hospitals catalans no estan vacunades, segons va dir ahir el coordinador d'hospitalització de covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, a Catalunya Ràdio. 

«La situació preocupa perquè no sabem quin serà el límit d'ingressos a les UCI. Ara mateix no ens podem plantejar un Nadal tranquil com fa un mes», explica López-Codina. 

Altres Comunitats Autònomes 

A la Comunitat Autònoma Valenciana, amb un 90% dels més grans de 12 anys vacunats, el president Ximo Puig es planteja augmentar més la taxa. «Per això el certificat Covid pot ser útil, perquè hi hagi alguns espais concrets on sigui necessari tenir-lo per accedir-hi», va explicar. 

Altres Comunitats Autonòmiques com el País Basc han obert el debat sobre la vacunació obligatòria de determinats treballadors, encara que el Govern basc confia que sigui una cosa que es decideixi de manera «uniforme» a tot l'Estat espanyol, de manera que veu «difícil» que el País Basc adopti aquest tipus de mesures «si no estan emmarcades en una decisió» d'àmbit estatal.  

Per part seva, el Govern de Navarra estudiarà amb els informes i les dades d'aquesta setmana la possibilitat d'augmentar les restriccions, que afectarien els espais tancats d'ús públic.  

També el conseller de Sanidade de Galícia, Julio García Comesaña, va avisar que «no es descarta prendre mesures de cap mena». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada