divendres, 19 de novembre del 2021

Diumenge es presentarà el llibre biogràfic de cent militants d’Estat Català a Prats de Molló

Diumenge es presentarà el llibre biogràfic de cent militants d'Estat Català a Prats de Molló, on el novembre de 1926 Francesc Macià i els seus voluntaris van començar l'aixecament per aconseguir la Independència nacional catalana 

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Llorenç de Cerdans i via el Coll d'Ares, ocupant Olot, i proclamant la República Catalana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir) 19/11/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que en el marc del centenari del primer partit independentista, Estat Català, s'ha organitzat uns actes a diferents punts de la població de Prats de Molló (Alt Vallespir, Vallespir), el proper diumenge 21 de novembre, es recordarà a Prats de Molló (Vallespir, Catalunya Nord), l'intent guerriller d'alliberar Catalunya del Sud que van protagonitzar Estat Català i el seu líder Francesc Macià. 

Els fets de Prats de Molló 

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Llorenç de Cerdans i via el Coll d'Ares, ocupant Olot, i proclamant la República Catalana. 

El finançament de l'acció feta pels separatistes catalans de l'Argentina, Cuba i Estats Units, aconseguí armar i uniformar un parell de centenars d'homes disposats a l'acció. 

El 4 de novembre de 1926, l'Estat Major d'EstatCatalà era detingut a Vila Denise, essent la majoria dels detinguts, molts d'ells foren deportats a Bèlgica, i els líders jutjats a París, declarant-se en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris. Aquest cas dona la volta al món, i serví de ressò per a la causa del moviment independentista català. 

Actes. Diumenge 21/11/21: Prats de Molló (Vallespir): 

11:00h Ofrenes florals davant del Monument a Francesc Macià i els voluntaris de 1926. 

11:45h Acte i parlament a Vila Denise (quarter logístic dels Voluntaris del 1926), que comptarà amb el president de l'associació casa Macià i d'un regidor de l'Ajuntament, a més dels coordinadors de llibre Diccionari biogràfic d'Estat Català, i de familiar de militants d'Estat Català.. 

12:30h Ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer. 

15:00h Presentació del llibre Diccionari biogràfic d'Estat Català a la sala municipal. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada