dijous, 25 de novembre del 2021

25-N: els carrers i les places de les comarques gironines han tornat a ser-hi

Una dona llegint el manifest davant dels Jutjats de Girona en contra de la violència masclista

          Una dona llegint el manifest davant dels Jutjats de Girona en contra de la violència masclista


A l'Escala DonArt penja una pancarta contra les violències masclistes amb motiu del 25-N- El col·lectiu DonArt ha penjat una pancarta reivindicativa a la plaça de l'ajuntament en motiu del Dia internacional contra les violències masclistes que es commemora aquest dijous- En ella hi han representat els 7 tipus de violència envers les dones que es destaquen al manifest institucional 

A Girona, dues mobilitzacions han protestat aquest vespre contra la violència masclista 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 25/11/2021.- Segons Canal 10 Empordà, el col·lectiu artístic, format per dones de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), DonArt lluita contra les violències masclistes i participa en el Dia internacional contra aquesta xacra. Per fer-ho han penjat una pancarta a la plaça de l'ajuntament, on hi ha representades els 7 tipus de violències que s'especifiquen en el manifest institucional de la Generalitat de Catalunya.  

Al principat de Catalunya fins a l'octubre, aquest 2021, s'han comptabilitzat 11 dones mortes per raó de gènere i més d'11.000 denúncies per violència masclista. També s'han comptabilitzat, en aquest cas fins al setembre, 804 denúncies per violació i 1.451 per abusos sexuals, segons els Mossos d'Esquadra. Segons l'Institut Català de les Dones, la majoria d'assassinades tenien entre 41 i 50 anys. 

Dues mobilitzacions a Girona 

Llegim a VilaWeb que a la ciutat de Girona, dues mobilitzacions han protestat aquest vespre contra la violència masclista. La primera d'elles, de la mà de la Plataforma Feminista Gironina, ha fet un ofrena floral per cada una de les dones que ha mort a mans d'un home. Posteriorment i sota la pluja, una cadena humana ha encerclat els Jutjats de Girona. Durant la lectura del manifest, una de les membres de la plataforma ha demanat una major implicació de la justícia a l'hora de castigar els autors de delictes sexuals.  

Mitja hora després, a les set de la tarda, a la plaça del Primer d'Octubre s'ha fet una concentració en què un grup de dones ha cantat diversos temes amb lletres reivindicatives a favor dels drets feministes. 

Milers de persones, majoritàriament dones, es manifesten aquest vespre arreu del país contra la violència masclista. Durant tota la setmana institucions, entitats i col·lectius feministes han organitzat actes i concentracions, però les més grans s'han fet avui, 25 de novembre, coincidint amb el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. S'havien convocat diverses manifestacions amb motiu del dia internacional envers les dones. Barcelona, València, Palma, Girona, l'Hospitalet de Llobregat, Ciutadella, Granollers, Vilafranca del Penedès, Sant Cugat del Vallès, Sabadell o Reus, entre més, han estat algunes de les ciutats on col·lectius feministes han organitzat les concentracions. 

Els carrers i les places de les comarques gironines han tornat a ser-hi el 25-N 

Llegim al Diari de Girona que els carrers i les places de les comarques gironines han tornat a ser, Dia Internacional de la Violència envers les Dones, un clam contra la violència masclista. Tot i la pluja, que sempre que apareix aigualeix la majoria d'actes, es van celebrar nombroses concentracions i protestes organitzades per col·lectius feministes.  

A la ciutat de Girona, la Plataforma Feminista de les Comarques Gironines va organitzar una concentració davant dels jutjats a les 18.30 h on s'hi van aplegar un centenar de persones. La ubicació es va escollir per protestar del «tractament que fan els jutjats dels casos que hi arriben de violència de gènere, ja que no hi estem d'acord», va explicar Diana Estudillo, membre de la Plataforma. Així, al principi de la concentració diverses dones van pujar a l'escenari per a posar veu a dones que la justícia havia «maltractat» després de patir una violació. Totes tenien un tret en comú: el seu agressor segueix al carrer. Tot seguit, van llegir un manifest que parlava de «dades esgarrifoses». «Les agressions sexuals s'han incrementat a Catalunya un 35,5% i els delictes amb penetració, 44%», van afirmar. També van recordar les agressions que han estat darrerament notícia a les comarques gironines, com la noia de 18 anys presumptament violada en una discoteca de Girona per un home de 48. Finalment, van acabar recordant la cara més crua de la violència masclista, els feminicidis. Així, van llegir un per un els noms i les edats de les dones assassinades a l'estat espanyol durant el 2021. Per cadascuna d'elles, els assistents van deixar una flor com a homenatge dalt de l'escenari. L'acte va acabar amb una performance en què els assistents van fer una cadena humana, amb distància de seguretat, que gairebé va aconseguir encerclar els jutjats. «Estem contentes de com ha anat perquè hi ha actes altres actes del 25-N a la mateixa hora a Girona, i tot i això hem aconseguit ser força gent», va explicar Estudillo.  

Acte de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista 

Una d'aquestes altres concentracions se celebrava a les 19:00h a la plaça U d'Octubre de Girona, organitzada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista. Fins aquesta protesta s'hi van desplaçar més de dues-centes persones, que van exigir «una societat lliure de violències masclistes, on les nostres identitats i les nostres relacions no estiguin marcades per prejudicis i estereotips», tal com van llegir les organitzadores en el manifest de l'acte. Els diferents col·lectius convocants de la concentració van explicar les accions que fan per a «promoure espais íntims i segurs per a totes nosaltres» i «combatre la violència que provoca la invisibilització de les cures, les violències interpersonals, la construcció dels rols de gènere o la violència institucional sistemàtica», entre d'altres.  

La Coral Salvadora Catà també va tenir un espai per cantar, igual que les persones assistents, per a qui es va obrir el micròfon perquè es poguessin expressar.   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada