dilluns, 11 d’octubre del 2021

Mobilització contra l’aeròdrom que es vol fer a Peralada


La marxa lenta de vehicles i tractors va recórrer un tram de l'N-260. | UNIÓ DE PAGESOS

Mobilització contra l'aeròdrom que es vol fer a Peralada 

Una tractorada convocada per Unió de Pagesos va escenificar ahir el malestar que ha generat el projecte 

Tractorada per protestar contra l'aeròdrom de Peralada 

Mig centenar de persones participa en una marxa lenta per l'N-260 per reclamar a l'administració que intervingui i paralitzi el projecte       

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 11/10/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que Unió de Pagesos demanarà al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es refacin els informes d'impacte ambiental i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que permeten el projecte de construcció d'un aeròdrom a Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada). "Fa la sensació que aquests informes s'han fet una mica --i força-- amb amiguisme; són molt fluixos, per dir-ho d'alguna manera", va manifestar ahir el coordinador nacional del sindicat pagès, Joan Caball, al començament de la tractorada de protesta que va tenir lloc al municipi altempordanès. Caball es referia, entre altres aspectes, al fet que l'ACA permeti les noves instal·lacions en un terreny inundable. 

El projecte és una iniciativa privada i ja ha estat aprovat de manera inicial per l'Ajuntament. L'aeròdrom s'ubicaria a Sant Nazari de les Olives i tindria un espai de 750 m² per estacionar aeronaus, un hangar de 450 m² i una pista de terra compactada de 231 metres de longitud. Les instal·lacions, argumenten els promotors, es destinaran a vols tècnics --se'n farien un centenar a l'any-- dedicats a elaborar cartografia, administrar tractaments fitosanitaris o controlar conreus. 

Incompatibilitats 

Igual que l'entitat naturalista Iaeden i una associació veïnal que han recollit signatures en contra del projecte, Unió de Pagesos recorda que l'aeròdrom estaria a menys d'un quilòmetre del nucli de Peralada i molt a la vora d'unes masies que tenen bestiar. També, que és incompatible amb el que marca el pla director urbanístic de l'Alt Empordà. A més, va subratllar ahir Joan Caball, per fer aquesta feina ja es disposa de pistes a la mateixa comarca, com són les d'Empuriabrava (Castelló d'Empúries, Alt Empordà, comtat de Peralada), Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries) i Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú). 

Tractorada per protestar contra l'aeròdrom de Peralada 

Llegim al Diari de Girona el d'Unió de Pagesos i un conjunt de veïns de Peralada van congregar ahir al matí una quarantena de vehicles --entre tractors i cotxes-- per manifestar el seu rebuig al projecte que preveu construir un aeròdrom al municipi. La protesta va començar pels volts de les 11 del matí i va consistir en una marxa lenta d'una hora i mitja que va recórrer un tram de l'N-260, que enllaça Peralada amb Llançà, i va finalitzar al centre del poble amb la lectura d'un manifest, segons l'AgènciaCatalana de Notícies. Les i els manifestants van apuntar que la construcció no és «res més que el caprici d'una persona amb recursos» i que es tracta d'un projecte que consideren «incomprensible». 

Un dels impulsors de la tractorada, Jordi Cros, és un dels ramaders que té una explotació als voltants d'on es preveu la construcció de l'aeròdrom i apunta que el projecte tindria un impacte negatiu sobre el seu bestiar: «Tinc una granja de vaques de llet a menys de 100 metres. Aquest aeròdrom ocasionaria un impacte directe sobre els animals, perquè aquestes vaques viurien amb un estrès constant per l'efecte del soroll i això a la llarga també els hi podria produir malalties». 

Cros va afegir que l'objectiu de les veïnes i dels veïns és «conscienciar a la població i que tothom tingui present que aquest projecte no beneficia a ningú i genera un impacte negatiu en el territori». Les veïnes i els veïns, recolzats pel sindicat Unió de Pagesos, també critiquen que es tracta d'un projecte «innecessari»: «No té sentit que es faci perquè ja hi ha els aeròdroms d'Ordis, a 17 quilòmetres, i el de Viladamat, que està a 25 quilòmetres», va insistir Cros. El ramader també va precisar que en les darreres setmanes s'han recollit més d'un miler de signatures contra la construcció de l'aeròdrom i s'han presentat al·legacions a l'aprovació del projecte. 

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, també va ser present a la concentració i va demanar a les administracions que tinguin «sentit comú» i evitin que es faci un aeròdrom que «malmetria el territori». «El que ha de fer la gent que ve de fora del territori és adaptar-se», va apuntar Caball en al·lusió als promotors del projecte. 

L'impacte de l'aeròdrom 

El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Xavier Frigola, va explicar que el projecte consisteix en la construcció d'un aeròdrom format per un hangar de 450 metres quadrats (m2), una zona d'aparcament d'aeronaus de 750m2 i una pista d'aterratge no pavimentada de 231 metres de llarg ubicada a la zona de Sant Nazari de les Olives. 

Frigola també va afegir que en fer l'informe ambiental, els promotors de l'aeròdrom només van identificar una activitat ramadera al nord de la parcel·la on es vol construir «perquè és la que queda, segons els seus càlculs, sota la petjada acústica màxima però a banda d'aquesta hi ha 5 explotacions ramaderes més a prop de l'aeròdrom que també tindran impactes negatius però que no s'han ni identificat ni avaluat», va apuntar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada