dimarts, 12 d’octubre del 2021

Hilario Borau Díez

Hilario Borau Díez

Hilario Borau Díez


L'11 d'octubre de 2020 es publicà que "l'11 d'octubre de 1906 neix a Canfranc (Valle de Canfranc, A Chacetania) l'anarquista i anarcosindicalista i resistent antifranquista Hilario Borau Díez". Aratenim més dades: el 12 d'octubre de 1907 --algunes fonts citen erròniament l'11 d'octubre de 1906-- neix a Canfranc. Va morir el 27 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 28 de desembre-- de 1995 a l'Hospital Clínic de Zaragoza i va ser incinerat al cementiri de Torrero d'aquesta ciutat 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 d'octubre de 1907 --algunes fonts citen erròniament l'11 d'octubre de 1906-- neix a Canfranc (Valle de Canfranc) l'anarquista i anarcosindicalista i resistent antifranquista Hilario Borau Díez 

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, militant de la CNT-AIT, aconseguí passar a Occitània i, després d'un dies refugiat a Auloron e Senta Maria (Alt Bearn, Gasconha), retornà a la Península per la frontera del Pirineu Oriental i es desplaçà a Barcelona  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb Beltrán i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Hilario Borau Díez: El 12 d'octubre de 1907 --algunes fonts citen erròniament l'11 d'octubre de 1906-- neix a Canfranc (Valle de Canfranc, A Chacetania, Uesca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista i resistent antifranquista Hilario Borau Díez. De família acomodada, el seu pare es deia Hilario Borau Beltrán, comerciant, i la seva mare, Pilar Díez Monje.  

Es guanyava la vida com a agent de duanes i regentava un comerç i una oficina de canvi a Canfranc.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Canfranc, va estar molt lligat a Antonio Beltrán Casaña (El Esquinazau).  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, aconseguí passar a Occitània i, després d'un dies refugiat a Auloron e Senta Maria (Alt Bearn, Gasconha, Pirinèus-Atlantics, Nova Aquitània, Occitània), retornà a la Península per la frontera del Pirineu Oriental i es desplaçà a Barcelona, on l'agost de 1936 s'allistà a l'expedició comandada pel capità Alberto Bayo Giroud, que volia alliberar l'Illa de Mallorca (Illes Balears) del poder feixista, que anà malament.   

En tornar-hi, es reuní a Yésero (Alto Galligo. Osca, Aragó) amb un grup de companys de Chaca (A Chacetania, Osca, Aragó) i de Canfranc per a formar l'anomenat «Batalló Alt Aragó» o «Batalló Cinco Villas», comandat pel militar professional Mariano Bueno Ferrer. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb Beltrán i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Hilario Borau Díez va morir el 27 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 28 de desembre-- de 1995 a l'Hospital Clínic de Zaragoza (Zaragoza, Aragó) i va ser incinerat al cementiri de Torrero d'aquesta ciutat.  

El 17 de maig de 2003 l'Ajuntament de Canfranc el va declarar fill predilecte de la localitat. 

Per llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Hilario+Borau+D%C3%ADez]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada