dijous, 14 d’octubre del 2021

Els hospitals del Principat de Catalunya registren menys d’un centenar de crítics per primer cop en més d’un any

El cap de l'UCI del Trueta preveu un hivern en què probablement conviuran tres tipus de virus. Els hospitals del Principat de Catalunya registren menys d'un centenar de crítics per primer cop en més d'un any 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (866), Vilablareix (406), Sant Julià de Ramis (374), Llagostera (340), Salt (174), Banyoles (139), Figueres (129), Palafrugell (125), Puigcerdà (117) i Vilafant (112) 

Intenten saltar-se els controls sanitaris en centres d'oci i concerts falsificant la documentació que acredita la doble pauta de vacunació o un test negatiu mai realitzat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona) 13/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que ahir es va assolir una de les fites més importants dels darrers mesos per a la millora epidemiològica: el nombre de persones en estat crític al Principat de Catalunya va baixar del llindar de 100 i es va situar en 97. Un fet així no es produïa des de l'1 d'agost de l'any passat, quan s'estava a cavall entre la primera i segona onada, període en què es van registrar les dades més baixes de tots aquests dinou mesos de pandèmia. Diversos experts en van fer ressò a Twitter, com per exemple el cap de l'UCI de l'HospitalTrueta i Santa Caterina, a Girona, Josep Maria Sirvent, en què va destacar que els indicadors actuals són de «tranquil·litat per almenys els propers trenta dies». Bàsicament destacava que hi haguessin menys de 100 casos crítics i menys de 350 persones hospitalitzades per coronavirus-19 al Principat de Catalunya. 

D'altra banda, Sirvent va afegir que «després no sabrem què passarà, probablement serà un hivern amb la confluència de tres virus: SARSCoV2, grip i VRS. Aquest darrer correspon al virus respiratori sincicial, principal causant d'infeccions respiratòries. 

En la mateixa línia, experts del grup de biologia computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya (Biocomsc) van confirmar que el nombre de casos crítics «es consolidarà per sota de 100», és a dir, «per sota del 10% i amb tendència a la baixa». Van concretar que es tracta d'una fita «important» que s'aconsegueix «gràcies a una circulació del virus que tendeix a la baixa». 

Per altra banda, treuen importància a les pujades fortes locals, ja que «no tenen capacitat per créixer». A més, «poden haver-hi aturades puntuals en la dinàmica de descàrrega dels hospitals, però la tendència és a la baixa», segons afirma el grup d'experts en un fil a Twitter. 

Pel que fa a la planta dels hospitals en general, també hi ha una descàrrega de mitjana. Els científics alerten que «si es mantenen el nombre de grans cadenes de contagis dins dels marges que tenim en aquests moments, encara hi ha recorregut a la baixa dels hospitals. Especialment si encara augmentem una mica més la vacunació». Respecte a aquest darrer punt, els experts van fer una crida a la població encara no vacunada perquè ho faci per tal de contribuir a una frenada de les cadenes de contagi i, com a conseqüència, a una descàrrega de les UCI durant les properes dues setmanes. 

Augment de crítics no covid-19 

Finalment, cal destacar que la davallada de persones pacients en estat crític amb coronavirus-19 ha fet incrementar l'activitat quirúrgica que s'havia endarrerit per l'impacte de la cinquena onada. És per això que les persones pacients en estat crític no covid-19 han augmentat considerablement les darreres setmanes. Segons el darrer balanç, n'hi havia 579 a nivell del Principat de Catalunya, mentre que durant el pic de la cinquena onada només n'hi havia poc més de 300. Cal tenir present que llavors es van fregar els 600 casos crítics per covid-19 i actualment n'hi ha menys de 100. 

La transmissió a la Regió Sanitària de Girona es torna a situar per sota d'1 

La millora de les dades epidemiològiques també es veu reflectida en altres indicadors com per exemple la transmissió de la covid-19 (Rt). En aquest cas, a la Regió Sanitària de Girona, després que recentment sobrepassés el llindar d'1 i, per tant, superés els paràmetres recomanats per mantenir-se sota control; ja s'ha situat altra vegada per sota. A la Regió Sanitària de Girona, hi ha 25 persones hospitalitzades i 6 ingressades en estat crític. 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (866), Vilablareix (406), Sant Julià de Ramis (374), Llagostera (340), Salt (174), Banyoles (139), Figueres (129), Palafrugell (125), Puigcerdà (117) i Vilafant (112).  

També amb risc, entre altres, Santa Coloma de Farners (93), Lloret de Mar (64), Roses (60), Calonge i Sant Antoni (47), Girona (43), Blanes (35), la Jonquera (35), Olot (29), la Bisbal d'Empordà (21), Maçanet de la Selva (13), Cassà de la Selva (12), Sant Feliu de Guíxols (10) i Palamós (2). 

Intenten saltar-se els controls sanitaris en centres d'oci i concerts falsificant la documentació que acredita la doble pauta de vacunació o un test negatiu mai realitzat 

També al Diari de Girona trobem aquesta informació sobre la falsificació de documentació que acredita la doble pauta de vacunació contra el covid-19 o un test negatiu mai realitzat. «Renta't els ulls amic, volen que morim tots amb la vacuna Covid». Aquests són els primers missatges en un grup d'una aplicació mòbil d'adolescents amb ganes de sortir de festa. Després arriben les ofertes. Diversos participants s'ofereixen per falsificar carnets de vacunació i tests que demostrin no tenir el virus perquè la gent jove que els comprin puguin entrar a les discoteques eludint les mesures imposades. El Periódico i Diari de Girona han contactat amb alguns presumptes venedors. Els tests d'antígens o PCR falsificats es venen per 5, 10 o 20 euros. Els passaports Covid poden superar els 500 euros. 

Quan es va saber que les discoteques tornaven a obrir, els grups massius de Telegram on es concentren milers de joves organitzant botellons a Barcelona van començar a cremar. Celebraven la decisió del Govern de la Generalitat de Catalunya, proposaven plans per al pont del Pilar i discutien sobre quins eren els millors locals i discoteques on anar. També compartien dubtes. «¿Com funcionarà això del QR?», «¿Què passa si no estic vacunat encara?», «¿T'escanegen el QR?», «Jo discoteques no, que no estic vacunada», «¿Algú ofereix carnet de vacunes o certificat? Jo és que passo d'això, soc antivacuna». I, davant la demanda, no va tardar a aparèixer l'oferta. De fet, els traficants de documentació falsa ja estaven en aquests grups des de feia almenys una setmana. 

En el cas dels passaports Covid, aquests diaris del grup Editorial Prensa Ibérica ha pogut contactar amb una persona que demana 550 euros a canvi d'aquest document en PDF. Ofereix un certificat francès amb un QR de vacunació «que serveix 100% a tot Europa» i està «sincronitzat amb les dades del Govern de França». Explica que són diversos els joves espanyols que han pagat per aquest certificat i adjunta converses amb aquestes persones que afirmen que funciona i que els ha permès passar tots els escàners. Diu que forma part d'un grup que té clients a tot Europa des de començaments d'estiu. Des d'Itàlia fins a Holanda. «El que has de fer és dir-los que has estat una temporada vivint o treballant a França i que per això t'has vacunat allà», aclareix. Tot i que, diu, en la majoria de controls no et demanen ni el DNI. 

Només accepta els diners en criptomonedes, una manera de pagament en què és més difícil deixar rastre de les transaccions. Demana els qui vulguin aquesta falsificació el nom i la data de naixement perquè concordi amb la documentació. Envia una mostra per provar que el certificat funciona, i assegura que des de l'estiu que falsifiquen passaports Covid, quan la República Francesa va exigir certificat de vacunació per entrar a bars, espais culturals i d'oci nocturn. Diu que no fa això per guanyar diners, sinó més aviat per ideologia. «Aquests pallassos tancaran tot el que és públic i només es podrà entrar amb QR», remarca. «¿Saps el que posen a la vacuna? Molta merda... T'ho passo perquè llegeixis el que porta... I el Govern ho fa gratis per matar-nos», segueix. 

Per sortir de festa 

Però, en realitat, per entrar en una discoteca, hi ha alternatives al passaport de vacunació. També s'hi pot accedir amb un test d'antígens o una PCR negativa feta dos dies abans. És una manera d'assegurar-se que, malgrat no estar vacunat, els que entrin als locals no estan infectats ni poden contagiar la resta. «T'envio un PDF amb una PCR negativa. Només necessito la teva data de naixement i el nom complet», assegura un altre noi. «Et servirà per sortir de festa, jo he viatjat amb això i tot», insisteix. 

En aquest cas accepta pagaments a través del número telèfon amb l'aplicació Bizum, però també en persona. I es compromet, una vegada rebudes les dades i fet el pagament, a enviar el document en PDF a través de la conversa de missatgeria instantània. D'altres ofereixen fer aquests mateixos documents per cinc euros. Fins i tot hi ha els qui inclouen dos euros extra per canviar la data de la prova perquè sigui vàlida per a diverses nits. «¿Algú que faci PCR per avui?, «Tinc entrada però no estic vacunada, ¿qui fa certificat?». Són peticions que es comencen a repetir. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada