dimecres, 27 d’octubre del 2021

El creixement dels indicadors de contagi de covid-19 dels darrers dies està provocant que el nombre de casos augmenti lleugerament

El risc de rebrot de covid-19 baixa a 49 punts i la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, a 1,08. Per contra, la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques de la darrera setmana creix una centèsima i és d'1,65% i la incidència de casos dels darrers catorze dies puja a 46,91 contagis per cada 100.000 habitants 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Garriguella (1.850), Camprodon (1.654), Sant Julià de Ramis (257), Sant Joan les Fonts (185), l'Escala i Empúries (141), Llagostera (141), Lloret de Mar (138), Roses (132), Banyoles (130), Figueres (111), Sant Feliu de Guíxols (110) i Vilablareix (104) 

Augmenten les visites pel virus a l'atenció primària. El creixement dels indicadors de contagi dels darrers dies està provocant que el nombre de casos augmenti lleugerament. On ja s'està començant a notar aquest repunt és als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Girona 

El jutjat d'Olot investiga el brot de la residència de Sant Joan les Fonts on van morir set persones. Citarà a declarar la treballadora a qui una família va denunciar per homicidi imprudent i diversos testimonis 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 27/10/2021.- Llegim a Vilaweb que per segon dia consecutiu de retrocés en els contagis i les dades epidemiològiques de covid-19 al Principat de Catalunya després d'haver encadenat diverses jornades de creixement. El risc de rebrot baixa a 49 punts i la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, a 1,08. Per contra, la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques de la darrera setmana creix una centèsima i és d'1,65% i la incidència de casos dels darrers catorze dies puja a 46,91 contagis per cada 100.000 habitants. 

En les darreres hores s'han registrat 521 casos nous de covid-19 diagnosticats amb proves PCR o d'antígens i 5 morts més. Actualment hi ha 337 persones malaltes de covid-19 ingressades als hospitals públics i 91 persones pacients en estat crític ateses a les UCI públiques i privades, totes dues dades són les mateixes que les registrades ahir. 

S'ha vaccinat del tot el 83,1% de les persones majors de dotze anys, el 74,1% de la població total del Principat de Catalunya. Han rebut la primera dosi, com a mínim, el 84,7% dels majors de dotze anys i el 75,6% del total de la població. 

Malalts ingressats: 337 (=). Malalts atesos a les UCI: 91 (=). Total de casos detectats acumulats: 1.002.009 (+610). Total de morts: 24.001 (+5). Total amb la vaccinació completa: 5.862.731 (+3.034). Total de vaccinats amb la primera dosi: 5.969.910 (+2.163). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 100.105 (+9.412). 

Augmenten les visites pel virus a l'atenció primària 

Llegim al Diari de Girona que el creixement dels indicadors de contagi dels darrers dies està provocant que el nombre de casos augmenti lleugerament. On ja s'està començant a notar aquest repunt és als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Girona. De fet, després de setmanes a la baixa, en aquests darrers set dies les visites a pacients amb coronavirus-19 han augmentat. Tot i que el creixement és poc significatiu, experts i autoritats polítiques ja han alertat de possibles repunts. 

Malgrat tot, la pressió assistencial als CAP ha baixat molt i prova d'això és que el Departament de Salut de la Generalitat desactivarà la setmana que ve l'aplicació de seguiment i vigilància de símptomes STOP COVID19 CAT. L'eina es tanca de manera definitiva després d'un any i mig de funcionament i 1.600.000 descàrregues. La decisió s'ha pres després d'analitzar la situació pandèmica actual, on les necessitats de vigilància i seguiment de símptomes i activació de les emergències, que resolia inicialment l'aplicació, ja estan cobertes i consolidades per l'atenció primària i el 061. A diferència de quan va néixer STOP COVID19 CAT, la pandèmia cada vegada està més sota control i l'accés al sistema sanitari s'està estabilitzant, segons afirma el Departament de Salut. 

'eina es tanca després d'haver activat en 4.900 ocasions el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per casos que requerien una assistència urgent, és a dir, per aquelles persones que reportaven els seus símptomes i empitjoraven de forma greu. 

L'eina es va posar en marxa el 18 de març de 2020, quatre dies després de decretar-s'hi l'estat d'alarma i el confinament domiciliari de tota la població. La posada en marxa de l'aplicació tenia com a objectiu principal permetre que la ciutadania pogués fer el seguiment i la vigilància dels símptomes associats a la COVID-19. També oferia informació clara i directa sobre la nova malaltia i com actuar. Era el moment de més incertesa i desconeixement de tota la pandèmia. 

Nombre de crítics «sensible» 

D'altra banda, la pressió assistencial als hospitals es manté bastant estable tot i que darrerament hi ha hagut algun repunt de persones ingressades. Al Principat de Catalunya ahir hi havia 91 crítics, quatre més en pocs dies. El cap de l'UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, va afirmar ahir a Twitter que la xifra actual és «sensible» i que «si anem a pitjor, ho notarem». De moment, des de fa dues setmanes la xifra se situa entre els 87 i 97. 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Garriguella (1.850), Camprodon (1.654), Sant Julià de Ramis (257), Sant Joan les Fonts (185), l'Escala i Empúries (141), Llagostera (141), Lloret de Mar (138), Roses (132), Banyoles (130), Figueres (111), Sant Feliu de Guíxols (110) i Vilablareix (104). 

També amb risc, entre altres, Celrà (95), Ripoll (93), Blanes (90), Arbúcies (88), Olot (84), Palafrugell (77), Torroella de Montgrí i l'Estartit (68), Castell-Platja d'Aro (58), Maçanet de la Selva (56), Campdevànol (54), la Bisbal d'Empordà (50), Girona (35), Cassà de la Selva (34). Salt (23), Calonge i Sant Antoni (20), Anglès (16), Vilafant (11), Palamós (10), Santa Coloma de Farners (9), Begur (8), Sarrià de Ter (6) i Vidreres (5).  

El jutjat d'Olot investiga el brot de la residència de Sant Joan les Fonts on van morir set persones 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Jutjat d'Instrucció Número 1 d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) investigarà el brot de coronavirus-19 a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, Garrotxa, comtat de Besalú) on van morir set persones, segons informa el bufet d'advocats Vosseler. El jutjat ha decidit obrir diligències prèvies i citarà diversos testimonis. També a la treballadora del centre a qui la família d'una de les víctimes va denunciar per homicidi imprudent. Els familiars, representats per Vosseler, apunten directament contra l'empleada a qui acusen d'anar a treballar malgrat estar contagiada per covid-19. Els Mossos d'Esquadra van tancar la investigació a finals de setembre i van enviar-ho al jutjat. 

El brot a la residència, que gestiona la Cooperativa Suara, es va fer públic a finals d'agost, tot i que es va detectar a principi de mes, arran d'un cribratge que es va fer entre els professionals. El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va detallar aleshores que havia provocat set defuncions i que hi havia 15 residents i sis treballadors contagiats. 

Després de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents. En aquesta primera prova es van detectar cinc casos, però posteriorment en van aflorar més. 

Suara va anunciar l'obertura d'una investigació interna per determinar les causes que van provocar el contagi i l'Ajuntament va emetre un comunicat en què donava suport als familiars i als treballadors del centre. També anunciava que esperarien els resultats de la investigació interna. 

La família d'una de les víctimes, però, va decidir emprendre accions contra una de les treballadores, a qui considera responsable dels fets perquè hauria explicat a una companya que, tot i estar contagiada, prendria una pastilla i aniria a treballar. 

La policia va practicar diverses diligències arran de la denúncia. Entre elles, va prendre declaració a diversos treballadors del centre i la va trametre al jutjat, que ha decidit obrir investigació. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada