dilluns, 11 d’octubre del 2021

Concepció Escrig Gil (Concha Escrig)

-- 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 d'octubre de 1900 --algunes fonts citen erròniament 1899 o 1909-- neix a Llíria (Camp de Túria) l'anarquista i anarcosindicalista Concepció Escrig Gil (Concha Escrig) --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Estrig-- 

En 1921 s'uní sentimentalment amb el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Antonio Fernández Bailén (Progreso Fernández). El mateix any la parella creuà la frontera del Pirineu Oriental clandestinament i s'instal·là a Liyon  

Concepció Escrig Gil (Concha Escrig): L'11 d'octubre de 1900 --algunes fonts citen erròniament 1899 o 1909-- neix a Llíria (Camp de Túria, País Valencià) l'anarquista i anarcosindicalista Concepció Escrig Gil (Concha Escrig) --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Estrig--. El seu pare es deia Luis Escrig i la seva mare, Remedios Gil.  

En 1921 s'uní sentimentalment amb el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Antonio Fernández Bailén (Progreso Fernández), amb qui viurà la resta de la seva vida.  

Aquest mateix any la parella creuà la frontera del Pirineu Oriental clandestinament i s'instal·là a Liyon (Liyonés, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània), on nasqué el seu primer fill, Progreso, el qual morí als 18 mesos d'haver vingut al món, i en 1924 nasqué la seva filla Libertad --encarà va tenir una altra filla, Armonía--.  

A Liyon assistí i participà en les tasques (xerrades, representacions teatrals i altres) del Centre d'Estudis Socials.  

En 1927 passà de nou la frontera del Pirineu Oriental per retornà a la Península i participà en les reunions clandestines celebrades a la platja del Cabanyal de València (l'Horta de València, País Valencià) on va quedà constituïda la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).  

Durant la Guerra Civil treballà a l'Hospital de Sang que la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) instal·là a València.  

Sempre participà en les activitats del moviment llibertari.  

L'abril de 1986 patí un infart de miocardi. Recuperada, el 7 de juliol de 1987 va ser ingressada a causa d'una malaltia renal.  

Concha Escrig va morir el 17 de juliol de 1987 a l'HospitalClínic de València de les complicacions d'aquesta afecció i fou incinerada dos dies després al cementiri madrileny de l'Almudena.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada