dimarts, 26 d’octubre del 2021

Concentració de treballadors de Girona+Neta com a prèvia del ple municipal

L'oposició municipal tomba el nou contracte de neteja a l'Ajuntament de Girona 

Concentració de treballadors de Girona+Neta com a prèvia del ple municipal 

L'Ajuntament plantejava substituir la societat mixta Girona+Neta per una "municipalització amb gestió indirecta a una empresa" 

El contracte anterior va caducar el 2011 i s'ha anat prorrogant 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 26/10/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que coincidint amb el ple d'ahir, part dels treballadors de Girona+Neta es van concentrar davant de l'ajuntament de Girona, responent a la convocatòria de Comissions Obreres i altres seccions sindicals de l'empresa, per expressar el seu rebuig a la privatització total del servei de neteja i recollida d'escombraries. "S'ha creat un equívoc, això no és municipalitzar com pretén l'Ajuntament, sinó que a través d'un concurs s'entrega el servei a una empresa", diu Pau Gálvez, des de CCOO. Les pors, diu el representant sindical, són que es perdi part del control intern que exercia l'Ajuntament fins ara a través del consell d'administració d'una societat mixta participada per l'Ajuntament, a més dels possibles "costos majors" que això pot significar per als usuaris.  

L'oposició municipal tomba el nou contracte de neteja a l'Ajuntament de Girona 

Mateix ple municipal; però, a diferència del que ha passat amb la votació del pressupost i les ordenances, el govern de Girona (JxCat i ERC) no s'ha pogut beneficiar de les discrepàncies internes de Ciutadans per tirar endavant la proposta d'un nou contracte de neteja i recollida d'escombraries per a la ciutat. Guanyem, el PSC, Daniel Pamplona (Ciutadans) i Míriam Pujola (no adscrita) han sumat 14 vots negatius en front dels 13 del govern municipal han tombat la proposta presentada per Eduard Berloso, regidor de Neteja i Recollida de Residus. 

Berloso havia defensat la fórmula de la "ratificació de la municipalització i d'una gestió indirecta". Segons el regidor, això havia de permetre que l'Ajuntament sigui "l'únic operador econòmic i el responsable del control" dels dos serveis, però posant a concurs la gestió perquè l'executi una empresa privada. La proposta venia avalada per informes tècnics i jurídics i era, diu Berloso, "la més eficient i sostenible". El cost de la neteja viària era de 10.443.100,06 euros i el de la recollida de residus, d'11.571.195,96 euros. En total, un cost de 22.014.296 euros. En el funcionament vigent anteriorment els dos serveis sumaven uns 15 milions. Segons el regidor l'augment de cost es justificava per les millores que s'introduïen i en part per increments salarials (la plantilla hauria crescut entre 40 i 50 persones més). Entre les novetats plantejades hi havia la incorporació de la neteja amb aigua a pressió a tots els carrers (un cop a la setmana o quinzenalment, segons els barris). Nous serveis també com ara la recollida d'excrements de gossos, la neteja extra per als esdeveniments anuals, la neteja de jardins, parcs i places, la neteja de la muralla, d'espais d'oci nocturn els caps de setmana i la retirada d'herbes en voreres. El projecte també apostava pel reciclatge, adaptant-se a les característiques de cada barri (sigui amb contenidors intel·ligents, porta a porta, o sistema propi del Barri Vell). 

Tots els partits de l'oposició municipal, però, van votar-hi en contra coincidint a l'hora de qüestionar una "falta de concertació" amb els diferents grups. Van subratllar que no havien pogut veure el plec de clàusules del concurs que el govern volia posar a licitació. 

Amb l'aturada del projecte, la neteja i la recollida dels residus continuarà en la incertesa actual: el contracte anterior amb Girona+Neta (societat mixta amb un 25% de l'Ajuntament) va caducar el 2011; s'ha prorrogat, però l'última pròrroga també caduca aquest 2021 i es garanteix la continuïtat dels serveis mitjançant el pagament de factures afegides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada