dissabte, 25 de setembre del 2021

Unes 300 persones participen a Roses en un acte contra el macro parc eòlic marí Tramuntana

Unes 300 persones participen a Roses en un acte contra el macro parc eòlic marí Tramuntana 

Una performance amb una gran titella ha servit per protestar contra un projecte que consideren que trinxa el territori  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 25/09/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, unes 300 persones han participat aquest dissabte a la tarda en el primer acte conjunt contra el macro parc eòlic marí Tramuntana, previst al golf de Roses.  

Una performance amb una gran titella ha servit per protestar contra un projecte que consideren que trinxa el territori i que veuen com la manera més fàcil de complir amb els objectius marcats per la Unió Europea en matèria mediambiental. 

Renovables, però no pas d'aquesta manera 

Les entitats han interpel·lat a la Generalitat de Catalunya a qui han demanat que "escolti el territori" i han recordat que no estan en contra "en absolut" de les energies renovables, "però no d'aquesta manera". Per la seva banda, l'empresa que hauria d'instal·lar inicialment 35 aerogeneradors demana fer uns debats. 

Abans de la performance ha estat el moment dels parlaments. El portaveu de la Plataforma en contra del macroparc eòlic marí, Carles Cervera, ha deixat clar que no estan en contra de les renovables, sinó "tot el contrari", però ha dit que "no d'aquesta manera". "Et diuen que et posen una infraestructura d'aquest calibre i et resol el problema. És normal que s'ho pensin, però els costos territorials que et genera en relació als beneficis són molt grans", assenyala Cervera. 

De fet, el portaveu interpel·la la Generalitat perquè "actuï i no deixi sol el territori". Cervera assenyala que "fa anys" que hi ha un model alternatiu, basat en la "democratització de l'energia". "No calen gran oligopolis", conclou. 

Una manera "ràpida" de complir 

A Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) han coincidit les associacions que fa encara no un mes van estar a Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) protestant contra un conjunt de parcs eòlics que hi ha previstos a la serra de l'Albera. Una de les que hi era és la Iaeden. En Raül Domínguez és tècnic mediambiental de l'entitat i assenyala que aquests projectes poden agradar a les institucions perquè són una manera "fàcil" de complir amb els objectius marcats per Brussel·les. 

"Instal·lacions de quatre molins et poden produir el mateix que diverses hectàrees de plaques fotovoltaiques. I tot això amb grans empreses de l'Ibex al darrera, doncs encara resulta més fàcil", lamenta Rodríguez. Per això, reclamen un debat "a fons" que tingui en compte el territori. 

A l'acte també hi ha assistit la diputada provincial Montse Mindan (Junts), conjuntament amb l'actual alcalde de la ciutat, Joan Plana (ERC). Mindan ha reconegut que tenen "la obligació" de defensar la biodiversitat marina "que ja està patint molt". "El toc d'alerta que ens donen científics fa que ens hàgim de replantejar aquests grans projectes per fer-ho d'una altra manera", ha reivindicat. 

Per la seva banda, Plana ha reclamat "protagonisme" pel territori i considera que "són un actor important". "Volem formar part activa del debat i poder reclamar que el futur model energètic estigui a favor de la ciutadania i no dels grans oligopolis", ha conclòs en el decurs de l'acte celebrat davant la Ciutadella de Roses. 

La plataforma opositora assegura que les dades sobre el macro parc Tramuntana es treuen "del projecte" que inicialment va portar l'empresa. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada