dimecres, 22 de setembre del 2021

Un brot en al geriàtric Sant Josep de Cassà deixa 25 persones contagiades i quatre defuncions

Un brot en al geriàtric Sant Josep de Cassà deixa 25 persones contagiades i quatre defuncions. El centre està a punt de desaïllar-se tenint en compte que les darreres proves han sortit negatives 

Es disparen els indicadors i els positius a Olot després de les Festes del Tura 

Un terç dels joves de 20 a 34 anys encara no ha començat la vacunació. La vacuna de Pfizer és «segura» en nens de 5 a 11 anys segons afirma la farmacèutica, que demanarà l'autorització a l'Agència Europea 

Vint-i-tres centres d'ensenyament tenen grups confinats a la Regió Sanitària de Girona 

L'accés als concerts de Sant Narcís a Girona podria ser amb passaport covid o de pagament   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cassà de la Selva (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 21/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que un brot de coronavirus-19 ha afectat la residència Sant Josep de Cassà de la Selva (Gavarres, Gironès, comtat de Girona), on s'han contagiat 25 persones i, com a conseqüència, s'han produït quatre defuncions. 

Segons ha pogut saber Diari de Girona, el brot s'hauria originat a finals d'agost, quan una treballadora va donar positiu en un cribratge rutinari. Seguidament, el Departament de Salut va fer cribratges a la residència i van anar sorgint diversos casos entre persones usuàries i treballadores. En concret, s'han contagiat 21 persones residents, de les quals n'han mort quatre, i 4 de les professionals.  

Elisenda Serra, cap de serveis de residències dels Serveis Públics d'Acció Social a Catalunya (Sumar), entitat gestora del geriàtric, explica que quan es van detectar els cinc primers usuaris contagiats, els van traslladar a la residència Puig d'en Roca de Girona, tal com estableix el protocol, per aïllar-los i evitar que el virus es propagués. Malgrat tot, els cribratges posteriors van fer sorgir nous casos. 

Serra destaca que «des d'un primer moment es van dur a terme les mesures de contenció en dues zones gràcies a l'esforç de tots els professionals».  

Entre les persones usuàries afectades, també n'hi havia una del centre de dia -edifici annex a la llar residència- tot i que es va contagiar de forma lleu i no va derivar a cap més cas.  

El geriàtric Sant Josep té 74 places per al servei de llar residència i 25 per al centre de dia. 

Importància de la vacunació 

Elisenda Serra destaca que «pràcticament tots els usuaris i treballadors estaven vacunats amb la pauta completa, si no arriba a ser per això, la mortalitat hauria sigut molt elevada, tenint en compte que abans de la vacuna el percentatge de mortalitat per la covid-19 a les residències era del 20% de mitjana». 

Divendres passat es van saber els resultats del darrer cribratge i tots els usuaris i treballadors van resultar negatius. Avui es faran proves altra vegada i, si tornen a donar negatiu, la residència passarà de ser «taronja» a «verda». «Confiem que a finals de setmana reprenguem la normalitat, els familiars puguin tornar a entrar i el centre de dia recuperi l'activitat, ja que ara està tancat», conclou Serra. 

Per altra banda, l'alcalde de Cassà de la Selva, Robert Mundet, lamenta els fets i recorda que la pandèmia de covid-19 encara és molt present. «Les persones que han mort tenien patologies prèvies i, desgraciadament, no han pogut superar les complicacions derivades del contagi. És molt important conscienciar-se i seguir mantenint la mascareta i les mesures d'higiene. A l'institut de Cassà mateix ja hi ha dos grups confinats, no podem relaxar-nos», adverteix. Tot i això, Robert Mundet està satisfet amb els percentatges de vacunació «elevats» del municipi, que estan per sobre de la mitjana de les comarques gironines i de la catalana. 

Es disparen els indicadors i els positius a Olot després de les Festes del Tura 

Per altra banda, la ciutat d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) ha experimentat, en pocs dies, un creixement exponencial dels indicadors de contagi i positius. De fet, l'augment arriba pocs dies després de les Festes del Tura, quan es va produir un augment de mobilitat i interacció social.  

En concret, Olot està al capdamunt del Principat de Catalunya junt amb Campdevànol (índex de risc: 958 punts avui) respecte al risc de rebrot i la velocitat de propagació de covid-19 (Rt). El primer índex se situa en 466 punts si tenim en compte el balanç, del 10 al 16 de setembre. La setmana anterior, era de 74 punts. Quant a la Rt, ha passat d'1,23 a 3,64 persones. Això vol dir que una persona contagiada en pot infectar més de tres de mitjana.  

L'índex de risc avui a Olot és de 548.06 punts (Molt alt).i 

Una altra dada significativa és el nombre de casos, que ha passat dels 6 setmanals als 41. És per això que la incidència és una de les més elevades de Catalunya. 

Les visites a l'atenció primària han crescut considerablement. Mentre la setmana del 6 al 12 n'hi va haver 77, en els darrers set dies n'hi ha hagut 249, és a dir, s'han més que triplicat. 

Pujada de l'índex de risc de covid-19 a l'Escala 

Segons informa un corresponsal de l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) de TRAMUNTANA VERMELLA MAIL a aquest municipi hi va haver durant la primera setmana de setembre i com a Olot es va produir un augment d'interacció social, amb parades de fira. Doncs, hi ha hagut una pujada d'Alt a Molt Alt. I encara més els darrers dies: índex de risc de contagi el 15 de setembre, 452 punts, i el 18 de setembre pujà a 509. Finalment avui dimarts ha baixat a 313.5 punts (Molt alt). 

Situació a la Regió Sanitària de Girona 

Segons el Diari de Girona, la Regió Sanitària de Girona va viure ahir dilluns una nova jornada d'estancament de dades. Les persones hospitalitzades i en estat crític es van mantenir en la mateixa xifra que el dia anterior i els indicadors de contagi van baixar lleugerament. Una altra xifra preocupant és el nombre de vacunats, ja que segons el  balanç diumenge només es van posar solament deu dosis. 

D'altra banda a la Regió Sanitària de Girona, les funeràries van notificar una nova defunció per coronavirus-19 i les darreres hores una segona. 

Respecte al conjunt del Principat de Catalunya, les dades ahir dilluns van seguir una tendència similar. Les persones hospitalitzades van augmentar lleugerament tot i que els crítics van baixar. Es van notificar poc més de cent casos i set defuncions. La vacunació també va baixar i es van posar poc més de 2.000 dosis.  

Un terç dels joves de 20 a 34 anys encara no ha començat la vacunació 

Segons despatxos de l'agència EFE i Agència Catalana de Notícies que recull el Diari de Girona, un terç de les i dels joves de 20 a 34 anys (34%) encara no ha iniciat la vacunació i només el 61% ha acabat la pauta, deu punts per sota de la cobertura de la població general al Principat de Catalunya (71,1% ja immunitzats). 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha injectat des del principi de la campanya de vacunació un total de 10,8 milions de dosis, però encara queda al voltant d'1 milió d'unitats a les neveres i n'hi ha algunes que fins i tot han caducat, perquè el Departament de Salut va errar en les previsions i va descongelar més de les que finalment ha punxat. 

Amb només 2.234 vacunes administrades aquest passat diumenge, la campanya no s'ha animat aquest setembre als nivells que va pronosticar el Departament de Salut, que segueix treballant en estratègies per captar els més joves. 

Segons les dades actualitzades ahir, el 65,8% dels de 20 a 34 anys té la primera vacuna (el 34,2%, per tant, no s'ha iniciat), mentre que el 60,85% ha completat la pauta. 

Només hi ha un grup amb nivells tan baixos, el de 12 a 15 anys (68,6% amb primera dosi i 54,7% amb pauta completa), però cal tenir en compte que és l'últim que es va incorporar a la campanya. 

En el grup de 16 a 19 anys, el 70% té la pauta completa, fins i tot per sobre del de 35-39 anys (68,9%), mentre que el de 40 a 44 anys està en el 77% i, a partir dels 45 anys, la taxa ja supera el 82%. 

En les residències, els equips de vacunació ja estan injectant des de divendres passat les terceres dosis a les persones usuàries. 

La vacuna de Pfizer és «segura» en nens de 5 a 11 anys segons afirma la farmacèutica, que demanarà l'autorització a l'Agència Europea   

D'altra banda, la vacuna de Pfizer/BioNTech és «segura» i mostra resultats «robusts» de protecció als menors d'entre 5 i 11 anys, segons ha informat la farmacèutica. La dosi administrada als menors de l'estudi clínic, més petita que la que s'utilitza per als majors de 12 anys, mostra resultats «comparables» als dels adults, així com efectes secundaris «tolerats» de forma similar als d'entre 16 i 25 anys. La farmacèutica confia a presentar les dades dels estudis clínics als òrgans reguladors dels Estats Units i la Unió Europea per aconseguir l'autorització «el més aviat possible». La companyia preveu publicar resultats sobre els estudis pels nens d'entre 2 i 5 anys, i els de sis mesos a 2 anys, l'últim trimestre. 

«Els resultats dels estudis clínics mostren una base forta per demanar autorització de la vacuna per als nens d'entre 5 i 11 anys, i esperem fer la petició a la FDA i altres reguladors amb urgència», ha assegurat el president i CEO de Pfizer, Albert Bourla. 

«La protecció i la immunitat en nens d'entre 5 i 11 anys, amb una dosi més baixa, és consistent amb la que veiem amb la nostra vacuna en poblacions de més edat i amb una dosi més alta», ha afirmat el CEO de BioNTech. 

Vint-i-tres centres d'ensenyament tenen grups confinats a la Regió Sanitària de Girona   

Mentre el dilluns havien pujat fins a dinou ahir dimarts un total de vint-i-tres centres escolars a la Regió Sanitària de Girona tenen algun grup confinat per coronavirus-19, segons el darrer balanç del Departament de Salut i del d'Educació.  

Respecte al Principat de Catalunya, pugen a 171 els grups escolars confinats (+18) i hi ha 5.240 persones en quarantena (+494). No hi ha cap centre tancat completament, però n'hi ha133 que tenen algun grup afectat pel coronavirus-19. 

L'accés als concerts de Sant Narcís podria ser amb passaport covid o de pagament 

L'accés als concerts de les Fires de Sant Narcís a Girona podria fer-se a través de passaport covid -si aleshores aquesta opció està aprovada per Salut-, o bé amb mecanismes de reserva prèvia d'entrada, que podrien ser de pagament. Són dues de les possibilitats que l'Ajuntament de Girona té sobre la taula per gestionar qui podrà accedir dins la zona de concerts, que si es mantenen les mesures actuals estarà perimetrada, i com ho farà. 

Tot indica que enguany hi podran haver concerts i barraques, però «no està clar encara amb quines restriccions ens trobarem», explica el vicealcalde de Girona i regidor de Cultura, Quim Ayats. Per aquest motiu, Ayats afirma que estan treballant «en tots els escenaris possibles» per poder donar resposta a la situació que finalment es trobin. «Estarà condicionat a quina limitació hi hagi en aquell moment, tenim tots els elements sobre la taula», apunta. 

Ayats recorda que encara no se sap si el passaport covid estarà validat per certes activitats -el Departament de Salut va anunciar la setmana passada que s'estudia implantar-lo per accedir en determinats establiments, com la restauració o l'oci nocturn, després d'una sentència favorable del Tribunal Constitucional en aquesta línia a Galícia-. Aquesta és una de les opcions que valoren per accedir als concerts. Però Ayats remarca que «és molt diferent amb una circumstància o amb l'altra». En cas de no tenir aquesta eina disponible, es valoraria l'entrada anticipada. I, per evitar que hi hagi persones que reservin seients però després quedin buits, es contemplaria l'opció del pagament. «La voluntat és que sigui accessible per tothom, la millor fórmula dependrà de les restriccions que hi hagi en aquell moment», manifesta Ayats. 

Per ara, l'Ajuntament gironí preveu concerts en dos escenaris: un al parc del Migdia (amb capacitat per 1.000 persones) i a la Copa (amb aforament per 3.000 persones). Segons havia anunciat l'Ajuntament a l'agost, durant les actuacions els assistents hauran d'estar asseguts, no podran ni beure ni fumar i hauran de dur mascareta. Però tot plegat continuarà pendent de les mesures del Procicat fins l'últim moment. Per exemple, si les restriccions no obliguen a estar asseguts als concerts, no hi haurà cadires, apunta el vicealcalde. I així, amb tots els elements. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Cassà de la Selva 171.71 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 25 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 192.68 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.89 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Olot 548.06 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 46 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 52 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 144.77  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 3.79 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala i Empúries 313.5 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 14 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 20 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 183.77 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.71 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Girona 134.04 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 74 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 157 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 139.42 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.96 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Vilablareix 177.52 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 3 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 4 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 138.07 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.29 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Santa Coloma de Farners 65.45 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 20 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 144.56 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.45 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Riudarenes 88.39 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 2 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 3 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 137.49 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.64 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Maçanet de la Selva 314.02 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 2 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 3 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 137.49 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.64 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Lloret de Mar 252.49 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 52 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 127.69 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.98 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres 141.93 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 41 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 74 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 150.04 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.95 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada