dijous, 23 de setembre del 2021

Treballadores i treballadors del Trueta lamenten l’opacitat en la gestió de tres brots de covid-19

Treballadores i treballadors del Trueta lamenten l'opacitat en la gestió de tres brots de covid-19. Fonts del centre expliquen que setmanalment s'informa als treballadors de l'impacte del virus. Preocupació perquè almenys un 10% dels professionals encara no té la pauta completa 

Sis treballadors de l'ICS Girona tenen coronavirus-19 

La mitjana d'edat dels casos a la Regió Sanitària de Girona baixa per l'augment del contagi en joves 

31 centres residencials del Principat de Catalunya --tres a la Regió Sanitària de Girona-- tenen algun cas de covid-19, amb 104 persones de les residents afectades. La majoria de les persones infectades són asimptomàtiques 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 22/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que treballadores i treballadors de l'Hospital Trueta de Girona han manifestat queixes en l'última reunió del comitè de seguretat i salut, que va tenir lloc divendres passat, per la manca d'informació sobre la gestió de tres brots interns de covid-19 que han tingut lloc a finals d'agost. Segons fonts de Comissions Obreres (CCOO), la direcció del centre sanitari va informar a la reunió que «hi havia hagut tres brots que afectaven diferents serveis de l'hospital però que ja estaven controlats». Seguidament, les treballadores i els treballadors es van queixar per la manca d'informació per part de la direcció «durant tot el procés». 

Fonts del Trueta afirmen que «s'ha seguit en tot moment una política de transparència a l'hora d'informar, tant a treballadors com a la ciutadania, sobre l'afectació de la covid-19» i admeten que durant la reunió de divendres la direcció va informar sobre els brots de covid-19, que ja havien finalitzat. En concret, han afectat tres pacients. Pel que fa a les treballadores afectades i als treballadors afectats, cada setmana s'informa de l'impacte de la covid-19 en les i els professionals, tant a l'entorn hospitalari com de l'atenció primària. En aquest sentit, dos cops per setmana, s'informa a través de la Intranet corporativa i dels perfils de Twitter corporatius del nombre de treballadors positius i els que estan fent quarantenes. 

Vacunació per a professionals 

D'altra banda, a la reunió es va exposar que encara hi ha personal sanitari sense la pauta completa de vacunació contra la covid-19. Concretament, un 89% de les treballadores i dels treballadors tenen una dosi i un 81% en té dues. També cal tenir present que entre el personal vacunat amb la primera dosi hi ha persones que han passat la covid-19 que no els cal la segona, entre altres situacions personals. 

Segons CCOO, la direcció està «preocupada» pels qui encara no s'han vacunat i ofereix «atendre tots els dubtes». 

Finalment, les treballadores i els treballadors van lamentar que al personal resident incorporat aquest estiu no se'ls ha ofert l'oportunitat de vacunar-s'hi ni fer els controls oportuns per covid-19. Segons fonts del Trueta, des de la Unitat Bàsica de Prevenció de l'ICS Girona es va contactar amb totes i tots els residents abans de la seva incorporació, tant si anaven al Trueta com a l'atenció primària. En aquest primer contacte, se'ls oferia una revisió mèdica, la vacunació i s'havien de fer una PCR. 

Sis treballadors de l'ICS Girona tenen coronavirus-19 

Sis treballadors de l'Institut Català de la Salut Girona (ICS) tenen coronavirus-19. Com cada dimarts, ahir es va fer seguiment de l'impacte de covid-19 en el personal sanitari professional, i hi ha tres casos positius al Trueta i tres més a l'atenció primària, mentre que no hi cap treballadora o treballador fent quarentena. Respecte a la situació hospitalària, al centre sanitari hi ha 27 persones ingressades amb coronavirus-19, de les quals 12 es troben en estat crític o semicrític. La pressió assistencial ha anat baixant a mesura que ha anat avançant aquesta cinquena onada. A principis de setembre hi havia una quarantena de persones pacients i catorze casos crítics. La pressió a les UCI costa més de baixar. 

La mitjana d'edat dels casos a la Regió Sanitària de Girona baixa per l'augment del contagi en joves 

L'augment del contagi entre els joves ha fet baixar estrepitosament la mitjana d'edat dels positius. Concretament, en dues setmanes ha passat de 40 a 34 anys, més de cinc per sota de la mitjana de tota la pandèmia. El gerent de l'Hospital de Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona), Joan Grané, explicava la setmana passada al Diari de Girona que l'augment de la mobilitat i la interacció social derivat de les festes majors és un dels factors determinants que propiciava l'augment del contagi. Prova d'això és que el Ripollès és la comarca gironina amb la mitjana més baixa, amb 29 anys, seguida del Baix Empordà, amb 33. Grané ja va mostrar preocupació a aquest diari per la situació epidemiològica que viu la comarca, que atribueix a diferents factors. «Darrerament hi ha hagut festes majors i botellots que han fet augmentar el contacte entre joves i, com a conseqüència, han augmentat els casos. A més, en general la sensació és de relaxament de mesures, hi ha moltes persones que no porten mascareta». És per això que el metge demana més conscienciació. 

Creixement a Olot 

De fet, arran d'unes altres festes, les del Tura, els casos i indicadors a Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) s'han disparat. El risc de rebrot continua creixent i es manté com un dels més elevats del Principat de Catalunya, per sota de Camprodon i amb molta distància respecte a Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona), que se situa en una menor posició. En aquest cas, la mitjana d'edat dels positius és de 32 anys, mentre que la setmana anterior era de 55. 

Finalment, respecte a la situació de la Regió Sanitària de Girona, ahir els casos van tornar a créixer i el Departament de Salut de la Generalitat en va notificar 72. Seguidament, es va sumar una nova defunció i la pressió assistencial va pujar lleugerament després de dies d'estancament. Per altra banda, els indicadors de contagi continuen el descens lent de fa dies. 

31 centres residencials del Principat de Catalunya --tres a la Regió Sanitària de Girona-- tenen algun cas de covid-19, amb 104 persones de les residents afectades 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, un total de 31 centres residencials de serveis socials al Principat de Catalunya tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 22 centres de gent gran, 2 centres per a persones amb discapacitat, dos de salut mental i 5 centres d'altres tipus de recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres. Hi ha 104 persones residents que són casos confirmats (un 0,2% del total). La gran majoria són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de coronavirus-19. 

Al llarg de la darrera setmana, del 12 al 18 de setembre, hi ha hagut 15 defuncions de persones de les residents per covid-19, mentre que hi ha hagut 38 persones residents ingressades a l'hospital de mitjana cada dia. 

Pel que fa als professionals, 79 han donat positiu (0,2% del total) els últims 14 dies, però no n'hi ha cap d'hospitalitzat o hospitalitzada. 

Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 88 casos actius (0,2% dels residents) en 22 residències i 60 professionals afectats (0,2% del total). 

Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha dos casos actius entre els residents en dues residències i 18 professionals (0,2% respecte al total). 

Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, hi ha 8 casos actius en dos centres, mentre que no n'hi ha cap entre les persones que hi treballen. 

Vacunacions i cribratges 

El 96,9% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,2% tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors, el 91,7% ha rebut la primera dosi i el 91%, la pauta completa. 

La darrera setmana, del 12 al 18 de setembre, s'han fet 5.373 proves PCR i 623 tests d'antígens a les persones que viuen a les residències de Catalunya. Un 2,31% de les proves han resultat positives. Als professionals se'ls han fet 17.596 PCR i 1.046 tests d'antígens, amb un 0,3% de positius. La positivitat en la població general és del 2,79%. 

Amb data de 22 de setembre, del total de 1.022 residències de gent gran de Catalunya, hi ha 15 centres (1,47%) que estan en color vermell, o sigui amb casos actius de covid-19, aparició de nous casos i brot en investigació. Cinc de les residències afectades són a la Regió metropolitana Sud, quatre a la Nord, dues a la de Barcelona, dues a la de Lleida, una a la de Tarragona i una a la de la Catalunya Central. 

39 centres (el 3,82%) es classifiquen amb color taronja, és a dir, presenten casos positius, però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d'espais de la residència. D'aquestes, 15 són a la ciutat de Barcelona, set a la metropolitana Nord, set més a la metropolitana Sud, quatre a la de Tarragona, tres a la Regió Sanitària de Girona i tres a la de la Catalunya Central. El 94,72% dels centres, 968, estan en color verd, o sigui sense cap cas. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 131.5 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 72 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 150 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 134.51 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.98 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Campdevànol 1137.66 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 11 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 14 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 434.38  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.53 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Olot 602.2 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 48 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 56 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 158.96 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 3.65 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Vic 361.46 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 84 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 202 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 415.46 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.81 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada