dissabte, 11 de setembre del 2021

Teodoro Amigo Estrada

Necrològica de Teodoro Amigo Estrada apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 19 d'octubre de 1970

Necrològica de Teodoro Amigo Estrada apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 19 d'octubre de 1970



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de setembre de 1902 neix a La Puebla d'Íxar (Baix Martín) l'anarcosindicalista Teodoro Amigo Estrada 

Militant de la CNT-AIT i propagandista llibertari, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Teodoro Amigo Estrada: L'11 de setembre de 1902 neix a La Puebla d'Íxar (Baix Martín, Teruel, Aragó) l'anarcosindicalista Teodoro Amigo Estrada. El seu pare es deia Tomás Amigó i la seva mare, Teresa Estrada.  

De família pagesa, treballà la terra i posteriorment emigrà a Barcelona.  

Va treballar en la construcció i en 1928 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En 1930 retornà al seu poble natal, on va fer propaganda llibertària.  

Quan l'aixecament feixista de juliol de 1936, s'oposà al cop militar a La Puebla de Híjar i després marxà cap a Barcelona, on es va enrolà en la Columna «Los Aguiluchos». Posteriorment passà per la «Columna Ortiz». Quan la militarització de les milícies abandonà el front.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Fins a 1945 visqué a Orleans (Loiret, Centre-Val de Loire), en 1948 al departament del Tarn  (Occitània) i finalment s'establí a Montalban (Tarn e Garona, Guiena, Occitània), on milità en la CNT-AIT en l'Exili. La seva companya fou Francisca Pardos.  

Malalt, Teodoro Amigo Estrada va morir el 21 de maig de 1970 al seu domicili de Montalban i va ser inhumat dos dies després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada