dimecres, 15 de setembre del 2021

Salvador Iniesta Bruno

Salvador Iniesta Bruno (1940)

Salvador Iniesta Bruno (1940)


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de setembre de 1896 neix a Madrid l'anarcosindicalista Salvador Iniesta Bruno --el certificat de defunció cita com a nom Eduardo-- 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Salvador Iniesta Bruno: El 15 de setembre de 1896 neix a Madrid (Madrid, Castella la Nova) l'anarcosindicalista Salvador Iniesta Bruno --el certificat de defunció cita com a nom Eduardo--. El seu pare es deia Eugenio Iniesta i la seva mare, Encarnación Bruno. 

Electricista i ajustador mecànic, abans de la Guerra Civil milità en la Secció d'Electricistes del Sindicat del Metall de Madrid de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Durant els anys republicans va ser acomiadat de la feina per raons polítiques.  

El 26 de març de 1936 es va barallar amb Luciano García Ugarte, cap de muntatge del taller de reparació d'automòbils on feia feina, que el denuncià. En aquesta època vivia al número 5 del carrer Zurita de Madrid.  

El juny de 1938 va ser nomenat vicepresident del Comitè Nacional d'Enllaç de les Federacions Nacionals del Transport de la CNT-AIT i de la Unió General de Treballadors (UGT) i el juliol de 1938 va ser destinat a la Direcció de Transports per Carretera del Comandament de Rereguarda y Transports de l'Exèrcit de l'Ebre.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

El novembre de 1940 intentà, sense èxit, exiliar-se a Mèxic.  

Establert a Bordéu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), visqué al número 5 de l'Impasse du Pas Saint-George.  

Formà part de la de l'organització del Subcomitè Nacional de la CNTen l'Exterior i col·laborà en España Libre.  

Després de la reunificació confederal en l'exili de 1960, col·laborà en CNT, Despertar i Espoir.  

En 1966, quan les tensions internes confederals en l'exili, va ser exclòs de la CNT-AIT, juntament amb una trentena de militants, i participà en la fundació del Centre d'Estudis Socials (CES) de Bordéu. Posteriorment es lligà al grup editor del periòdic mensual Frente Libertario. La seva companya fou Martina Cavero Coré.  

Després d'una llarga malaltia, Salvador Iniesta Bruno va morir el 13 d'octubre de 1976 al seu domicili de Bordéu i va ser inhumat al Cementiri Nord d'aquesta ciutat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada