diumenge, 12 de setembre del 2021

Romain Eugène Cantié

Notícia d'una de les detencions d'Eugène Cantié apareguda en el diari parisenc "La Cocarde" del 6 d'abril de 1892

Notícia d'una de les detencions d'Eugène Cantié apareguda en el diari parisenc La Cocarde del 6 d'abril de 1892


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 de setembre --altres fonts diuen el 14-- de 1868 neix a Tolosa de Llenguadoc l'anarquista Romain Eugène Cantié 

Insubmís de l'Exèrcit francès, passà la frontera del Pirineu Oriental i s'establí a Barcelona, on era conegut com Toulouse i treballava de venedor ambulant 

Romain Eugène Cantié: El 12 de setembre --altres fonts diuen el 14-- de 1868 neix a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) l'anarquista Romain Eugène Cantié, conegut com Toulouse. El seu pare es deia Antoine Jean Cantié, comptable, i la seva mare, Eloïse Luzzi.  

Es guanyava la vida com a ajustador mecànic.  

A començament de la dècada dels noranta del segle XIX vivia amb la seva mare, aleshores portera a la Gare du Midi de Tolosa.  

Insubmís de l'Exèrcit francès, passà la frontera del Pirineu Oriental i s'establí a Barcelona, on era conegut com Toulouse i treballava de venedor ambulant.  

Va ser detingut en diverses ocasions a Barcelona. A principis d'abril de 1892 va ser detingut amb altres catorze anarquistes francesos. L'abril de 1895 estava tancat a la presó. De bell nou a Barcelona, el 16 de setembre de 1895 va ser detingut sota l'acusació de «robatori» i el desembre va ser posat en llibertat i sembla que va ser expulsat del Regne d'Espanya. Figurava en un registre d'anarquistes o individus perillosos residents o en viatge per la península Ibèrica.  

Va ser detingut quan l'ona repressiva desencadenada després de l'atemptat de la Processó del Corpus del 7 de juny de 1896 a Barcelona. Durant la primavera de 1897 estava tancat a Barcelona, on s'encarregava de rebre de l'estranger llibres per als presos. 

Posteriorment passà Suïssa, on la policia el controlà a Carouge (Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa).  

El setembre de 1897 la policia sospità que havia distribuït el manifest «Al gobierno y a la burguesía de España», publicat pel grup anarquista «Los Solidarios», on es denunciaven les tortures que s'infligien a la fortalesa barcelonina de Montjuïc. Qualificat d'«anarquista perillós», va ser expulsat del cantó de Ginebra [Arch. Fédérales Berne AF E21 14002, Ministère public fédéral, police politique, Liste des anarchistes étrangers, 1889-1898]. 

El 23 de setembre de 1898 va ser expulsat, juntament amb 35 anarquistes més, de Suïssa. "Il résulte des rapports de police présentés par les cantons que les individus énumérés ci-desous int coopéré à la propagande anarchiste ou sont des anarchistes dangereux. Certains d'entre eux ont glorifié des attentats anarchistes, ou ont déjà subi des peines pour délits de droit commun ou étaient porteurs de faux papiers. D'autres enfin ont déjà été expulsés de France ou de cantons suisses en raison d'agissements anarchistes" [Arrêté du Conseil Fédéral del 23 setembre de 1898]. 

En 1902 tornà a Suïssa i fou detingut el 22 de juny a Moillesulaz (Thônez, Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa), va ser condemnat a 10 dies de presó i a cinc francs de multa per «violació del decret d'expulsió» [Gazette de Lausanne, 4 de juliol de 1902]. La Gazette de Lausanne senyalà: "Cantié, cet anarchiste expulsé par le Conseil Fédéral, qui rentra récemment sur le territoire suisse, était en affaires avec un cafetier. Ce dernier lui avait dit qu'il ne risquait rien et que la police suisse ne s'aperceverait pas de sa présence sur le territoire genevois. Le tribunal de simple police, considérant que Cantié a fait dix jours de prison préventive, et cela de façon peut-être discutable, l'a condamné à cinq francs d'amende seulement". 

De bell nou a Tolosa de Llenguadoc, l'1 de juliol de 1910 va ser cridat a files, però no es va presentar; declarat insubmís, el 17 de juliol de 1913 va ser condemnat en un consell de guerra només a vuit dies de presó per circumstàncies atenuants.  

Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada