divendres, 24 de setembre del 2021

Luis Porras Baena

Necrològica de Luis Porras Baena apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 23 de febrer de 1975

Necrològica de Luis Porras Baena apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 23 de febrer de 1975



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 de setembre de 1913 neix a Bujalance (la Campiña de Córdoba, Alto Guadalquivir) l'anarcosindicalista Luis Porras Baena 

Militant de la CNT-AIT pertanyia durant la Guerra Civil fou destinat a l'aviació de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola i en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne es va enrolar en una Companyia de Treballadors Estrangers 

Luis Porras Baena: El 24 de setembre de 1913 neix a Bujalance (la Campiña de Córdoba, Alto Guadalquivir, Córdoba, Andalusia) l'anarcosindicalista Luis Porras Baena, conegut com Luisillo o Porritas. El seu pare es deia Andrés Porras i la seva mare, Manuela Baena.  

Quan tenia 16 anys, i era estudiant de comptabilitat, s'afilià al Sindicat «La Armonia» de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Bujalance, del qual va ser un dels principals animadors culturals, especialment des del punt de vista musical. 

 Durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, el local confederal va ser clausurat i les reunions del sindicats es realitzaren al seu domicili.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 participà en la seva resistència i posteriorment prengué part en tasques d'abastiment.  

Quan Bujalance va caure a mans feixistes a finals de 1936, aconseguí passar a zona lleial i allistar-se en l'aviació republicana, essent destinat a la frontera francoespanyola.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne es va enrolar en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i fou destinat a Sèish (Arièja, Occitània) i durant la guerra a les mines de La Sala (Occitània).  

El març de 1943 va ser requerit pels alemanys i enviat a treballar a les fortificacions de Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània).  

En aquesta època començà a organitzar clandestinament la CNT al barri marsellès de Saint-Henri.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista va ser nomenat secretari administratiu i jurídic de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) i membre de la Comissió de Relacions del Nucli de Provença del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) en l'Exili.  

Durant la resta de la seva vida treballà d'estibador al port i milità en la Federació Local de Saint-Henri de Marselha de la CNT-AIT en l'Exili. La seva companya fou Carmen García.  

Malalt, Luis Porras Baena va morir el 28 de novembre de 1974 a l'Hospital Militar Michel-Lévy de Marselha i va ser inhumat dos dies després al cementiri marsellès de La Canet. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada