dijous, 16 de setembre del 2021

Lucio Mondéjar Parreño

Necrològica de Lucio Mondéjar Parreño apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 10 de març de 1968

Necrològica de Lucio Mondéjar Parreño apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 10 de març de 1968


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 16 de setembre de 1897 neix a Casasimarro (La Manchuela Conquense) l'anarcosindicalista Lucio Mondéjar Parreño 

En 1936 fou orador per la CNT-AIT en diversos mítings, com ara l'octubre a Cabrera de Mar, el novembre a Sant Joan de les Abadesses i el desembre a Llagostera 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Es va instal·lar al Rosselló i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tuïr (Aspres) 

Va morir el 23 d'octubre de 1967 al seu domicili de Corbera la Cabana (la Vall de la Tet) 

Lucio Mondéjar Parreño: El 16 de setembre de 1897 neix a Casasimarro (La Manchuela Conquense, Cuenca, Castella la Nova) l'anarcosindicalista Lucio Mondéjar Parreño. El seu pare es deia Gabino Mondéjar i la seva mare, Iba Parreño. Emigrà a Catalunya.  

Casat amb Fulgencia López, en 1926 tingué un fill, Víctor Mondéjar López, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord), on residia.  

En 1930 s'afilià al Sindicat de Pagesos de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Barcelona.  

Entre 1935 i 1936 va estar pres al vaixell-presó Uruguay, ancorat al port de Barcelona, i a la Presó Model.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, participà en les lluites de carrer i aquest any fou orador en diversos mítings, com ara l'octubre a Cabrera de Mar (Baix Maresme, Maresme), el novembre a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i el desembre a Llagostera (Gironès). Durant la revolució col"lectivista autogestionària participà activament a la zona de Santa Coloma de Gramenet, especialment en les col·lectivitats agrícoles de Gramenet i del barri de Sant Martí de Barcelona.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Exiliat, treballà d'agricultor i participà en la reconstrucció clandestina de la CNT. Durant un temps treballà en la construcció de l'embasament de l'Aigle (Alvèrnia, Occitània), però la seva malmesa salut no va poder suportar la dura feina de les obres.  

Posteriorment es traslladà a La Pestre de Tourniac (Alvèrnia, Occitània), on vivia dedicat a l'arboricultura, i on a la seva cabana de guardabosc se celebrà el 19 de setembre de 1943 la II Assemblea Plenària Clandestina del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) i de la CNT.  

Més tard es va instal·lar al Rosselló i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tuïr (Aspres, Rosselló).  

Malalt, Lucio Mondéjar Parreño va morir el 23 d'octubre de 1967 al seu domicili de Corbera la Cabana (la Vall de la Tet, Rosselló).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada