dijous, 16 de setembre del 2021

L'Escala i Empúries, la Bisbal d'Empordà, Salt, Santa Coloma de Farners, Castelló d'Empúries, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell, Cassà de la Selva, Porqueres, la Jonquera, Banyoles, Ripoll i Celrà entre els municipis amb el risc de rebrot més elevat

L'Escala i Empúries, la Bisbal d'Empordà, Salt, Santa Coloma de Farners, Castelló d'Empúries, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell, Cassà de la Selva, Porqueres, la Jonquera, Banyoles, Ripoll i Celrà entre els municipis amb el risc de rebrot de covit-19 més elevat. El Ripollès se situa entre les comarques amb més afectació i el gerent de l'Hospital de Campdevànol ho atribueix, en gran part, a l'augment de mobilitat i interacció derivat de les festes majors 

Segons el Biocomsc les vacunes contra el covid-19 han evitat entre 6.900 i 9.500 persones mortes al Principat de Catalunya. Els fàrmacs de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen també han impedit fins a 150.000 contagis, 38.000 ingressos en planta convencional i 5.700 més en UCI  

Forallac no celebrarà La Carbonera ni la Fira Medieval de Peratallada a causa del context sanitari. Tot i que s'ha valorat fer adaptacions de format, en cap cas s'ha trobat l'encaix pertinent per mantenir l'esperit de les celebracions, preservar la salut pública i no generar desencís entre el públic que en podria quedar exclòs 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 16/09/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, un dels motius de l'estancament de dades a la Regió Sanitària de Girona --i del fet que indicadors com el risc de rebrot de covid-19 encara estiguin per sobre de la mitjana catalana-- és que hi ha algunes ciutats i comarques que repunten especialment per sobre de les altres. 

Aquest és el cas de municipis com Salt (Gironès, comtat de Girona) i Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comat de Girona), que tenen uns dels riscos de rebrot més elevats de la Regió Sanitària de Girona i se situen en llocs molt alts del Principat de Catalunya, només per darrere de Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona). El valor se situa en 404 i 280 respectivament i avalua els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb la probabilitat d'aparició de nous brots epidèmics. 

En el cas de Salt, durant tot l'estiu que s'ha mantingut en valors alts. Sí que és cert que últimament havien baixat però han tornat a pujar. Prova d'això és que en la darrera setmana s'ha registrat un 22% més de casos. Seguidament, el risc de rebrot ha passat de 276 a 404 en el mateix període. A més, la transmissió de la covid-19 continua per sobre d'1,23 quan el llindar recomant és 1 per tal de mantenir el contagi sota control. Cal recordar que és la ciutat de més de 20.000 habitants amb el percentatge de vacunats amb la pauta completa més baix de la Regió Sanitària de Girona. 

D'altra banda, a Palafrugell crida especialment l'atenció que la mitjana d'edat dels casos positius diagnosticats la darrera setmana només és de 24 anys, quan la de l'anterior era de més de 40. En aquest cas, l'augment del risc de rebrot més destacat es va produir fa dues setmanes, quan es va passar de 77 a 239 i ja s'ha mantingut en un nivell molt elevat. 

Preocupació al Ripollès 

Respecte a les comarques, el Ripollès se situa entre les cinc que tenen el risc de rebrot «molt alt», ja que està per sobre de 200.  

Segons el Diari de Girona, el gerent de l'Hospital de Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona) ha mostrat preocupació per la situació epidemiològica que viu la comarca, que atribueix a diferents factors. «Darrerament hi ha hagut festes majors i botellons que han fet augmentar la mobilitat i interacció entre la població tant dins la mateixa comarca com a les veïnes. A més, en general la sensació és de relaxament de mesures, hi ha moltes persones que no porten mascareta. A més, tot i que la cobertura vacunal és del 80% al Ripollès, encara hi ha massa persones que no s'han vacunat», destaca Grané. 

És per això que el metge demana més conscienciació. « A l'hospital no ens n'hem ressentit, de moment, però a l'atenció primària sí. Hem d'evitar que repuntin els ingressos i que es tornin a viure episodis crítics, en què el centre sanitari es va col·lapsar», recorda Grané, en referència a la situació que va viure la comarca durant el Nadal passat. 

El Principat de Catalunya ahir havia baixat de les 700 persones ingressades per coronavirus-19 

La pressió als hospitals i els principals indicadors continuen a la baixa mentre encara es diagnostiquen poc més de 500 contagis diaris. El Departament de Salut de la Generalitat ha declarat 36 hospitalitzats menys a causa de la covid-19 en les darreres hores (681) i 12 crítics menys ingressats a les UCIs, que passen d'un total de 260 a 248. En paral·lel, s'han notificat 750 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 904.531. L'Rt es manté a 0,89, mentre el risc de rebrot continua lleugerament a la baixa i se situa en 89 (-2). Hi ha hagut set morts. 

L'Hospital de Campdevànol exigeix als acompanyants que estiguin vacunats 

Llegim al Diari de Girona que des de mitjans d'estiu, l'Hospital de Campdevànol exigeix a tota persona que acompanyi o visiti un pacient que certifiqui haver-s'hi vacunat. El gerent del centre sanitari, Joan Grané, ha explicat al Diari de Girona que la mesura s'ha imposat perquè «està perfectament demostrat que la vacuna és l'única solució per evitar la propagació del contagi i més tenint en compte que es tracta d'un entorn vulnerable». 

A principis d'any, l'hospital va viure la situació més crítica de la pandèmia i es van restringir les visites als pacients no covid-19. «Vam viure unes setmanes molt dures i estàvem al límit, és per això que no volem tornar a passar per aquesta situació. És cert que hi ha hagut persones no vacunades que no s'han pres bé no poder entrar però és un requisit fixat», va explicar Grané, i va afegir que han pres d'exemple altres centres com els geriàtrics, en què també han fixat restriccions a les entrades. 

Pioner a la Regió Sanitària de Girona 

Aquest centre sanitari és l'únic de la Regió Sanitària de Girona que ha imposat aquesta norma. Sí que és cert que n'hi ha d'altres que ho han establert com a «recomanació», com és el cas de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), tot i que no es demana cap certificat a l'entrada. 

Els hospitals Trueta i Santa Caterina tenen limitacions horàries i es demana als acompanyants que compleixin amb les mesures establertes des del Departament de Salut, com ara la mascareta obligatòria. 

D'altra banda, la resta d'hospitals comarcals com són els d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) i Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) tampoc demanen cap certificat i mantenen algunes restriccions horàries. L'excepció, tal com comenten fonts del de Figueres, és quan per motius de diagnòstic es demana al pacient i/o acompanyant si tenen la pauta completa de vacunació. 

Segons el Biocomsc les vacunes contra el covid-19 han evitat entre 6.900 i 9.500 persones mortes al Principat de Catalunya 

Segons el Biocomsc, es vacunes contra el covid-19 han evitat, durant els últims mesos al Principat de Catalunya, entre 6.900 i 9.500 persones mortes, segons estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

A més, també han evitat entre 100.000 i 150.000 contagis de covid-19, entre 31.000 i 38.000 ingressos en planta convencional i entre 4.700 i 5.700 ingressos a les UCI. Sense la vacuna, en la cinquena onada el Principat de Catalunya hauria tingut fins a 2.000 persones ingressades en aquestes unitats, superant la xifra de la primera onada, quan hi va arribar a haver 1.500 pacients greus amb coronavirus-19.  

Així ho va explicar el dimecres la investigadora del Biocomsc, Clara Prats, en la roda de premsa setmanal del Departament de Salut de la Generalitat, dirigida per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. 

A finals de setembre hi haurà un augment de la velocitat de propagació del covid-19 

Què passarà aquesta tardor? «Cada onada l'hem controlada amb menys mesures. Però penso que anem pel bon camí», ha dit Prats. La investigadora calcula que a finals de mes hi haurà un augment de la velocitat de propagació del virus (Rt). 

«Hi ha dues opcions: veurem un escenari d'estabilització amb brots més locals o viurem una onada menys important que les anteriors. La perspectiva és que, si hi ha un creixement, no ens porti a una situació com la de l'estiu», ha explicat Prats. 

Per la seva banda, la doctora Cabezas ha destacat que el Principat de Catalunya continua experimentant una «millora epidemiològica», si bé encara queda per recuperar la «normalitat» en el sistema sanitari. «Les incidències estan baixant una mica més lentament en els últims dies. Però avui és el primer dia que baixem de 700 malalts amb covid-19 en hospitals [el dimecres n'hi ha 681 en planta convencional i 248 a les UCI]. És una bona notícia», ha remarcat la secretària de Salut Pública. 

Joves sense vacunar han estat ingressats  

També ha fet èmfasi en el fet que entre les 248 persones que hi ha a les UCI (12 menys que la vigília) n'hi ha 20 que tenen menys de 40 anys. I, d'aquestes 20, 16 estan sense vacunar. El mateix en planta convencional: «[Entre els 681 malalts amb covid-19] hi ha 65 persones menors de 40 anys i, d'aquests, només 10 tenen la pauta completa de la vacuna». La vacuna, ha recordat, ha permès una «estabilització» en el nombre de persones mortes. 

Cabezas ha tornat a fer una crida perquè s'immunitzin totes aquelles persones que encara no ho estan i ha explicat que hi està havent un «alentiment» en el nombre de vacunes que el Departament de Salut està administrant. «Tenim molta oferta de vacunes. Però la gran majoria de persones que es volien vacunar ja ho estan fent. Animem a tothom que no s'hagi vacunat a anar als punts de vacunació a través de vacunacovidsalut.cat», ha dit la metge. 

Per això el Departament de Salut està estudiant desmantellar aviat els vacunòdroms i desplaçar-se als llocs on hi ha taxes vacunals més baixes. «Cal fer accions més quirúrgiques. S'està estudiant en quin moment es posarà en marxa aquesta adequació», ha dit la secretària de Salut Pública. 

Sobre l'aval del Tribunal Suprem a utilitzar el certificat covid en l'hostaleria a Galícia, Cabezas va respondre que aquesta decisió «obre una porta» que Salut «estudiarà atentament». 

No es celebrarà La Carbonera ni la Fira Medieval de Peratallada a causa del context sanitari 

Segons Ràdio Capital de l'Empordà, l'Ajuntament de Forallac (Vulpellac, Fonteta i Peratallada) ha decidit no celebrar enguany La Carbonera ni la Fira Medieval de Peratallada ateses les dificultats que implica fer compatible la seva organització amb les restriccions de la pandèmia de covid-19. Tot i que la situació sanitària ha millorat i les restriccions s'han anat reduint en alguns aspectes, es fa molt difícil celebrar aquestes dues activitats sense alterar-ne la seva essència i donar compliment a les mesures preventives actuals. 

Es tracta de dues de les activitats més concorregudes de l'any a la comarca i cada any apleguen milers de visitants. Tot i que s'ha valorat fer adaptacions de format, en cap cas s'ha trobat l'encaix pertinent per mantenir l'esperit de les celebracions, preservar la salut pública i no generar desencís entre el públic que en podria quedar exclòs. 

Des de l'Ajuntament de Forallac afirmen que l'any vinent es podrà retornar a la normalitat, d'acord amb la previsible evolució favorable de la pandèmia de covid-19. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: La Bisbal d'Empordà 414.94 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 13 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 18 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 154.91 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.68 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala i Empúries 508.48 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 13 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 16 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 154.75 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 3.29 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 376.38 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 63 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 112 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 334.8 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.12 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Santa Coloma de Farners 351.97 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 15 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 22 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 167.39 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.1 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castelló d'Empúries 326.03 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 13 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 19  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 174.22 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.87 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Calonge i Sant Antoni 285.14 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 14 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 26 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 234.4  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.22 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell 260.83 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 20 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 34 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 143.64 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.82 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Cassà de la Selva 195.35 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 31 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 298.65 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.65 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Porqueres 194.76 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 5  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 7  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 151.48 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.29 (l'epidèmia creix si és superior a 1). La Jonquera 195.4 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 3 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 6 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 182.37 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.07 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Banyoles 203.28 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 22 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 46 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 216.89 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.94 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Ripoll 170.53 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 10 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 29 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 271.38 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.63 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Celrà 204.38 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 5 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 15 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 220.1  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.93 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Campdevànol 189.12 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 4  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 8  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 248.22 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.76 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Vic 676.9 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 121 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 194 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 415.46 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.63 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Forallac (Vulpellac, Fonteta i Peratallada) 0 (Molt baix). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada