diumenge, 26 de setembre del 2021

La vacunació de les i dels adolescents de la Regió Sanitària de Girona ja supera la de les i dels joves

La vacunació de les i dels adolescents de la Regió Sanitària de Girona ja supera la de les i dels joves. La Regió Sanitària de Girona ha administrat 3.405 terceres dosis durant la primera setmana 

Més de 3.000 joves participen en un macro botelló a la Devesa de Girona en temps de covid-19. L'Ajuntament de la ciutat ho veu difícil de controlar i espera poder evitar-los durant les Fires  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 25/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que la vacunació contra la covid-19 a la Regió Sanitària de Girona està tenint més èxit entre les i els adolescents que en les i els joves. De fet, segons el darrer balanç del Departament de Salut de la Generalitat, el 62,3% del col·lectiu de 12 a 19 anys ja té la pauta completa, mentre que el percentatge en les i els joves de 20 a 29 anys és del 61,8%. Aquesta darrera franja és la que té el percentatge més baix de la població. A més, cal tenir present que fa més temps que es poden vacunar que l'adolescent.  

L'obertura de vacunació per a persones de més de 16 anys a tot el Principat de Catalunya es va produir el 30 de juny, mentre que l'activació per les i als adolescents de 12 a 15 anys no va ser efectiva fins al cap de més d'un mes, al 3 d'agost. 

El poc èxit de vacunació entre les i els joves és la principal causa del retrocés del ritme de vacunació al Principat de Catalunya que, com a conseqüència, ha ocasionat que gairebé 70.000 dosis es caduquessin. Prova d'això ha sigut el poc èxit de vacunació en diversos punts que es van habilitar a les universitats catalanes. Al Principat de Catalunya es van posar 1.297 dosis i, a la Universitat de Girona, 84. 

Per altra banda, moltes de les vacunes que el Departament de Salut pensava administrar aquest mes, s'estan destinant com a terceres dosis per a persones amb immunosupressió i usuaris de residències. Segons el darrer balanç, en la primera setmana que s'administren aquest tipus de dosis ja se n'han posat 3.405 a la Regió Sanitària de Girona. La campanya va començar divendres passat, quan el Departament de Salut va administrar unes 550 dosis al Palau de Fires de Girona i vint més a una residència de Cadaqués (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada). Cal tenir present, que davant la disminució del ritme de vacunació, el Departament de Salut concentrarà les dosis als centres d'atenció primària a partir del mes que ve. És per això que punts de vacunació massius com el de Girona i Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) tancaran les portes el 30 de setembre. D'altra banda, els punts d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) i Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) obriran dies puntuals i, finalment, a Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) es reconvertiran en punts de vacunació de la pròpia àrea bàsica. 

Com a curiositat, a la ciutat de Girona s'habilitarà un espai a l'edifici de la seu gironina de la Generalitat durant tres setmanes per a segones dosis pendents. 

Més de 3.000 joves participen en un macro botelló a la Devesa de Girona en temps de covid-19 

Llegim al Diari de Girona que dijous a la nit la Devesa es va omplir d'universitaris en un macro botelló on van assistir més de 3.000 joves, després que es fes una convocatòria massiva via Whatsapp. La convocatòria inicial era a les escales del pavelló de Fontajau, però es van acabar concentrant al costat de l'esplanada de La Copa. La festa gironina va començar a quarts d'una de la nit i es va dissoldre a quarts de sis de la matinada. 

Altaveus amb música, alcohol i molta festa a l'aire lliure, però «sense cap baralla ni incident». Motiu que destaca tant el dispositiu dels Mossos d'Esquadra com el de la Policia Local de Girona, que van estar tota la nit patrullant per la zona, per explicar que no s'actués per dissoldre la concentració multitudinària. Tampoc es va fer cap identificació. 

Aquesta no era la primera concentració. El dijous de la setmana passada, coincidint amb l'inici del curs universitari i la represa de les classes a la Universitat de Girona, es va fer la primera convocatòria amb una assistència molt menys significativa que segurament va animar els joves a no perdre's la d'aquest dijous. El col·lectiu reclama que es reobri l'oci nocturn perquè puguin recuperar les festes als espais habituals. 

Des del Consistori de Girona s'assegura que és complicat evitar aquest tipus de festes abans que es produeixin. «És difícil de controlar perquè te n'assabentes quan ja hi ha la concentració, però la policia està alerta i procedeix com toca», va explicar ahir el regidor de seguretat de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, en declaracions al Diari de Girona. «Davant l'acumulació de tanta gent, els dispositius policials s'asseguren que no hi hagi incidents». L'Ajuntament de Girona treballa per evitar que la concentració es reprodueixi per Fires de Sant Narcís. El primer tinent d'alcaldia, Quim Ayats, va assegurar que «hi haurà un reforç policial en zones sensibles i una coordinació estreta entre Mossos d'Esquadra i Policia Municipal». 

Ahir al matí, la Devesa estava plena de bosses de plàstic, gots buits, llaunes o ampolles d'alcohol entre altres deixalles espargides per sobre els bancs de i per terra.  

Entitats ecologistes de la ciutat van denunciar la deixadesa mentre feien aquesta reflexió: «Tenir cura dels nostres espais naturals és fàcil i compatible amb passar una bona estona».  

No s'ha detectat cap destrossa del mobiliari públic ni de vehicles estacionats a la zona.  

El botelló de dijous a Girona no és un fet aïllat. Els joves d'arreu de Catalunya s'estan organitzant per poder seguir les festes després que tanquin els bars a la una de la matinada. De fet, la mateixa nit a Barcelona, coincidint amb l'inici de les festes de La Mercè, es va fer un macro botelló als voltants de la plaça d'Espanya que va concentrar unes 15.000 persones i ahir es van produir vint detencions i una quarantena de jovers ferits en els aldarulls de la segona nit de macro entrompada per la Mercè, 40.000 joves a la plaça d'Espanya, que va degenerar en destrosses, baralles i ferits, dels quals tres en estat greu.  

També a Barcelona, divendres 17 de setembre hi va haver una concentració multitudinàri al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on van assistir 8.000 joves. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 84.01 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 55 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 123 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 115.85 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.73 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Cadaqués 0 (Molt baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 36.87 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres 97.78 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 71 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 143.61 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.68 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Olot 657.28 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 68 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 82 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 232.77 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.82 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Calonge i Sant Antoni 445.4 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 9 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 19 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 153.26 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.91 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Ripoll 173.79 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 5 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 12 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 93.58 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Blanes 39.75 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 9 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 20 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 46.12 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada