dimecres, 15 de setembre del 2021

La temperatura a la ciutat de Girona pot créixer 2,5 graus d’aquí a 2050

La temperatura a la ciutat de Girona pot créixer 2,5 graus d'aquí a 2050 

L'Observatori de la Sostenibilitat calcula que aquest serà l'increment si no es prenen mesures de mitigació de les emissions 

Ara la calor deixa unes temperatures mínimes de rècord a Girona, Salt i Sarrià de Ter 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que la temperatura mitjana a la ciutat de Girona podria pujar 2,5 graus d'aquí a l'any 2050, segons un informe de l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya. Es tracta d'un càlcul realitzat a partir d'un escenari on es representa una situació en què les emissions no es redueixen de forma significativa durant aquest període. L'augment gironí, tanmateix, no és dels que es preveuen més elevats, ja que a la ciutat de Madrid i diversos punts de Castella, Andalusia i Extremadura es podrien superar els 3 graus d'increment mitjà. 

El document adverteix que, al conjunt de l'Estat espanyol, la temperatura augmentarà una mitjana de 2,61 graus si es continua amb aquest escenari, que serà el que hi haurà «si es continua amb la tendència actual d'emissions i no es fan actuacions de mitigació». Segons aquestes previsions, les ciutats que experimentaran un major increment de la temperatura seran Ciudad Real, Madrid, Cuenca, Guadalajara, Àvila, Sòria, Sevilla, Jaén, Cáceres i Badajoz. 

Aquests són els resultats inclosos en l'informe Augment de les temperatures per ciutats a Espanya 1893-2020, que també indica que Girona és una de les ciutats de l'Estat espanyol que va experimentar un major creixement de les temperatures durant aquell període: 1,04 graus. Per a l'Observatori, tant la situació actual com les perspectives de futur són preocupants, i per això fa una crida a «l'acció de governs, empreses, organitzacions sense ànim de lucre, societat civil i individus» per encarar un increment de la calor a les ciutats, especialment les més poblades. 

Es tracta, doncs, d'una nova veu d'alerta --que se suma a informes com el recentment emès per la ONU sobre el canvi climàtic-- que adverteix que és necessari «adoptar mesures molt serioses i molt radicals per adaptar-se a l'increment ja detectat de l'augment de temperatura a cada ciutat, tenint en compte la gran diversitat de situacions ecològiques, econòmiques i socials». 

«No s'han implantat mesures» 

Tot i això, l'Observatori també recorda que, a hores d'ara, els governs no han fet res per prendre les mesures necessàries. «No s'han implantat les polítiques i mesures necessàries perquè no augmenti la temperatura a les ciutats. Es continua produint el fenomen conegut com a illa de calor i no s'han fet les actuacions necessàries perquè desaparegui», lamenta el document. 

Entre les propostes de futur per tal d'intentar reconduir la situació, hi ha la d'augmentar la quantitat d'arbres i jardins, la creació d'anelles verdes, la promoció de teulades solars que proporcionin ombra i produeixin electricitat a baix preu, un disseny de les ciutats per afavorir la circulació de l'aire, detecció i rastreig de les poblacions més vulnerables, disseny i planificació de qualsevol risc climàtic, contenció del trànsit amb combustibles fòssils als centres urbans i sistemes de rendiment de comptes per explicar quines accions s'han dut a terme i quines altres bones pràctiques es poden desenvolupar. 

Risc a les ciutats 

El coordinador de l'Observatori, Fernando Prieto, adverteix que «les ciutats, on viu la major part de la gent del país, s'estan escalfant molt més ràpidament que la resta del territori, i per això és necessari actuar de forma immediata a totes i cadascuna d'elles, sobretot augmentant les zones verdes i les infraestructures verdes i blaves». 

Ara la calor deixa unes temperatures mínimes de rècord a Girona, Salt i Sarrià de Ter 

La forta xafogor d'aquests darrers dies, amb una calor inusual per al setembre, està deixant temperatures de rècord. Segons les dades del meteoròleg Gerard Tauler, ahir es va registrar la mínima més alta des de 1911 en un setembre a Girona: 23,2 graus als observatoris del carrer de la Séquia, Barri Vell o a l'escola Masmitjà. A Salt la mínima va ser de 21,7 graus i a Sarrià de Ter es va situar en 22,9 graus, fet que la situa com la més alta des de 1991, que és quan comencen les observacions. Pel que fa a les màximes, es va arribar als 31,8 graus a Girona, 31,2 graus a Salt i 31,7 a Sarrià de Ter. 

Segons apunta Tauler a partir de les seves dades, de moment és la primera quinzena de setembre més càlida en mínimes a Girona des de 1911, amb 20º de mitjana a Girona-Escola Doctor Masmitjà, 19,2º a Salt. 24,5º de temperatura mitjana a Salt, 25º a Girona-Dr. Masmitjà, 24º a Salt. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada