dimarts, 14 de setembre del 2021

Enrique Pereda López

Fitxa de la policia francesa d'Enrique Pereda López

Fitxa de la policia francesa d'Enrique Pereda López


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de setembre de 1898 neix a Puentedey (Merindad de Valdeporres, Las Merindades, Burgos) l'anarquista Enrique Pereda López 

En 1918 Per les seves activitats es va veure obligat a refugiar-se a Occitània passant la frontera del Pirineu Oriental  

Enrique Pereda López: El 14 de setembre de 1898 neix a Puentedey (Merindad de Valdeporres, Las Merindades, Burgos, Castella la Vella) l'anarquista Enrique Pereda López. El seu pare, pagès, es deia Carlos Pereda Rodríguez i la seva mare, Victoria López Martínez.  

Per les seves activitats es va veure obligat a refugiar-se a Occitània passant la frontera del pirineu Oriental, arribant en 5 de novembre de 1918 a Lo Pònt Sent Esperit (Gard, Occitània).  

El desembre de 1919 retornà a la Península i l'agost de 1923 de bell nou a Lo Pònt Sent Esperit, on treballà com a obrer vidrier a l'empresa Pinatel d'aquesta localitat.  

Estava subscrit al periòdic anarquista parisenc Accion (1925-1927), que va ser prohibit per les autoritats franceses el 31 de desembre de 1927.  

A començament de la dècada dels anys trenta del segle XX treballà de xofer de taxi.  

Mantingué una gran correspondència i les autoritats el definiren com a «perillós propagandista» entre els migrants espanyols de la zona i fou inscrit en el «Carnet B» dels antimilitaristes.  

Cunyat de l'anarquista Urbano Bustamante, fou pare de dues criatures nascudes en 1925 i 1927.  

En el registre d'anarquistes de 1935 del departament de Gard figurava com a «propagandista perillós» a vigilar, però la policia francesa assenyalà que havia reduït les seves activitats.  

Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada