divendres, 24 de setembre del 2021

Els Mossos tanquen la investigació pel brot a la residència de Sant Joan les Fonts i l'envien al jutjat

Els Mossos tanquen la investigació del brot a Sant Joan les Fonts

Els Mossos tanquen la investigació pel brot a la residència de Sant Joan les Fonts i l'envien al jutjat. La família d'una de les set víctimes va denunciar una treballadora per homicidi imprudent 

La vacunació a Girona no es reactiva i segueix sota mínims 

Hi ha 69.129 dosis caducades i Salut ho atribueix a la dificultat d'ajustar l'oferta a la demanda. La vacunació a les universitats catalanes tampoc ha assolit els registres esperats 

El Departament de Salut posa terceres dosis a persones residents de Lloret de Mar i Blanes 

Es mantenen les tres residències en situació «taronja» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú) 23/09/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, els Mossos d'Esquadra han tancat la investigació pel brot de coronavirus-19 a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú), que va deixar set morts, i l'han enviat al jutjat. La família d'una de les víctimes va presentar una denúncia davant de la policia contra una treballadora del centre per homicidi imprudent. Asseguren que va anar a treballar malgrat haver donat positiu. 

Els Mossos han practicat totes les diligències. Entre elles, ha pres declaració a diversos treballadors del centre i ha tramès l'atestat al jutge, que haurà de decidir si imputa a la treballadora contagiada i per quin delicte. 

El brot a la residència, que gestiona la cooperativa Suara, es va fer públic a finals d'agost, tot i que es va detectar a principi de mes, arran d'un cribratge que es va fer entre els professionals. El Departament de Drets Socials de la Generalitat va detallar aleshores que havia provocat set defuncions i que hi havia 15 persones residents i sis treballadores i treballadors que s'havien contagiat. 

Després de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents. En aquesta primera prova es van detectar cinc casos, però posteriorment en van aflorar més. 

Suara va anunciar l'obertura d'una investigació interna per determinar les causes que van provocar el contagi i l'Ajuntament va emetre un comunicat en què donava suport als familiars i als treballadors del centre. També anunciava que esperarien els resultats de la investigació interna. 

La família d'una de les víctimes, però, va decidir emprendre accions contra una de les treballadores, a qui considera responsable dels fets perquè hauria explicat a una companya que, tot i estar contagiada, prendria una pastilla i aniria a treballar. 

Per això, van presentar una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra per homicidi imprudent. Ara la policia ha tancat la investigació i ha tramès l'atestat al jutjat. Fonts policials han explicat que s'ha pres declaració a diversos treballadors del centre. 

La vacunació a Girona no es reactiva i segueix sota mínims 

Llegim al Diari de Girona que malgrat les diverses campanyes que el Departament de Salut va impulsar a principis d'aquest mes per remuntar els nivells baixos de vacunació de l'agost, el ritme no acaba de remuntar sinó que retrocedeix. Prova d'això és que el nombre de vacunacions setmanals està baixant de forma considerable, sobretot el de segones dosis. Concretament, a Girona aquesta última setmana s'han administrat 6.557 segons vaccins, mentre que l'anterior en van ser 12.757 i, fa dues setmanes, 20.505. Respecte a les primeres, majoritàriament sense cita prèvia, la davallada ha sigut menys brusca però el ritme es manté baix des de fa setmanes. En els darrers set dies, se n'han posat 5.553. De fet, els registres fins i tot són inferiors als del mes d'agost i són els més baixos des del febrer, quan la vacunació amb prou feines feia dos mesos que havia començat. 

Aquesta davallada és general a tot Catalunya i, com a conseqüència, ahir Salut va admetre que 69.129 dosis de vacuna de la covid-19 han caducat en les últimes setmanes. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va indicar que aquesta xifra correspon a 9.103 vials i significa un 0,6% del total de dosis administrades. Cabezas va explicar les causes corresponien a diversos factors. Aquests serien, per un costat, a què el nombre de persones que finalment s'han volgut vacunar ha estat inferior a l'esperat. Tot i que els models matemàtics anticipaven un augment de la vacunació el mes de setembre, --després del període de vacances--, no s'ha produït. També va destacar que a l'obrir punts de vacunació sense cita prèvia dificultava la previsió de vacunes que s'haurien d'administrar i que moltes persones no s'han pogut presentar. 

Una altra campanya que no ha acabat d'anar bé és la de vacunació a les universitats catalanes, ja que només s'han posat 1.297 i, a Girona, 84. 

Terceres dosis a gent gran 

Finalment, l'investigador del'IrsiCaixa, Julià Blanco, va detallar ahir a la roda de premsa del Departament de Salut que «els propers candidats per a la tercera dosi serien els majors de 65 anys» ja que els seus nivells d'anticossos són més baixos, especialment, en aquelles persones que no han passat la covid-19. La mesura, però, encara no està aprovada. 

El Departament de Salut posa terceres dosis a persones residents de Lloret de Mar i Blanes 

Ahir al migdia es va administrar la dosi addicional de la vacuna contra la covid-19 als residents de l'Hospital Asil Sant Jaume de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i també als usuaris de la residència Asil Nicolau Font de Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), tots dos centres gestionats per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Es van vacunar un total de 87 persones usuàries, 69 a Blanes i 18 a Lloret de Mar. La dosi s'administra a persones que necessiten un reforç per aconseguir més immunitat. 

Es mantenen les tres residències en situació «taronja» 

Tres residències a la Regió Sanitària de Gironina tenen casos actius de coronavirus-19 i cap d'aquestes té brots actius, segons va confirmar ahir el Departament de Drets Socials. Les 107 restants són verdes i no tenen cap cas de coronavirus-19. 

D'altra banda, al Principat de Catalunya un total de 31 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 22 centres de gent gran; 2 centres per a persones amb discapacitat; 2 centres de salut mental i 5 centres d'altres tipus de recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres, 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Sant Joan les Fonts 47.52 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 85.4 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Girona 119.57 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 65 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 138 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 116.84 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.87 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Blanes 34.85 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 18 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 43.56 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.73 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Lloret de Mar 222.78 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 35 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 48 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 117.27 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.15 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada