dijous, 16 de setembre del 2021

Càrrecs electes de la CUP ocupen la seu d'Endesa de Girona per denunciar el preu de l’electricitat amb el lema ENS ROBEN

Els menifestants de la CUP dins de la seu d'Endesa.
La formació considera que cal assolir la plena sobirania energètica i reclama com a primer pas crear una energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables tal i com preveu la Llei Catalana del Canvi Climàtic

Càrrecs electes de la CUP ocupen la seu d'Endesa de Girona per denunciar el preu de l'electricitat amb el lema ENS ROBEN  

Entre les i els electes hi ha el diputat de la CUP-Guanyem per la circumscripció de Girona, Dani Cornellà 

Endesa aquest darrer any 2020 ha obtingut 1.500 milions d'euros i Iberdrola 3.600 milions 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 16/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que càrrecs electes de la CUP ha ocupat aquest dijous al matí una oficina d'Endesa a Girona, situada al carrer riu Güell, com a protesta per l'augment del cost de l'ectricitat. El diputat de la CUP-Guanyem Dani Cornellà, alcaldesses i regidores de la formació han participat en l'acció, que ha aturat l'activitat de l'oficina mentre ha durat la protesta.  

En un comunicat, Cornellà ha denunciat que 20 anys després del procés de liberalització de les elèctriques a l'Estat espanyol i a la Unió Europea el preu de l'electricitat ha augmentat més d'un 100% , mentre que el salari mitjà ho ha fet només un 20%. 

Ens roben  

La CUP denúncia que en el darrer hivern el cost de l'electricitat va encarir-se un 27% mentre la pobresa energètica ha anat en augment arreu i que l'actual escalada de preus està assolint màxims històrics en el cost, arribant a superar els 140 euros el megawatt hora. 

Cornellà ha denunciat que "mentre les grans empreses elèctriques noderixen els seus consells d'administració amb àntics càrrecs polítics, obtenen grans beneficis econòmics". També afegeix que Endesa aquest darrer any 2020 ha obtingut 1.500 milions d'euros i Iberdrola 3.600 i els sous dels grans directius, com per exemple el conseller delegat d'Endesa, són 230 vegades el que guanya un treballador amb el salari mitjà. "Les famílies veuen com augmenta els seu empobriment i han d'assumir un cost desmesurat per un dret bàsic en mans d'empreses que els ofereixen un servei molt deficient, en barris sencers d'aquesta ciutat i d'altres, o en zones concretes del país que a la mínima es veuen privades de llum", ha denunciat el diputat de la CUP-Guanyem. 

Dani Cornellà considera "insuficients i temporals" les mesures que ha pres el Govern espanyol per rebaixar un 22% del cost de les factures perquè considera que cal "d'una vegada per totes acabar amb els beneficis milionaris de les energètiques" amb mesures que no s'apliquin només durant uns mesos i no vagin "al fons de la problemàtica": "L'accés als subministraments bàsics és un dret que s'ha de garantir i al que tothom hi ha de poder accedir". 

"L'electricitat no pot ser objecte d'especulació, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per aquestes empreses energètiques i s'enriqueixin amb l'empobriment de la majoria de la població", ha dit el diputat. 

La CUP creu que cal assolir la plena sobirania energètica i reclama com a primer pas crear una energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables tal i com preveu la Llei Catalana del Canvi Climàtic. "Per això és urgent i necessari capgirar el model, la generació, el transport i distribució de l'electricitat han de ser públiques, transparents i democràtiques per acabar amb la pobresa energètica i establir uns preus justos i sota control públic", ha conclòs. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada