diumenge, 12 de setembre del 2021

Autodeterminació i autogestió. Construïm una societat independent del capital i fora de l’Estat

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Autodeterminació i autogestió 

Construïm una societat independent del capital i fora de l'Estat 


La CGT de Catalunya defensem l'autodeterminació de tots els pobles del món. La defensem pel Kurdistan, pel poble Mapuche, per Palestina i per qualsevol altre poble que es reconegui com a tal i que la vulgui exercir. La defenem, també, pel poble català, per qualsevol de la resta de nacions del que actualment és l'Estat espanyol i, en definitiva, tota comunitat que lliurement així ho desitgi. 

Ara bé, l'autodeterminació que nosaltres defensem és totalment incompatible amb l'autodeterminació que ens tracten de vendre les institucions i les organitzacions polítiques d'això que els darrers anys s'ha anomenat el Procés. Pel "processisme" l'autodeterminació és votar responent una pregunta binària de SI o NO en unes eleccions que es fan un cop i prou. Fora d'elles, el poble a qui aquestes organitzacions diuen representar deixa de tenir veu, deixa de tenir capacitat real d'incidir en el dia a dia i passa a ser un subjecte passiu.  

És per això que l'autodeterminació que la CGT de Catalunya defensem, implica necessàriament que el poble, és a dir, els i les treballadores, tinguem la capacitat real de definir com volem que sigui el nostre dia a dia. Com volem que sigui el model econòmic. Com volem que sigui la mobilitat, la sanitat, l'educació i la resta de serveis públic. Quina volem que sigui la lògica de relació entre les persones i la nostra forma de participació política. Com volem redistribuir la riquesa produïda pel nostre treball i com volem existir en un planeta cada vegada més amenaçat per la cobdícia del capitalisme.  

L'autodeterminació que defensem és real i va intrínsecament lligada a l'autogestió. És una autodeterminació que implica, necessàriament, que la vida de les persones sigui plenament independent del capitalisme i de les seves lleis. Exigeix, doncs, la destrucció del capitalisme i la construcció d'una alternativa que estructuri la vida col·lectiva. Passa, doncs, per innovar i crear formes d'organitzar-nos que no repeteixin la lògica dels estats, estructures que destrueixen la llibertat, es basen en la repressió i imposen a la majoria de les persones la renúncia a la seva capacitat de fer política en favor de la política professional. 

Aquest 11 de setembre, com la resta de dies de l'any, any rere any, la CGT de Catalunya defensem una autodeterminació que és autogestió. Ho fem com a organització de treballadors i treballadores i anarcosindicalista, ja que estem convençudes que és indestriable del nostre projecte revolucionari. I ho fem, també, des del dia a dia. Per això ens oposem a l'ampliació de l'aeroport del Prat de Llobregat, perquè proposem un model econòmic i d'oci que no estigui basat en el monoconreu del turisme. Per això lluitem també en contra els interessos de la patronal. Una patronal que rebaixa els salaris reals, ens augmenta la jornada laboral, ens acomiada i posa en risc la nostra seguretat laboral escatimant mesures de protecció (o directament suprimint-les). Per això lluitem també contra els diferents governs i les institucions, tant de Catalunya i de l'Estat com de la Unió Europea i de qui els dona suport. Totes elles governen en funció dels interessos de la patronal i en contra els de la majoria de la societat, com evidencia la impunitat que han regalat a les grans empreses de l'energia per espoliar la nostra vida. 

La defensa de la llibertat, de l'autodeterminació i de l'autogestió passa per construir i enfortir espais on exercir-la diàriament. Fem una crida al conjunt dels i les treballadores a organitzar-se sindicalment. Fem una crida al conjunt dels veïns i veïnes a enfortir els moviments socials autònoms de les institucions. Només així podrem avançar cap una societat lliure formada per persones lliures.  

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya 

[divendres, 10 de setembre de 2021] 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada