divendres, 13 d’agost del 2021

L'Ajuntament de l’Escala prohibeix l'accés a les platges de les 23 a les 6 hores per evitar botellons nocturns en aquest estiu amb pandèmia de covid-19

L'Ajuntament de l'Escala prohibeix l'accés a les platges de les 23 a les 6 hores per evitar botellons nocturns en aquest estiu amb pandèmia de covid-19 

L'alcalde ha emès un ban amb motiu de la pandèmia, que entra en vigor avui 

L'Ajuntament de Palafrugell combat els botellons restringint l'accés de nit a parcs, camps i zones boscoses 

Torna l'Abarlofarra. Diverses embarcacions organitzen una festa davant la cala d'Aigua Xelida 

Convocada a través de les xarxes socials, fins a 5 embarcacions s'han trobat per celebrar una nova festa 

Botellons convocats per WhatsApp  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 13/08/2021.- Segons un despatx de l'AgènciaCatalana de Notícies, l'Ajuntament de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) prohibeix l'accés a les platges del municipi des de les onze de la nit i fins a les sis del matí per evitar "aglomeracions" i els botellons que es produeixen a la zona de Riells. En un ban que entra en vigor aquest mateix divendres, el Consistori detalla que la mesura busca frenar aquestes situacions i demana la col·laboració de veïns i visitants. 

També recorda que està prohibit menjar i beure en grup a l'espai públic i que l'ordre estarà vigent "fins a nou avís".  

La decisió arriba després de setmanes de queixes veïnals i després que l'Ajuntament demanés ajuda a la Generalitat per combatre aquestes situacions. 

En diversos vídeos, alguns dels quals difosos a les xarxes socials, es poden veure centenars de joves concentrats a la platja de Riells després del tancament dels bars. Les veïnes i els veïns denuncien que ho fan cada nit i sense cap mesura de seguretat en tens de covid-19.  

Segons Canal 10 Empordà, l'alcalde de l'Escala ha signat un ban pel qual es prohibeix l'accés a les platges del municipi d'onze de la nit a sis del matí a partir d'avui 13 d'agost. la mesura s'ha pres per intentar frenar les aglomeracions que es produeixen de matinada. 

Canal 10 Empordà senyala que arribats a l'equador d'agost, segurament el cap de setmana més intens de cada estiu i el problema de les aglomeracions de nit i matinada a les platges no remet. Si a finals de juliol l'alcalde Víctor Puga reclamava més recursos policials a la Generalitat per fer-hi front, avui ha signat un ban d'Alcaldia en què ordena prohibir l'accés a totes les platges del terme municipal i del nostre àmbit d'influència des de les onze de la nit fins a les sis del matí a partir d'avui mateix i fins a nou avís.  

En el text literal del ban es considera important evitar l'aglomeració de persones i es recorda la prohibició de menjar i beure en grup a l'espai púbic.  

La prohibició d'accés a les platges es decreta com a mesura complementària a les ja vigents d'higiene i prevenció de caràcter general que ja són habituals a totes les platges.  

L'entrada en vigor d'aquesta prohibició coincideix amb el cap de setmana de la tradicional cantada d'havaneres a Cala Montgó que, tot i que fora del terme municipal de l'Escala, sí que es podria considerar dins l'àmbit d'influència de l'Escala.  

La platja de Montgó, terme de Torroella de Montgrí i l'Etartit 

Fonts de l'Ajuntament de l'Escala han assegurat que no es modifica la programació de la cantada, programada per demà a les deu de la nit, donat que es tracta d'un acte regulat i aprovat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries).  

Es recorda amb això que el motiu del ban és evitar els botellons i aglomeracions de matinada.  

Sí que es pot afegir que des de Torroella de Montgrí s'ha signat un decret prohibint l'accés al massís del Montgrí. Prohibició motivada per les altes temperatures que s'esperen per aquest cap de setmana i amb voluntat d'extremar precaucions per evitar cap episodi d'incendi forestal. 

L'Ajuntament de Palafrugell combat els botellons restringint l'accés de nit a parcs, camps i zones boscoses 

L'Agència Catalana de Notícies informa que l'Ajuntament de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) combat els botellons amb un nou ban de l'alcalde en que es restringeix l'accés de nit a parcs públics, camps i zones boscoses. La limitació s'aplica des de les onze de la nit a les sis del matí --igual que a l'Escala--, com a les platges, i preveu multes d'un mínim de 200 euros per a qui se la salti. 

La mesura ha estat efectiva perquè aquests dos darrers dies --el ban es va publicar dimecres-- la Policia Local pràcticament no ha detectat cap botellon massiu.  

El cap de la Policia Local, David Puertas, explica que denunciaran "tots els incompliments", bé sigui identificant la gent a lloc o a través de les matrícules dels cotxes. Sí que admet que ara la problemàtica s'ha desplaçat a municipis veïns i que han augmentat les queixes per festes en pisos o locals tancats. 

El cap de setmana passat, només en una sola nit, la Policia Local de Palafrugell i els Mossos d'Esquadra van arribar a desallotjar més d'un miler de persones en diferents botellons. Els més multitudinaris es van detectar en una àrea boscosa (on hi havia uns 150 joves) i en una zona de camps (on aquí, el número va enfilar-se fins als 500). 

Aquestes concentracions es van convocar per xarxes socials després de quarts d'una de la matinada, hora en què els bars han de tancar. "Fins i tot, en algun cas, els agents van trobar-se amb discjòqueis que punxaven música in situ", afirma el cap de la Policia Local, l'inspector David Puertas. Música forta, alcohol, grans concentracions de vehicles... "I en tots els casos, als problemes d'ordre públic s'hi sumaven els de salut, perquè els protocols anticovid brillaven per la seva absència", hi afegeix. 

Ara, a les portes del segon cap de setmana en què el municipi no tindrà toc de queda, el Consistori ha decidit incrementar les mesures per combatre aquestes aglomeracions. I per això, al tancament de platges hi suma ara una nova restricció.  

L'alcalde de Palafrugell ha dictat un segon ban, que ja s'aplica des d'aquest dimecres, i que restringeix l'accés a parcs i espais públics oberts, finques rústiques i zones boscoses. 

La limitació s'aplica des de les onze de la nit i fins a les sis del matí, coincidint amb l'horari en què també es tanquen platges. Al ban, l'alcalde, Josep Piferrer, subratlla que la prohibició a tota la façana litoral "ha estat totalment insuficient" per evitar els botellons, i deixa clar que el fet de no tenir confinament nocturn, obliga el consistori a adoptar "mesures addicionals per intentar solucionar la greu problemàtica en què el municipi s'ha vist immers involuntàriament". 

De moment, aquests dos primers dies, la mesura és efectiva. El cap de la Policia Local, l'inspector David Puertas, explica que els botellons han anat a menys. I ja avança que, si en detecten algun, seran implacables. "Denunciarem a tots aquells que puguem", afirma l'inspector. Bé sigui identificant els joves in situ, bé sigui a través d'enregistraments i fotografies que facin els agents (entre d'altres, a les plaques de matrícula dels cotxes). 

Tothom a qui es denunciï s'enfronta a una multa que com a mínim és de 200 euros per incompliment de les ordenances municipals. Unes sancions que, en els casos més greus, poden enfilar-se fins als 900 euros. 

En altres municipis de l'entorn i en una nau 

La pressió policial per combatre els botellons a Palafrugell ha provocat, això sí, que ara la problemàtica s'hagi desplaçat cap a d'altres municipis propers que tampoc tenen toc de queda. En són exemples Mont-ras (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), que en viu matinada sí matinada també, o també Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). 

I de retruc, el tancament d'accés a platges i la nova limitació també ha comportat que ara la Policia Local de Palafrugell rebi més queixes per festes privades en pisos o en d'altres espais tancats. Sense anar més lluny, el cap del cos concreta que aquesta nit mateix han hagut de desallotjar una trentena de persones que estaven fent una festa en una nau industrial del municipi. 

D'ençà del 15 de juliol, la Policia Local de Palafrugell ha arribat a posar fins a 1.250 denúncies relacionades amb botellons o incompliments de les mesures covid-19. D'aquestes, 328 van ser per incomplir el toc de queda en el moment en què el municipi tenia confinament nocturn. 

Però el gran gruix de denúncies deriven directament dels botellons. N'hi ha hagut fins a 872 per consumir alcohol a la via pública i provocar molèsties veïnals. Divuit més han estat per consum de drogues i unes altres 21 per faltes de respecte i desobediència als agents, o bé negatives a identificar-se. 

Durant aquestes setmanes, la Policia Local de Palafrugell ha anat de corcoll, perquè els seus agents han arribat a fer fins a 500 serveis. A més, durant el desallotjament dels diferents botellons hi ha hagut cinc detinguts (per "desobediència", "atemptat contra agents de l'autoritat" o "lesions" en el marc de baralles). 

Diverses embarcacions organitzen una festa davant la cala d'Aigua Xelida 

Segons Ràdio Capital de l'Empordà, l'estiu del 2019 les festes il·legals dalt de vaixells fondejats a les cales del Golfet o d'en Massoni, van ser un dels temes de recurrents, fins al punt que el Parlament de Catalunya va exigir al Govern de la Generalitat al que maldés per evitar aquest tipus de festes. 

De poc va servir tampoc la protesta que es va generar a les xarxes davant del que molts denunciaven com una falta de respecte a l'entorn i de fet, les festes conegudes com Abarlofarres van quedar impunes. 

Tant és així que ahir a la tarda diverses embarcacions es van tornar a unir davant d'Aigua Xelida (Palafrugell) per celebrar una nova Abarlofarra. 

Convocada a través de les xarxes socials, fins a cinc embarcacions (entre les set i les vuit del vespre) s'hi van trobat per celebrar una nova festa.  

Testimonis que ho han presenciat afirmen a Ràdio Capital que el vaixell groc que apareix en una fotografia anava descarregant gent cap al vaixell més gran, on hi sonava música a tot volum. A dos quarts de nou del vespre la festa seguia activa. 

Botellons convocats per WhatsApp  

Llegim a El Periódico que hi ha joves amb bosses amb ampolles d'alcohol que busquen llocs on consumir-les fugint de la vigilància policial quan tanca l'oci nocturn. A les localitats amb toc de queda, a la una s'han de confinar a casa, i on no està vigent està prohibit beure a l'espai públic.  

L'Eduardo té 17 anys i va somrient per Calella de Palafrugell amb tres còmplices d'edat similar, tots amb pinta del que fa uns anys es coneixia com a nens pera i després, nens pijos. Camisa blanca i bronzejat de setmanes. L'Edu, així li diuen, porta la veu cantant del grupet, que porta una bossa blanca amb ampolles que dringuen. «No, no és ginebra», diu amb aquest somriure de llest que té, mentre persisteix, com els seus companys, a no revelar quina és la destinació de la nit. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: l'Escala i Empúries 379.91 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 18 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 31 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 299.84 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.27 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell 252.66 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 29 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 73 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 287.28  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.88 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Mont-ras 0 (Molt baix). Pals 35.55 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 4 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 82.95 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada