divendres, 20 d’agost del 2021

El TSJC denega el toc de queda de Platja d’Aro, Palafrugell i la Bisbal d’Empordà, entre molts altres municipis catalans. A partir d'aquesta matinada, només Torroella de Montgrí i l'Estartit i Sant Feliu de Guíxols tindran toc de queda a l’Empordà

El TSJC denega el toc de queda de Platja d'Aro, Palafrugell i la Bisbal d'Empordà, entre molts altres municipis catalans. A partir d'aquesta matinada, només Torroella de Montgrí i l'Estartit i Sant Feliu de Guíxols tindran toc de queda a l'Empordà 

El TSJC elimina el toc de queda a 125 municipis obrint la porta a botellons i nous contagis de covid-19. Només sis municipis de les comarques gironines mantindran la mesura 

Preocupació a l'Ajuntament de Girona per convertir-se en un reclam pels municipis veïns amb toc de queda nocturn, com Salt i Celrà, Sarrià de Ter o Banyoles i fa una crida a la responsabilitat 

Sorpresa i resignació en diversos municipis de la Costa Brava després d'aixecar-los el toc de queda nocturn  

L'Ajuntament de Palafrugell mantindrà l'operatiu vigent de vigilància per evitar botellons 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 19/08/2021.- Segons Ràdio Capital de l'Empordà, a partir d'aquesta matinada, només Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) i Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) tindran toc de queda a l'Empordà. Aquest dijous s'ha viscut un cop de la justícia a les aspiracions de la Generalitat de prorrogar el toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat el nou criteri del Govern de la Generalitat que imposava el confinament nocturn a diversos municipis de l'Alt i del Baix Empordà, entre moltes altres comarques del Principat de Catalunya. 

D'aquesta manera, no es podrà aplicar el toc de queda a Castell-Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) i la Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), tal com demanava el govern. Tampoc, per cert, a Barcelona, Girona, Tarragona ni Lleida, les capitals de demarcació. 

El TSJC tomba el toc de queda nocturn que volia aplicar el Govern de la Generalitat perquè les dades epidemiològiques de covid-19 estan millorant i perquè en aquest context no veuen lògic endurir els criteris de les restriccions sanitàries. 

El Govern de la Generalitat volia reduir el nivell d'incidència necessari per tenir toc de queda nocturn dels 125 als 250 casos per cada 100.000 habitants. Però el TSJC ho veu injustificat. 

El TSJC elimina el toc de queda a 125 municipis obrint la porta a botellons i nous contagis de covid-19  

Llegim al portal El Gerió Digital que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) només autoritza mantenir el toc de queda en 19 dels 148 municipis catalans que demanava el Govern de la Generalitat. 

Després de deliberar sobre la petició de pròrroga de les mesures anticovid, la sala Contenciós Administrativa ha optat per mantenir les limitacions de moviment entre la 1 i les 6 hores als municipis gironins de Banyoles, Celrà, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí i l'Estartit 

Els altres nuclis catalans amb toc de queda són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Calafell, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre i Palafolls. 

La llista de municipis de les comarques gironines que escapen de la mesura demanada per la Generalitat són: Anglès, Arbúcies, Blanes,  

Castelló d'Empúries, Castell-Platja d'Aro, Figueres, Girona, la Bisbal d'Empordà, l'Escala i Empúries, Lloret de Mar, Palafrugell, Roses, Tossa de Mar i Vidreres. 

La decisió del TSJC no té en consideració l'augment de població als municipis de la Costa Brava que multipliquen considerablement la xifra d'habitants durant la temporada d'estiu i tampoc ha volgut valorar la problemàtica derivada dels botellons que cada cap de setmana a les nits omplen platges i camps amb joves que trenquen les mesures sanitàries anticovid. 

Preocupació a l'Ajuntament de Girona per convertir-se en un reclam pels municipis veïns amb toc de queda nocturn 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, hi ha preocupació a l'Ajuntament de Girona després de saber que el TSJC feia caure el toc de queda nocturn a la ciutat, conjuntament amb moltes altres municipis. El problema, explica la regidora de Salut, Eva Palau, és que Girona es converteixi en el destí d'aquells joves que són de poblacions properes on sí hi ha toc de queda nocturn. 

En aquest sentit, Palau recorda que municipis com Celrà (Baix Ter/Gavarres, Gironès, comtat de Girona), Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) o Banyoles (Pla de l'Estany, comtat de Besalú) encara conserven la mesura i estan a tocar de Girona. L'edil deixa clar que "acaten" la resolució, però dona per fet que "hi haurà més gent al carrer" les nits. 

Palau ha carregat contra la decisió del TSJC i es pregunta "què decidiran aquests senyors si d'aquí a quinze dies estem en la sisena onada", en referència a la pandèmia de covid-19. "Ens jugàvem això. Una setmana més de toc de queda i controlar la situació. Quan la Justícia ha de prendre decisions de Salut, passen aquestes coses", ha remarcat. 

Amb tot, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Girona ha demanat "responsabilitat" a la ciutadania i ha recordat que per poder tenir un "dia a dia normal cal tenir cura de les relacions i de les actituds de cadascú". Palau deixa clar que "estaran atents" però recorda que són 100.000 habitants i que ara poden "ser un reclam" perquè vinguin també els de municipis com Celrà o Banyoles. 

A tot això, Palau ha recordat que la Policia Local de la ciutat "és la mateixa que ahir" si bé espera poder reforçar el dispositiu amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra. Amb tot, ha demanat que la ciutadania no actuï en funció del nombre d'agents que hi ha desplegats, sinó que sigui responsable tenint en compte la situació pandèmica. 

Sorpresa i resignació en diversos municipis de la Costa Brava després d'aixecar-los el toc de queda nocturn  

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la decisió del TSJC sobre el canvi de criteri del Govern de la Generalitat per decretar els municipis amb toc de queda ha enganxat per sorpresa a molts municipis de les comarques gironines.  

L'alcalde de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), Àngel Canosa, ha afirmat que han quedat "sobtats" en llegir la resolució del tribunal, perquè esperaven que la decisió "no estigués tan allunyada de la situació sanitària". 

Per la seva banda, des de Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) creu que el toc de queda està "més que justificat" en la lluita contra la pandèmia de covid-19 però ha afegit que aquesta mesura "no es pot normalitzar" ni que es limiti a veure-la com una eina contra els botellons.  

L'Ajuntament de Palafrugell mantindrà l'operatiu vigent de vigilància per evitar botellons 

A Palafrugell, la decisió ha arribat amb resignació i asseguren que mantindran l'operatiu que tenien activat des d'aquest agost. 

El govern municipal de Blanes està treballant en com dissenyar un dispositiu per controlar les aglomeracions a les platges i la via pública des d'aquesta mateixa nit. L'alcalde, Àngel Canosa, adverteix que hi haurà més activitat policial i patrullatge per part del cos local i de Protecció Civil. "Igual que vigilem les platges durant el dia, ara també ho haurem de fer durant la nit", ha explicat Canosa. L'alcalde ha lamentat que això implica distribuir torns de guàrdia i "reduir els descansos" dels agents municipals per tenir tot el cos operatiu. "Les platges no estaran buides i la gent no hi anirà a parar la fresca", ha afegit l'alcalde. 

De fet, Àngel Canosa ha garantit que una vegada s'aixequi el toc de queda, hi haurà molta gent que voldrà trobar "altres espais" on socialitzar-se quan els bars i restaurants tanquin. A més, l'alcalde ha afegit que "no només hi haurà gent jove", fugint de la criminalització d'aquesta franja d'edat. 

Malgrat tot, Canosa ha lamentat que el TSJC estigui en una situació "tan allunyada" de la realitat sanitària que hi ha al país. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que el toc de queda nocturn "funciona" i ja s'ha demostrat la seva efectivitat al llarg de la pandèmia. Per això creu que el TSJC comença a "fer consideracions que no toquen". 

Mesura contra els botellons 

Des de l'Ajuntament de Roses demanen que no es plantegi el toc de queda com una mesura per acabar amb els botellons i "que no es pot normalitzar". "Estem parlant d'una restricció de drets fonamentals i és més que justificada en la lluita contra la pandèmia", ha assenyalat l'alcalde del municipi, Joan Plana. 

L'Alcalde de Roses considera que des de molts sectors s'ha fet servir el toc de queda nocturn com una fórmula per combatre les festes nocturnes i això és un "error que no es pot cometre". Plana destaca la importància que té la mesura per lluitar contra la pandèmia, però demana que "no es normalitzi". "Nosaltres haurem de seguir fent la feina com fins ara, amb els mitjans habituals", ha remarcat. 

Resignació a Palafrugell 

Per altra banda, l'alcalde de Palafrugell ha rebut la notícia amb resignació. Josep Piferrer ha assegurat que a principis d'agost ja els va caure "una gerra d'aigua freda" quan el municipi va quedar exclòs del llistat de municipis dins del toc de queda per la baixa incidència que hi havia. Per això, Piferrer ha assegurat que la decisió del TSJC "no canvia gaire res" de la situació que tenien fins ara. 

Si bé l'alcalde ha detallat que estaven treballant amb els cossos policials com distribuir els torns per garantir el compliment del toc de queda, però ara tot això queda anul·lat i es mantindrà l'operatiu. Josep Piferrer ha recordat que com a mínim aquesta vegada no han hagut de dissenyar el dispositiu de vigilància "amb poques hores", tal com va passar a principis d'agost. 

L'alcalde ha recordat que durant el mes de juliol el toc de queda ha ajudat a fer "una baixada considerable" dels contagis al municipi. De fet, era un dels que tenia unes xifres més elevades del Principat de Catalunya i amb poques setmanes van passar a tenir una incidència "pràcticament zero" de la malaltia. Tot i així, des que ja no s'aplica el toc de queda nocturn han vist com "costa molt" seguir baixant en contagis de covid-19. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Torroella de Montgrí i l'Estartit 302.07 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 20 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 52 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 437.96 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.69 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Feliu de Guíxols 732.14 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 83 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 133 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 588.37 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.24 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castell-Platja d'Aro 396.65 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 20 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 42 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 368.32 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.08 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell 344.43 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 38 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 60 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 256.81 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.34 (l'epidèmia creix si és superior a 1). La Bisbal d'Empordà 1135.94 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 36 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 55 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 501.18 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.27 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Girona 460.83 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 229 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 425 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 398.62  Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.16 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 988.11 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 151 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 253  Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 787.58 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.25 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Celrà 1554.96 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 48 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 843.73 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.84 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sarrià de Ter 759.07 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 19 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 30 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 560.93 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.35 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Banyoles 916.9 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 69 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 112 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 554.83 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.65 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Blanes 322.22 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 70 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 145 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 338.22 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.95 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Roses 364.62 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 34 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 54 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 276.21  Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.32 (l'epidèmia creix si és superior a 1),  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada