dimarts, 17 d’agost del 2021

El tancament nocturn a causa dels botellons en temps de covid-19 de les platges de l’Escala i Empúries s'allarga fins a finals d'agost

El tancament nocturn a causa dels botellons en temps de covid-19 de les platges de l'Escala i Empúries s'allarga fins a finals d'agost. L'Ajuntament mantindrà el tancament nocturn de les platges del municipi fins a finals d'agost i valora positivament els efectes provocats per aquest tancament 

Llançà, desbordat el cap de setmana pels botellons al carrer. L'alcaldessa reclama al Govern de la Generalitat el toc de queda 

35 botellons i 50 denúncies en només tres dies a Calonge i Sant Antoni. L'Ajuntament considera «insostenible» la situació i critica «l'allau de joves» que els generen 

Llancen globus de foc des d'un hotel a Lloret de Mar. La Policia Local aixeca acta i obre expedient a l'establiment hoteler 

El reclam d'estrenes de l'estiu no aconsegueix reflotar els cinemes a Girona. La pandèmia propicia un canvi d'hàbits en el consum audiovisual que ha ferit la taquilla 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 17/08/2021.- Segons Canal 10 Empordà, l'Ajuntament de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) afirma que els objectius marcats pel ban d'Alcaldia que decreta la prohibició d'accés a les platges de l'Escala i Empúries d'onze de la nit a sis del matí s'han complert en bona part el cap de setmana passat. Els botellons han desaparegut de la platja de Riells, on es generaven més maldecaps, sorolls i acumulació de brossa. 

Tant és així, que l'Ajuntament mantindrà aquesta mesura almenys fins a finals d'agost. 

Per a fer efectiu el tancament, a banda de la instal·lació de tanques, hi va haver forta presència policial, especialment divendres, tant de Policia Local com dos furgons de l'ARRO del cos dels Mossos d'Esquadra. El regidor de Governació, Robert Figueras (PSC), ho ha agraït. 

Els controls per aquesta prohibició d'accés a les platges han generat també que s'incrementés de forma considerable el nombre d'actes aixecades en horari nocturn. 

Llançà, desbordat el cap de setmana pels botellons al carrer 

Llegim al Diari de Girona que els botellons, sobretot el cap de setmana, estan posant al límit a les poblacions de Costa Brava que no tenen prou recursos per frenar-les. Alguns Ajuntaments han tancat platges i espais a l'aire lliure i els ARRO dels Mossos d'Esquadra controlen algunes zones.  

Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) va viure dissabte una nit complicada que va acabar desbordant-los. Uns dos-cents joves es van concentrar davant el pavelló poliesportiu. Aleshores agents dels Mossos s'hi van desplaçar però el botellon es va traslladar a un altre lloc del municipi. No hi ha hagut incidents greus però els botellons han deixat rastres de brutícia i vidres trencat que ha calgut netejar. 

Diversos vídeos s'han difós en els darrers dies per les xarxes socials mostrant una multitud de persones al carrer, amb música, bevent i actitud considerada provocadora per part de les autoritats. L'alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter (Junts), considera els vídeos «esgarrifosos» perquè «hi ha zero mesures de seguretat, zero mesures de distància, no hi ha mascaretes i amb el perill que això comporta» en temps de covid-19. «Realment estem vivint una cosa terrible, sento molta impotència i desesperació com alcaldessa perquè el fet que nosaltres no tinguem el poble en toc de queda, al ser poble turístic no només té els llançanencs i llançanenques, sinó que la nostra població es multiplica per un munt», diu l'alcaldessa.  

El municipi ha d'atendre totes les necessitats del poble en una temporada estiuenca «i tenim ara aquest problema» que s'ha evidenciat aquest cap de setmana. Com altres poblacions han demanat ajuda al Departament d'Interior de la Generalitat. «Hem demanat reiteradament ajuda als Mossos, nosaltres no hi podem fer front perquè tenim els mitjans que tenim». 

Una de les problemàtiques és que «és un poble que esta molt estès i dona la possibilitat que les diferents platges o cales acullin grups» que amb la Policia Local és impossible de controlar. Escarpanter diu que ja entenen que els Mossos tenen els mitjans que tenen però dissabte, «desesperada vaig poder parlar amb el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Jordi Martinoy, que va fer cas a les meves súpliques». 

El botellon canvia de lloc 

A la zona del pavelló de Llançà pretenien establir el botellon un grup de dos-cents nois i noies. Els Mossos van enviar algunes unitats que van poder dissuadir de concentrar-se en aquell espai però «el que va passar és que automàticament es van dirigir a la zona de la Farella i els aldarulls no es van eradicar sinó canviar de situació». Segons Escarpanter no es van produir incidents importants però si molts problemes de neteja. «Res que hagi estat transcendent», diu l'alcaldessa «però vidres als parcs infantils... burilles, envasos... molt malament en aquest sentit». 

La situació saben que pot repetir en els propers dies. Per això l'alcaldessa apunta que «només puc dir que nosaltres també volem el toc de queda si això és el que ha de dissuadir als joves perquè vinguin a Llançà perquè està provocant efecte crida». 

Conscients de les dificultats per controlar els botellons, que no hi ha toc de queda i que hi ha moltes platges o «ens arriben els joves fins i tot en taxi» d'altres poblacions, lamenta l'alcaldessa. 

L'Escala, de moment controlat 

La situació de Llançà és similar a la de moltes pobles de la Costa Bravas. El primer en donar el crit d'alerta va ser l'Ajuntament de l'Escala que ha vist com fins a mig miler de joves ocupaven l'espai de la Plaça de l'Univers i altres grups a diverses platges i que fins i tot les veïners i els veïns de la zona de Riells van demanar ajuda a l'alcalde per les molèsties. L'Ajuntament va demanar col·laboració del Departament d'Interior i en un decret d'Alcaldia es va optar per tancar les platges del municipi. El primer cap de setmana la mesura de vigilància dels ARRO ha permès evitar aglomeracions. «Volem agrair l'esforç de la policia local i del reforç dels Mossos d'Esquadra, que ha permès minimitzar aquesta situació i reduir l'efecte crida que estava produint», remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga (PSC), el qual destaca: «Som conscients que el problema no està resolt completament, que la situació és complicada i que hi ha una gran pressió als espais públics, però amb els efectius i les possibilitats que tenim farem el possible per intentar garantir el descans dels veïns i controlar l'ordre i la salut pública». 

Botellon a la platja de Montgó  

Dissabte, acabada la cantada d'havaneres, amb aforament pel covid-19, a la platja de Montgó, ja al terme municipal de Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), hi va haver el botellon que a la platja de Riells s'havia impedit, igual que en petit format en alguns recons de l'Escala se'n van produir d'altres, segons les xarxes socials. Cal senyalar que el municipi de Torroella de Montgrí i l'Estartit, a diferència del de l'Escala i Empúries, es troba sota toc de queda nocturn --com altres 20 municipis de les comarques gironines-- i la platja de Montgó en forma part.       

35 botellons i 50 denúncies en només tres dies a Calonge i Sant Antoni 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, 35 botellons durant el cap de setmana, 442 serveis policials, 50 denúncies i dos robatoris amb força. L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) ha tret les xifres de les tres últimes nits per evidenciar la situació «insostenible» que ha provocat l'efecte crida cap al municipi. L'alcalde, Jordi Soler, critica «l'allau de joves» que han vingut a fer-hi botellons, que s'enfronten a la Policia Local i que fan destrosses allà on es concentren. Ja hi ha cancel·lacions de turistes. «Si això no s'arregla, perdrem totes les reserves», diu Soler, que exigeix solucions. A Palafrugell, sense anar més lluny, la Policia Local aquesta matinada ha hagut de frustrar un nou botellon al paratge Boet. S'han posat 24 denúncies. 

Grups d'entre 100 i 150 joves bevent i fent xivarri, que venen d'arreu de la demarcació, que increpen els veïns i turistes, que causen destrosses i que es mouen d'una banda a l'altra de Sant Antoni. És la situació recorrent amb què s'ha trobat la policia aquest cap de setmana en aquest municipi costaner del Baix Empordà, que no té confinament nocturn. 

Entre les nits de divendres i diumenge s'han rebut 232 trucades per queixes relacionades amb botellons i els agents, en coordinació amb els Mossos, n'han hagut de dissoldre fins a 35. 

Les i els joves s'han concentrat a la zona del passeig de Sant Antoni, però quan la Policia Local els feia fora es desplaçaven més cap a l'interior del municipi. La matinada de diumenge, l'epicentre va ser l'aparcament del pavelló. L'alcalde, Jordi Soler, explica que a la baralla tumultuària amb navalles de la setmana passada i als robatoris que es van registrar, aquest cap de setmana se n'hi han afegit dos més. 

La Policia Local ha aixecat 45 actes per fer botellon i ha interposat cinc denúncies més per consum de drogues. A més, han fet quinze comisos d'alcohol. Jordi Soler explica que, en general, les i els joves que arriben a Calonge i Sant Antoni comencen la nit a Platja d'Aro (Castell-Platja d'Aro, Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), que sí té toc de queda, i que quan allà tanquen bars, és quan es desplacen fins a Sant Antoni per continuar la festa. 

«Els joves estan en un estat etílic lamentable; rebem tot el bo i millor de cada casa», ha criticat Soler. «La situació és del tot insostenible; no treu cap que siguem el pol d'atracció dels botellons», critica Soler. L'alcalde també diu que des de l'Ajuntament no tenen «més mitjans per fer-hi front» (de matinada, s'incrementen a set les patrulles municipals quan abans n'hi havia una) i diu que «l'única manera d'aturar aquesta allau de gent vandàlica» és que el Procicat rectifiqui. I que aquest cap de setmana vinent els confinin o bé s'aixequi el toc de queda als municipis del voltant --Castell-Platja d'Aro i Palamós--. 

Soler explica, a més, que els botellons estan passant factura a hotels i apartaments de Sant Antoni. Perquè aquest cap de setmana, ja hi ha hagut cancel·lacions i «bastant» gent ha optat per marxar abans d'acabar les vacances. 

A Palafrugell, 24 denúncies 

A Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), un altre dels municipis que no té toc de queda, la matinada d'ahir Policia Local ha hagut de tornar a intervenir per evitar un nou botellon al paratge Boet. Aquí ja se'n va frustrar un la matinada de dissabte. En aquest cas, els agents han trobat nou vehicles a la zona amb 24 joves. Els han denunciat a tots. I s'ha frustrat una altre botellon al carrer Equador. 

Llancen globus de foc des d'un hotel a Lloret de Mar 

Llegim al Diari de Girona que la situació de sequera i d'alt risc d'incendi no va impedir que una celebració en un hotel de Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Cabrera) acabés aquest dissabte a la nit amb llançament de globus de foc i bengales. Els globus van aparèixer l'endemà el matí en patis de cases del barri de Lloret de Dalt i també, penjats en faroles. Els veïns denuncien els fets i asseguren que no és la primera vegada que això succeeix. 

En el moment que es van produir els fets, cap a dos quarts de dotze, la Policia Local i els Bombers van haver de desplaçar-se al voltant de l'establiment hoteler, situat al carrer dels Puntaires perquè havien rebut l'avís que hi podia haver un incendi. En arribar però es van trobar que s'havien llençat globus de foc i un grup d'animació, manipulava bengales. Per tant, no hi havia cap incendi però els globus sí que havien desaparegut i s'havien llançat i empesos pel vent van anar a parar en cases i carrers de la rodalia. 

Denunciat i expedientat 

La Policia Local de Lloret per la seva banda davant d'aquesta situació va aixecar una acta a l'establiment hoteler, que es troba no massa lluny de massa forestal --està en un turó-- tot i ser encara al nucli antic i a més, els ha obert un expedient administratiu que ara està a mans de la policia administrativa del cos. A banda, els agents també van remarcar als responsables de l'establiment que aquestes activitats no estan permeses. 

Els Bombers sortosament no van haver d'apagar cap incendi però podria haver succeït. Ja que com en molts punts de Lloret hi ha massa forestal a prop de les cases de les urbanitzacions. 

El president de l'Associació de Veïnes i Veïns de Lloret de Dalt ahir es lamentava del què havia succeït durant la nit de dissabte 

En el cas de les veïnes i dels veïns de Lloret de Dalt es van llevar l'endemà amb la sorpresa: molts d'ells al pati de casa. En van comptabilitzar 30 en jardins i fanals. El president de l'Associacióde Veïnes i Veïns de Lloret de Dalt, Lluís Cruz, ahir es lamentava del què havia succeït durant la nit de dissabte. 

A banda, va assegurar que no era la primera vegada que passava i de fet, citava un tuit que els havia fet el regidor Jordi Orobitg després dels fets on assegura que «aquesta setmana vaig trucar personalment a l'establiment hoteler que fa aquesta pràctica com animació pels seus clients, per dir-los que no ho fessin més. Vaig parlar amb el seu director i s'hi va comprometre. Ahir nit vaig veure els globus volant. Hi tant que actuarem d'ofici!». Tot i això, el president de l'entitat veïnal diu que el que a banda que els preocupa que hauria pogut passar, «el que ens preocupa més és el que ha passat, perquè sortosament no hi ha hagut conseqüències però ara estem en sequera extrema, teníem onada de calor i no és una pràctica puntual». 

També denuncia que tot i les normes, des de l'establiment hoteler no les compleixen. I alhora recorda que a Lloret de Mar encara tenen a la retina el foc que a mitjans de juliol va començar per l'avaria d'un vehicle i que va afectar unes 7 hectàrees, jardins vehicles i un habitatge. 

El reclam d'estrenes de l'estiu no aconsegueix reflotar els cinemes a Girona 

Llegim al Diari de Girona que queden lluny, i no només en el temps, les llargues cues que es dibuixaven minuts abans de l'implacable estrena de films com Doctor Zhivago. Difícil era preveure, l'any 1965, que en algun futur no massa llunyà els cinemes perdrien l'exclusivitat, i el privilegi, de l'estrena.  

La irrupció de les plataformes digitals ha deixat de ser perifèrica per a convertir-se en un must. La democratització del consum per streaming s'ha accentuat arran d'una altra incursió vertiginosa: la pandèmia. I és que, en un moment en què les sales de cinema abaixaven la persiana de forma forçosa arran de la declaració de l'estat d'alarma, la indústria de l'streaming sumava nous adeptes atrets per un calaix de sastre de nous continguts vestits de tendència. Si els experts vaticinen que per a adquirir un nou hàbit només cal posar-lo en pràctica durant 21 dies, els més de 90 dies de confinament domiciliari van assentar les bases d'un canvi d'hàbits en el consum audiovisual. 

«Després de 43 anys en el món del cinema, puc assegurar que no havíem vist mai una crisi d'aquestes dimensions», sosté el programador dels Albèniz Plaça de Girona, Josep Maria Pallàs. «El cinema tenia futur mentre tingués l'exclusiva de l'estrena d'una pel·lícula, però ara que la comparteix amb les plataformes, el futur del cinema trontolla perquè ens han tret el nostre motor». 

De fet, Pallàs, que al juny es mostrava optimista amb la recuperació de les estrenes, va assenyalar el juliol com a data de reobertura dels Albèniz Centre. Ara, sense encara haver aixecat la persiana, posposa la decisió fins, com a mínim, la tardor. Tot i així, confessa que la opció de tancar definitivament també està sobre la taula. «Ara ja no soc optimista, veig que no hi ha un creixement, això no arrenca», reconeix Pallàs. I és que, la setmana després de l'estrena, on la sessió amb més localitats venudes no té més d'una vintena d'espectadors, l'assistència cau automàticament al 50%. 

Malauradament, no es tracta d'una excepció. Si bé és cert que el període d'estiu és la gallina dels ous d'or de les sales de cinema, a nivell espanyol s'ha passat d'1.200.000 espectadors per cap de setmana al 2019, als 415.000 al 2021. I tot i així, amb una «cartellera atractiva» i una mitjana d'estrenes setmanals, unes sis, similar a abans de la pandèmia. 

Lluitar per la supervivència 

La prioritat, ara, ha deixat de ser el benefici i passa només per la supervivència. «Ens conformaríem amb el que teníem abans», afirma Pallàs, que afegeix que «si no assolim nivells prepandèmia, el sector ja no té solució». L'encarregat del cinema Las Vegas de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), Àngel García, sosté que durant la setmana passada van passar per taquilla 335 espectadors, amb el que «podem cobrir despeses, però no hi guanyem res».  

Per la seva banda, el gestor dels cinemes Arinco de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), David Cuesta, no accepta la derrota. Tot i haver perdut un 50% d'espectadors respecte l'estiu del 2019, assegura que cal passar a l'acció i «dissenyar ofertes i propostes per a lluitar contra les plataformes». «Hem de sobreviure per a continuar oferint un servei al poble», reivindica. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: L'Escala i Empúries 358.17 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 17 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 31 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 280.49 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.28 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Llançà 425.38 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 14 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 248.14  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.71 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Calonge i Sant Antoni 133.8 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 10 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 26 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 180.31 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.74 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell 340.71 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 39 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 67 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 252.46  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.35 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Lloret de Mar 443.9 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 101  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 230  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 539.44 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.82 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Torroella de Montgrí i l'Estartit 497.81 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 33 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 68  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 429.37 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.16 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Girona 409.77 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 236 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 455 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 400.58  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.02 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castell-Platja d'Aro 422.19 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 24 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 51 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 405.16 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.04 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres 526.21 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 129 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 259 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 508 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.04 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palamós 239.91 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 14 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 49 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 195.42 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.23 (l'epidèmia creix si és superior a 1).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada