divendres, 2 de juliol del 2021

Renacer Soler Vicente











MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 2 de juliol de 1937 neix a la Col·lectivitat d'Alcorisa (Baix Aragó) l'anarquista Renacer Soler Vicente 

A causa d'una llarga malaltia, Renacer Soler Vicente va morir a Vernet (Conflent) el 30 de gener de 2021 

Renacer Soler Vicente: El 2 de juliol de 1937 neix a la Col·lectivitat d'Alcorisa (Baix Aragó, Teruel, Aragó) l'anarquista Renacer Soler Vicente, fill de l'anarquista i anarcosindicalista Francisco Soler Ciércoles (Paco Soler) i de l'anarquista Florencia Vicente Carreras.  

Des de l'exili a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), el seu pare formà part amb Andrés Clavero Flores, Eulalio Esteban, Florencio Gallego, Mariano Puzo Cabero i altres dels grups de suport a la resistència antifranquista a l'Interior. En la introducció de l'edició francesa del llibre  de Joan Busquets (El Senzil) Veinte años de Prisión. Los anarquistas en las cárceles de Franco (Fundación Anselmo Lorenzo, Madrid, 1998), que traduí Renacer Soler («Vingts ans de prison, les anarchistes dans les geôles franquistes», Editions Le Coquelicot, 2017), narra la seva infància i adolescència a la casa familiar d'aquesta manera: «Vaig créixer a l'exili, a Perpinyà, i  recordo que passaven per la casa dels meus pares guerrillers que anaven a Espanya a combatre la dictadura de Franco, i la meva mare plorava quan li notificaven la mort d'un company, que uns dies abans li havia cuinat el sopar. Vaig criar-me en aquest ambient de lluita i de desolació. Circumstància que va motivar-me traduir aquest llibre del meu amic Joan Busquets, ja que és un complement de la meva pròpia existència». 

A causa d'una llarga malaltia, Renacer Soler Vicente va morir a Vernet (Conflent) el 30 de gener de 2021. 

L'antic guerriller anarquista Joan Busquets va escriure una in memoriam a la seva persona el gener de 2021, com record d'una amistat de feia anys, que acabava així: «Quiero resaltar mi respeto a ese compañero que nos ha dejado, aunque su recuerdo subsistirá en mi por su alto sentido de la amistad, solidaridad y conducta moral. Con toda mi más sincera condolencia a su compañera Marta e hijos».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada