divendres, 30 de juliol del 2021

Mariano Ocaña Ortega

Necrològica de Mariano Ocaña Ortega apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 3 d'agost de 1969

Necrològica de Mariano Ocaña Ortega apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 3 d'agost de 1969


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de juliol de 1911 neix a Madrid l'anarquista, anarcosindicalista i esperantista Mariano Ocaña Ortega

Militant ferroviari de la CNT-AIT i de les Joventuts Llibertàries, durant la Guerra Civil fou soldat en la Companyia de Transmissions de la 55 Divisió i havia estat traslladat de la 34 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola al sector d'Olot i de Ripoll 

El 12 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana de, camí de l'exili, passà entre els darrers combatents del front català la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Mariano Ocaña Ortega: El 30 de juliol de 1911 neix a Madrid (Madrid, Castella la Nova) --algunes fonts citen erròniament Valladolid (Campiña del Pîsuerga, Castella la Vella)-- l'anarquista, anarcosindicalista i esperantista Mariano Ocaña. El seu pare es deia José Ocaña Ortega i la seva mare, Amparo Ortega.  

Obrer ajustador als ferrocarrils, quan tenia 17 anys s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i milità en les Joventuts Llibertàries de la seva ciutat natal.  

En la primera meitat de 1936 formava part de la CNT-AIT d'Aranda de Duero (Ribera del Ebro, Burgos, Castella la Vella). En aquest any col·laborà en ¡Campo Libre! i Solidaridad Obrera.  

Durant la Guerra Civil fou soldat en la Companyia de Transmissions de la 55 Divisió i havia estat traslladat de la 34 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola al sector d'Olot (la Garrotxa) i de Ripoll (Ripollès).  

El 12 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana de, camí de l'exili, passà entre els darrers combatents del front català la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Membre de la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària (FNIF) de la CNT-AIT en l'Exili, en els anys seixanta del segle XX fou membre de la Comissió Intercontinental de Relacions (CIR) de la Federació Anarquista Ibèrica en l'Exili (FAI) i col·laborà en el Boletín Interno CIR (1966-1967).  

En 1962 milità en la Federació Local de Bezons (Val-d'Oise, Illa de França) de la CNT-AIT en l'Exili i fou secretari de la Regional Centre de la CNT-AIT en l'exili i tresorer de la FNIF.  

Durant la primavera de 1966, amb Frederica Montseny Mañé, representà la FAI en la Comissió Preparatòria del Congrés Anarquista Internacional celebrat a Carrara (Massa-Carrara, Toscana), amb destacats anarquistes, com ara Georgi Grigorov (Georges Balkanski), de la Unió Anarquista de Bulgària (UAB), Guy Malouvier, de l'Organització Anarquista Revolucionària (ORA) i Umberto Marzocchi, de la Federació Anarquista Italiana (FAI).  

Militant esperantista, col·laborà en diverses publicacions llibertàries (Le Combat Syndicaliste, Espoir i altres).  

En 1968 residia a Besièrs (Erau, Occitània) i a partir del març de 1969 a Carcassona (Aude, Occitània). La seva companya fou Palmira López.  

Mariano Ocaña Ortega va morir el 7 de juny de 1969 a l'Hospital de Carcassona a causa d'una llarga malaltia de cor. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada