dissabte, 3 de juliol del 2021

Manifestació antifeixista a Perpinyà contra el congrés del Rassemblement National de Le Pen



Manifestació antifeixista a Perpinyà contra el congrés del Rassemblement National de Le Pen 

Hi havia representants de diferents entitats, sindicats i partits com ara la CGT, la CNT, Endavant i la CUP-NCG 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló) 03/0772021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, dues mil persones s'han manifestat contra el feixisme avui pel centre de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló).  

Ho han fet per protestar en contra del congrés que el partit d'extrema dreta liderat per Marine Le Pen, Reagrupament Nacional, fa a la ciutat.  

La protesta al carrer ha agrupat sindicats, alguns partits polítics i també part de la societat civil.  

Alain Vidal i Toni Forte són dos veïns de Perpinyà que expliquen que han anat a la marxa perquè no volen "que hi hagi feixisme enlloc". Nacho Valenzuela també viu a la ciutat i pertany a l'entitat Vigilància Intersindical contra l'Extrema Dreta (VISA). Explica que intenten fiscalitzar i fer propostes per tal d'evitar que el missatge del partit de Le Pen qualli entre la classe treballadora francesa. 

Hi havia sindicats, partits polítics i entitats socials que protestaven contra un congrés d'on ha de sortir el candidat de Reagrupament Nacional a l'Elisi.  

Les i els manifestants han carregat contra Le Pen i el partit que ara lidera i, amb crits i pancartes en contra, han recorregut el centre de Perpinyà. 

"No volem feixisme, ni aquí ni enlloc" 

Com sol ser habitual, la marxa ha sortit de la plaça de Catalunya i ha passat per alguns dels barris més desfavorits de Perpinyà, fins a tornar al lloc de sortida. Abans i després s'han fet discursos i actes de denúncia contra "el perill que comporta" l'extrema dreta. "No volem feixisme, ni aquí ni enlloc", assenyala Alain Vidal. 

Vidal ha assistit a la manifestació acompanyat d'un amic, Toni Forte, que ha recordat que a Perpinyà el partit de Le Pen governa, malgrat haver rebut un suport molt petit en relació amb la població. I és que Louis Aliot, alcalde de la ciutat, és també un dels blancs de les crítiques de la manifestació antifeixista que aquest dissabte ha sortit als carrers de la ciutat. Forte assegura que Aliot, "com a bon feixista", ha anat aplicant mesures "pròpies d'un populista" i "carregant-se la catalanitat" de Perpinyà.  

Nacho Valenzuela és un professor d'institut de la ciutat que des de fa dos mesos encapçala a la ciutat l'entitat antifeixista VISA --present a tot l'Estat francès--. Es tracta d'una associació que es dedica a "fiscalitzar" l'extrema dreta i combatre'n les mentides amb propostes. "Volem que els treballadors francesos vegin que ningú no pot estar al costat de persones que no busquen el millor per a ells. L'extrema dreta és allò que no volem", remarca. 

Representació del Principat de Catalunya 

La manifestació ha estat encapçalada pels sindicats CGT i CNT, que lluïen pancartes en contra de les polítiques d'Aliot. Darrere s'han col·locat més sindicats minoritaris i, finalment, una representació del Principat de Catalunya on hi havia, per exemple, el diputat al Parlament de Catalunya de la CUP-NCG Carles Riera. També hi havia militància d'Endavant. 

El diputat Riera ha deixat clar que han vingut a Perpinyà perquè "Le Pen és a Perpinyà". "Al feixisme se li ha de plantar cara des del terreny i sense recular, perquè no es pot ni normalitzar ni banalitzar el feixisme", ha conclòs. 

Perpinyà contra el feixisme 

Llegim a Llibertat.Cat que diversos col·lectius havien fet una crida a la mobilització aquest dissabte a Perpinyà contra el feixisme, arran de la celebració a la ciutat del congrés del partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional. 

Una de les convocatòries antifeixistes afirmava: «Convoquem a una gran jornada antifeixista, perquè ni el Rassemblement National (RN), ni cap organització d'extrema dreta tenen cabuda als Països Catalans, parlin francès, castellà o català» van afirmar i van convocar tothom que es consideri antifeixista a assistir a les mobilitzacions promogudes des de la Catalunya Nord: «Cal combatre'ls a ells i al seu discurs racista, centralista i masclista, no podem normalitzar el seu discurs d'odi i la seva presència a l'espai públic, l'antifeixisme és cosa de totes». 

Reagrupament Nacional en les darreres eleccions regionals, on no va aconseguir fer-se en cap govern, malgrat les expectatives que tenien, ha provocat que Marine Le Pen celebri aquest cap de setmana, el 3 i el 4 de juliol, el congrés del partit a Perpinyà, un dels principals bastions de l'extrema dreta a l'Estat francès. 

El seu alcalde, Louis Aliot, és un dels pesos forts de Reagrupament Nacional. Aliot, convençut jacobí, ja ha donat mostres de per on va el seu anticatalanisme, substituint el lema de la ciutat de "La Catalana" pel de "La Radiant", afirmat que aquesta està "ancorada en la seva identitat catalana" però que és "plenament francesa". 

Cal tenir present que malgrat la sotragada als comicis regionals, Marine Le Pen, es postula un altre cop com la gran rival a batre pel president de la República Francesa, Emmanuel Macron. 


Dans les urnes comme dans la rue, la lutte contre l'extrême droite se poursuit. À l'occasion du 17e congrès du Rassemblement national à Perpignan, des citoyens se mobilisent. PHOTO aFP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada