dijous, 1 de juliol del 2021

Els casos de positius de covid-19 a la Regió Sanitària de Girona tornen a enfilar-se per sobre dels 200

Els casos de positius de covid-19 a la Regió Sanitària de Girona tornen a enfilar-se per sobre dels 200 

L'augment de casos entre els joves dispara els contagis, que se situen al nivell de fa dos mesos  

El Principat de Catalunya suma més de 3.000 casos positius i la positivitat dels tests d'antígens supera el 20% 

El Departament de Salut obre la vacunació a tothom entre 16 i 29 anys per frenar contagis 

El Departament també ha decidit avançar a les vuit setmanes la segona dosi d'AstraZeneca a les persones que tenen entre 60 i 69 anys 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 01/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que després de setmanes de millora i estabilització, darrerament el Departament de Salut està registrant un repunt pronunciat de casos de covid-19 que preocupen els experts i autoritats sanitàries. Una de les principals causes és l'augment de casos positius entre la joventut, que s'ha incrementat des de fa dies, pels brots a viatges de final de curs. 

Concretament, ahir la Regió Sanitària de Girona va registrar una de les xifres de casos més altes de les darreres setmanes i es va tornar a superar el llindar de 200. Això no es produïa des de fa pràcticament dos mesos, quan el 7 de maig n'hi va haver 229. També cal tenir present que no tots els casos s'han registrat en un dia, sinó que és el recompte de casos que arriben amb retard tenint en compte el resultat de les proves. Si s'analitza la retrospectiva diària, tant el 27 com el 28 i el 29 s'han superat els cent casos diaris. L'augment és considerable, tenint present que el 26 se'n van diagnosticar 51. 

D'altra banda, la positivitat dels tests d'antígens ja és del 15,31%, el triple de fa dues setmanes. 

Respecte a la resta de dades, en general tots els indicadors van augmentar. El risc de rebrot va passar de 74 a 77 punts i la velocitat de reproducció del virus (Rt), d'1,07 a 1,08. Si la transmissió supera el llindar d'1, significa que el contagi comença a descontrolar-se perquè una persona infectada en pot contagiar més d'una de mitjana. Com a bona notícia, ahir hi havia un ingressat i tres crítics a l'UCI menys. 

Fort augment al Principat de Catalunya 

Quant al Principat de Catalunya, ahir el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va notificar 3.556 positius, una de les xifres més altes de les darreres setmanes. Els indicadors de contagi també es van enfilar. El risc de rebrot va sumar 18 punts fins a 164 i la transmissió del contagi va augmentar set centèsimes. A més, la incidència de casos dels darrers catorze va créixer en nou punts fins a 119. La positivitat dels tests d'antígens al Principat de Catalunya ja supera el 20%. 

Experts alerten que el contagi s'està estenent entre joves de 15 i 29 anys tot i que de moment no està repercutint en un augment d'hospitalitzats ni de defuncions. De fet, ahir el Principat de Catalunya no va sumar cap nova defunció pel virus. 

La Regió Sanitària de Girona ja fa vuit dies que no suma cap defunció i la davallada de mortalitat aquest darrer mes també ha sigut molt evident. Durant la segona quinzena de juny, només han mort tres persones pel virus. 

El Departament de Salut obre la vacunació a tothom entre 16 i 29 anys per frenar contagis 

El Departament de Salut va obrir ahir de cop la vacunació per a tots els joves d'entre 16 i 29 anys de Catalunya, un col·lectiu format per 1.158.399 persones. El conseller, Josep Maria Argimon, va matisar que, no obstant això, les cites per als propers dies ja estan plenes i que és probable que fins la setmana vinent aquest col·lectiu no aconsegueixi lloc. Davant del fort increment de contagis, Salut també avançarà a les vuit setmanes la segona dosi d'AstraZeneca entre les persones de 60 i 69 anys. 

Catalunya se suma així a altres comunitats com la illes Balears, que també han obert la immunització per a les persones de 16 a 29 anys, les quals són, ara com ara, un gran focus de contagis. Se'ls administrarà Pfizer (indicada a partir dels 12 anys) i Moderna (a partir dels 18). Als menors d'edat de 16 i 17 anys no els caldrà un consentiment dels pares. 

Argimon i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, van anunciar ahir aquesta mesura en una roda de premsa sobre el procés d'immunització. Cabezas ja havia anunciat dilluns que la conselleria estava estudiant aquesta possibilitat, si bé llavors no hi havia cap decisió presa sobre aquest tema. 

Però l'elevat nombre de nous contagis (Catalunya en va registrar 3.500 més al llarg d'ahir), que creixen exponencialment dia a dia, ha portat l'administració catalana a prendre aquesta decisió, ja que les infeccions s'estan produint, majoritàriament, en la població no vacunada, és a dir, entre els menors de 30 anys. 

A més, la variant Delta del coronavirus-19 (que segons va advertir «segurament serà la majoritària la setmana vinent») és fins a un 60% més infecciosa que l'alfa (la britànica). D'aquí ve la urgència per immunitzar el major gruix de població possible. «Els positius s'han multiplicat per deu en dues setmanes», va indicar Argimon. 

Malgrat això, el Procicat no preveu haver de fer «marxa enrere» en la desescalada, almenys de moment, ja que l'indicador en el qual més es fixa Salut, el de l'ocupació en UCI, no està tenint «afectació» ara com ara. «Però sí que estem fent un seguiment de la tensió que viu l'atenció primària», va precisar Argimon. Les incidències de covid-19 més altes s'estan donant a Barcelona i la seva àrea metropolitana. 

Preocupació dels metges 

Per la seva banda, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va reconèixer a Twitter que està «preocupat», i va assegurar que, si no fos per l'«efecte protector de les vacunes», ara mateix s'hauria de plantejar un «confinament com el de la primera onada». «La pressió assistencial s'ha incrementat de manera exponencial», va escriure a la xarxa social. 

A més, a causa del fort augment de contagis i de la «preocupant» situació epidemiològica, el Departament de Salut va decidir avançar a les vuit setmanes la segona dosi de AstraZeneca (que fins ara es posava a les deu setmanes) entre les persones de 60 a 69 anys, amb l'objectiu de protegir-les com més aviat millor. «Tenim dosis suficients per a avançar aquest interval,i el divendres n'arribaran més de 300.000, que corresponen a totes les segones dosis que ens faltaven», va explicar Cabezas. 

D'altra banda, el Departament de Salut també va fer una crida a les persones de 40 a 49 anys que no estan vacunades, ja que «és un grup que també té risc», va indicar el conseller. En aquests moments, els pacients de covid-19 que ingressen en hospitals tenen entre 42 i 65 anys, i entre ells hi ha persones no vacunades però també persones que han rebut una sola dosi. 

Encara que, de moment, continua havent-hi «més altes que ingressos» als hospitals, els centres d'atenció primària (CAP) s'estan veient «molt afectats» per l'augment de contagis. «I això té una repercussió important en la vacunació», va alertar Argimon. 

La situació epidemiològica que viuen al Principat de Catalunya i al Regne d'Espanya està tenint lloc a altres parts d'Europa. «Anem 20 dies per darrere del Regne Unit», va advertir el conseller. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada