divendres, 30 de juliol del 2021

amiliars d’adolescents denuncien incompliments dels protocols covid-19 en una casa de colònies a Llafranc

Una imatge de la casa de colònies de Llafranc.

Familiars d'adolescents denuncien incompliments dels protocols covid-19 en una casa de colònies a Llafranc 

Preocupació al Trueta per les embarassades que ingressen de covid-19 i sense estar vacunades 

La cap de secció d'Obstetrícia alerta del risc de complicacions si s'infecten pel virus i demana que es prioritzi la vacunació a les gestants 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llafranc (Palafrugell, Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 30/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que diverses famílies que tenien els seus fills de colònies a cases de l'empresa de lleure Rosa dels Vents han denunciat un incompliment dels protocols covid-19 a les instal·lacions. 

Els pares i mares es queixen que no se'ls va avisar d'alguns casos de símptomes de covid-19 i que als i a les adolescents tampoc se'ls va aïllar bé ni es va seguir cap mena de protocol per gestionar la situació. 

L'empresa, per la seva banda, ha assegurat mitjançant un comunicat que sí que s'havien seguit els protocols covid-19. 

Un dels casos que han denunciat les famílies és el que s'ha produït a la casa de colònies Albatros, que l'empresa té a Llafranc, dins el municipi de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). 

Alguns pares i mares han denunciat que els seus fills van posar-se malalts i que ningú els va avisar. Alerten també que als i a les adolescents tampoc se'ls va permetre trucar a casa i que quan els van anar a recollir estaven barrejats amb la resta de persones, inclosos els monitors. Les famílies asseguren que ara com ara encara no tenen resposta de l'empresa. 

Una mare, Sheila Alen, va publicar dilluns un tuit dient: «Ja que no se n'informa enlloc, comunico que aquesta setmana passada hi va haver un brot molt bèstia de covid a la casa de colònies de Rosa dels Vents de Llafranc. Molt de compte als pares que tingueu nens ara allà. No avisen si hi ha nens malalts ni els volen prendre la temperatura». 

A més, tretze monitors dels quinze que tenia la casa de colònies Mas Portal de Lleida (Segre, Terres de Ponent) han plegat en bloc i acusen l'empresa Rosa dels Vents d'«explotació» laboral. Els i les joves, d'entre 21 i 30 anys, asseguren haver treballat moltes més hores de les que estipula el contracte laboral. Els fets haurien passat després que l'empresa acomiadés tres treballadors més per entrar presumptament, segons publica Diari de Girona, alcohol a les instal·lacions. 

La cap de secció d'Obstetrícia del Trueta alerta del risc de complicacions si s'infecten pel virus i demana que es prioritzi la vacunació a les gestants 

Durant tota la pandèmia de covid-19, s'han produït ingressos de dones embarassades que, en el moment del part, eren positives de covid-19. El problema és que ara, algunes d'elles ,ja tenen oportunitat de ser vacunades contra el virus i evitar desenvolupar-lo, però no ho fan. «Encara hi ha moltes reticències entre embarassades a no vacunar-se perquè fins ara no s'havien donat missatges clars des de les institucions. Això ens preocupa molt perquè tenen més riscos de tenir complicacions si s'infecten de covid-19». 

Amb aquest missatge, la cap de secció d'Obstetrícia de l'Hospital Trueta de Girona, Anna Maroto, fa una crida a totes les gestants perquè es vacunin ja que «els estudis més recents indiquen que la vacuna no suposa cap problema per al desenvolupament de l'embaràs». 

Paral·lelament, no és només que no es vulguin vacunar, sinó que fins fa molt poc la majoria encara no podia perquè no els tocava per franja d'edat. «Els criteris de vacunació no s'han gestionat bé, les embarassades s'haurien d'haver inclòs a la llista de col·lectius amb patologies de risc, juntament amb pacients oncològics o trasplantats entre d'altres, des de fa molts mesos» afirma, i és per això que demana que se'n prioritzi la vacunació dins la seva franja d'edat. 

Riscos de diversa gravetat 

Tot i que la majoria de pacients gestants amb el virus són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus, sí que n'hi ha hagut que han desenvolupat patologies greus, com ara pneumònies, i han acabat intubades a l'UCI, així com derivades a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. «Per sort, el fetus no ha tingut afectacions en aquests casos, però estan en estudi per avaluar-ne possibles seqüeles», afirma Maroto. D'altra banda, «ara feia setmanes que no teníem casos greus i n'estem tornant a veure com a conseqüència d'aquesta cinquena onada», afirma la metgessa de l'Hospital Trueta, qui afegeix que les gestants amb covid-19 «també tenen més risc de tenir parts prematurs». 

Cap de les embarassades que han anat de part amb el virus fins ara estaven vacunades 

Finalment, afirma que cap de les embarassades que han anat de part amb el virus fins ara estaven vacunades. «Un cop tenen el nadó, és cert que hi ha menys reticències a vacunar-se durant l'alletament. A més hi ha estudis que en demostren el benefici per als nadons. El problema, doncs, és evident entre embarassades i dones que volen quedar-se embarassades i no es vacunen. Les indicacions no han sigut clares fins ara, però cal reforçar-les per tal de fer arribar el missatge correcte», conclou. 

El coronavirus-19 ha afectat tot el procés: embaràs, part i puerperi, al llarg dels darrers mesos. Si la mare resulta contagiada, tenint en compte que es fan proves a totes les persones que ingressen, se l'aïlla juntament amb la seva parella durant l'estada a l'hospital. Com a conseqüència del virus, s'han potenciat les altes precoces, també en els parts amb cesària. 

«La pandèmia està afectant la gent jove, i les embarassades ho són», va insistir Argimon 

Paral·lelament, el missatge des de les institucions no va tardar a arribar. Ahir el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va fer una crida perquè les dones embarassades es vacunin davant la forta incidència de la covid-19 entre els col·lectius més joves. Segons va recollir l'Agència Catalana de Notícies, així va subratllar que la seva vacunació és «segura» i que el virus les pot afectar de la mateixa manera que la resta de persones. «La pandèmia està afectant la gent jove, i les embarassades ho són», va insistir.  

Argimon també va recordar que el Departament de Salut va afegir dimecres150.000 noves cites, de les quals encara en queden 90.000 disponibles. Tot i això va voler deixar clar que al Principat de Catalunya «no hi ha dificultats per vacunar». 

Sobre la situació epidemiològica, va explicar que aquest cap de setmana esperen «estabilitzar els ingressos», però va avisar que necessiten «setmanes» per millorar. 

La disminució del ritme de vacunació és un fet evident a tot el Principat de Catalunya de les darreres setmanes, per la baixa demanada. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada