dimecres, 30 de juny del 2021

Recurs perquè el delicte de tortura entri en el judici de les càrregues de l’1-O

Recurs perquè el delicte de tortura entri en el judici de les càrregues de l'1-O 

Els advocats consideren que als policies i al guàrdia civil dels fets de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis se'ls ha de jutjar no només per lesions 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona/Aiguaviva/Sant Julià de Ramis (Gironès, comtat de Girona) 30/06/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, els advocats voluntaris que van impulsar la querella col·lectiva per les càrregues del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017 a Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis (Gironès, comtat de Girona) s'oposen que només jutgin els agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil per delictes de lesions.  

En els recursos contra la interlocutòria dictada pel Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona, argumenten que hi ha indicis de delictes contra la integritat moral i tortures. Es dona la circumstància que els dos delictes van ser inclosos inicialment en la instrucció quan es van admetre les querelles. "La injustícia de la conducta desplegada pels investigats no es troba de cap manera satisfeta amb la celebració de judicis per delictes lleus de lesions", argumenten. 

"Qualsevol ús de la força per part dels agents de l'Estat que excedeixi del que sigui necessari i proporcional es considera un atac a la dignitat humana que constitueix un tracte cruel o degradant", afirmen en els recursos els advocats voluntaris i també Òmnium, entitat que s'havia presentat com a acusació popular. 

"Ordre de superiors" 

També reclamen un sol judici i insisteixen a investigar i enjudiciar comandaments i responsables polítics, a més dels 27 agents del Cos  Nacional de Policia i el de la Guàrdia Civil, als quals sí que abasta la causa oberta. "Els cossos policials van seguir un patró estandarditzat i predefinit en les diverses localitats de Catalunya", diuen, i assenyalen que això indica que "no va ser una decisió individual de cadascun dels agents intervinents", sinó que hi va haver "ordre directa dels superiors". 

"Van agredir sexualment" 

Entre les raons per les quals l'acusació demana al Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona que el judici no es basi simplement en el delicte de lesions, hi ha aquesta descripció inclosa en els recursos: "Fent un ús de la força totalment desproporcionat, els agents armats van repartir bufetades, cops de puny, de peu i de porra, incloent-hi zones vitals i òrgans sexuals; van estirar cabells, orelles i mandíbules, i van agredir sexualment, especialment dones." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada