dilluns, 14 de juny del 2021

Nova agressió capitalista al massís del Montgrí, autoritzada per la Generalitat

Nova agressió capitalista al massís del Montgrí 

Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ha autoritzat la represa d'activitat amb condicions 

L'Ajuntament d'Ullà dona llum verda al canvi de titularitat de la pedrera del Mas Blanc, tancada judicialment des de l'any 2012 

Volen ampliar durant anys el terrible tall a la muntanya d'Ullà, una ferida al massís del Montgrí 

Durant anys hi ha hagut una forta oposició popular al territori contra l'existència d'aquesta pedrera, considerada insosteible  

Àrids Bofill l'assumeix, en règim de lloguer, per extreure'n pedra  

El procés s'allargarà un mínim de deu anys, ja que l'empresa afirma que hi haurà "una explotació extractiva durant 5 o 6 anys per acabar de fer el forat" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ullà (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 14/06/2021.- Malgrat l'oposició popular al territori torna l'activitat en la ferida de la muntanya d'Ullà, al Mas Blanc del massís del Montgrí. L'extracció de roca calcària del Montgrí al Mas Blanc, entre altres queixes opositores cal destacar la destrucció, sense sancions de la Generalitat, d'importants elements patrimonials arqueològics, com el conegut jaciment del paleolític inferior de la cavitat del Mas Blanc i fins i tot la retallada de la muntanya dins el terme de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), que és mont públic i ara Parc Natural, on hi havia fins aleshores dos grans túmuls funeraris prehistòrics, amb escampada de fragments de ceràmica a mà al seu entorn, que consten amb el document de l'any 881 amb el nom d'Arca a Purtos (Ullà, Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), en un plet entre el bisbe de Girona i el comte d'Empúries. 

A la base de la pedrera del Mas Blanc hi passa l'antiga via Heraclea, que puja pel coll de Purtos (documentat l'any 881), coneguda amb el nom de Camí d'Empúries. 

La pedrera d'Ullà, tancada el 2012, tornarà a l'activitat 

Llegim al diari El Punt Avui que la pedrera del Mas Blanc, situada al terme d'Ullà i a cavall de Bellcaire i els límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, podria recuperar l'activitat aviat. Tancada el 2012, arran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que n'ordenava la clausura i la restauració, ara l'antiga titular, Cementos Portland Valderrivas SA, ha sol·licitat traspassar-ne la titularitat a Àrids Bofill SA, perquè culmini el procés en un mínim de 10 anys. 

L'Ajuntament d'Ullà ha aprovat la llicència ambiental per al traspàs de l'activitat, en règim de lloguer. L'informe que el Consistori ha demanat a la Diputació de Girona conclou que Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ha autoritzat la represa d'activitat amb condicions, enfocades a minimitzar l'impacte de la instal·lació sobre vials tallats --l'antic camí romà d'Empúries-- i l'adequació dels passos veïnals per on transitaran els vehicles pesants; la canalització d'aigües que ara desguassen en camps o la integració paisatgística, a banda d'assegurar la restauració paisatgística del clot, que s'endinsa en el Parc Natural del Montgrí, i renovar el conveni amb l'Ajuntament d'Ullà. 

L'alcalde d'Ullà, Josep López (PSC), defensa el cànon de 20 cèntims d'euro per tona de runa o àrid extret, signat el 2007 i que s'hauria d'actualitzar. A banda de les tasques de restauració, López creu que els recursos es poden aprofitar "per a altres polítiques ambientals i socials al municipi". 

Activitat extractiva  

L'informe jurídic de la Diputació de Girona dictamina que el Consistori d'Ullà ha de donar llum verd a la represa d'activitat de dipòsit controlat de runes, matxuqueig d'àrids i elaboració de morter sec i formigó, tot i que des d'Àrids Bofill, Carles Vendrell explicava dijous que prescindiran de la trituració i molta de la pedra calcària in situ i la traslladaran en brut a la planta que exploten a Regencós (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). Malgrat això, Vendrell explicava que per a la correcta restauració encara cal "una explotació extractiva durant 5 o 6 anys per acabar de fer el forat" i fer caure "argiles per impermeabilitzar la zona de dipòsit". La maquinària fixa pesant, en canvi, feta malbé pels saquejos de fil de coure i obsoleta per la corrosió després d'una dècada aturada, s'ha de desmantellar.  

La represa de l'activitat neguiteja la gent de la zona més propera d'Ullà i els del municipi veí de Bellcaire 

La represa de l'activitat neguiteja la gent de la zona més propera d'Ullà i els del municipi veí de Bellcaire (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), queixosos pel trànsit de camions i les voladures. I també pels possibles impactes al Parc Natural del Montgrí. 

L'Ajuntament d'Ullà guanyarà euros amb l'activitat   

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, ara l'Ajuntament d'Ullà ha donat llum verda al canvi de titularitat de la pedrera de l'empresa Prebesec a Àrids Bofill. Des del Consistori diuen que aquesta decisió "facilitarà la restauració i reforestació d'aquest espai i destaquen que el nou conveni signat amb la nova companyia preveu un benefici econòmic per al municipi". El decret d'Alcaldia preveu que hi hagi un cànon fix cada any que s'haurà d'abonar, i un de variable que anirà a raó de 0,20 euros per tona de runa que s'entri a la instal·lació. Uns euros que des del Consistori s'afirma que ·revertiran en polítiques ambientals i socials" a Ullà. A banda, el nou acord estipula que la Generalitat vetllarà pel compliment del programa de restauració de la pedrera, doncs supervisarà les tasques de reforestació arbustiva, arbòria i herbàcia dels espais lliures, mitjançant inspeccions. I que l'empresa haurà de recuperar per a ús públic el tram del Camí d'Empúries situat dins d'una parcel·la; haurà de reconduir les aigües de l'explotació al sistema de sanejament municipal i evitar que vagin als camps de conreu i la millora del vial d'accés a la pedrera, amb uns mínims d'amplada, vorals, senyalització vertical i horitzontal i la integració paisatgística de les edificacions existents, i assegurar el compliment del conveni de col·laboració econòmica amb Presebec de l'any 2017. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada