divendres, 4 de juny del 2021

Micromecenatge per Rere el vent de l'anarquisme, un documental sobre Josep Llunas

Micromecenatge per Rere el vent de l'anarquisme, un documental sobre Josep Llunas 

El documental Rere el vent de l'anarquisme, sobre Josep Llunas i Pujals, es planteja com un recorregut pel segle XIX més irreverent dels anarquistes, obreristes, maçons, espiritistes, lliurepensadors 

Aquest micromecenatge (Verkami) vol fer possible el documental sobre la figura de Josep Llunas i Pujals, teòric de l'anarquisme més important a la península ibèrica del segle XIX; però també vol ser "un reconeixement a tots aquells moviments socials que varen dominar el panorama polític del moment i posteriorment passaren a l'oblit." 

Els impulsors d'aquest projecte recorden que Josep Llunas i Pujals és un dels personatges polítics més interessants i complexos de la segona meitat del segle XIX: editor; dirigent obrer; periodista esportiu; lliurepensador; tipògraf; atleta; poeta; maçó; teòric de la literatura i sobretot el pensador anarquista català més destacat del segle. 

El documental serà també la història d'una desaparició, la d'ell mateix com a referent intel·lectual de l'obrerisme però també la d'un moviment social: l'anarquisme col·lectivista considerat un dels més importants en època de la Renaixença i que progressivament s'ha anat esborrant del nostre imaginari. 

Un projecte col·lectiu 

En el projecte del documental i de la recuperació del l'obra de Llunas hi participen historiadors, estudiosos i activistes llibertaris i independentistes, com Jordi Martí Font, Dolors Marín, Xavier Díez, Manuel Vicentes Izquierdo i Ferran Aisa.  

El documental el realitzarà Produccions Saurines, una cooperativa de creació audiovisual dedicada a produir documentals de creació centrats en la recuperació de la memòria. 

Compta amb diverses recompenses per als mecenes d'aquest Verkami, com ara l'edició de l'obra Josep Llunas i Pujals: Obra teòrica completa. Qüestions socials i altres textos sobre anarquisme col·lectivista, de Jordi Martí Font, un taller de glosa, un cartell numerat o bé entrades a l'espectacle poètic a la seu de Telenoika, al Poble Sec. 

Pel fet que Josep Llunas i Pujals signava molt sovint els seus escrits amb pseudònims, els impulsor d'aquest projecte han anomenat cada una de les recompenses amb algun dels noms que l'autor llibertari "es va inventar al llarg de la vida per mirar d'evitar la repressió." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada