dimecres, 16 de juny del 2021

Més de 12.000 assalariades i assalariats de les comarques gironines encara segueixen en ERTO

Més de 12.000 assalariades i assalariats de les comarques gironines encara segueixen en ERTO 

L'atur laboral es manté a la demarcació de Girona  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Barcelona (Gironès, comtat de Girona) 16/06/2021.- Llegim al Diari de Girona que encara hi ha indicadors econòmics que mostren que encara queda camí per deixar la crisi provocada per la pandèmia de covid-19 enrere definitivament. Un d'aquests és la xifra de treballadors afectats per Expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Segons les darreres dades corresponents al mes de maig, a la demarcació de Girona encara hi ha 12.025 assalariades i assalariats en aquesta situació. La xifra ha anat baixant (està lluny de les 20.782 que hi havia a l'octubre) però encara és elevada, sobretot si es té en compte que alguns d'aquests persones afectades estan en aquesta situació pràcticament des del principi de la pandèmia de coronavirus-19. 

L'atur laboral es manté a la demarcació de Girona 

La reactivació econòmica i la imminència del començament de la temporada turística continuen sense tenir efectes en les dades de l'atur laboral al conjunt de les comarques gironines tot i l'excepció de la Garrotxa, amb un descens de gairebé el 8%, i la tímida millora en algunes de les poblacions de Costa Brava més castigades durant la pandèmia de covid-19. Així, si a finals del maig del 2020 el total de persones apuntades a les llistes de l'atur a la demarcació de Girona era de 46.361, un any després era de 46.567 (un 0,44% més). Per comarques, si la Garrotxa té les millors dades, l'Alt Empordà és l'altra cara de la moneda amb augment de l'atur registrat d'un 5,75% (de 8.950 persones a 9.465). 

Les restriccions en la mobilitat amb l'hexàgon francès per la pandèmia de covid-19 encara castiguen amb força l'Alt Empordà amb un augment del 32,7% de l'atur registrat a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) --també ha pujat a Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), Colera (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada)-- mentre que la reactivació econòmica sí que s'ha notat amb poblacions turístiques com Cadaqués (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada), o el Port de la Selva (Cap de Creus/Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), on, per exemple, l'atur ha baixat gairebé un 11 i un 15%,  

respectivament. Anant baixant cap al sud, les poblacions de costa van millorant les seves dades d'atur registrat respecte a ara fa un any. Així, Sant Pere Pescador (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) o Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) van acabar el passat mes de maig amb menys aturats que fa un any. Al capdavant d'aquesta millora: Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) amb -14% i Tossa de Mar (Selva marítima, la Selva, comtat de Girona) amb -11%: mentre que dues de les poblacions més castigades per la crisi econòmica derivada de la pandèmia com Blanes (Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) o Lloret de Mar (Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) la millora encara és més tímida: entre el 2 i 3% en els dos casos.  

A banda de l'Alt Empordà, aquesta millora de la Garrotxa i de bona part de la Costa Brava està llastrada en el conjunt de les comarques gironines per les pobres xifres del Gironès i la Baixa Cerdanya. Al Gironès s'ha passat en un any d'11.674 de persones registrades a l'atur a 12.037 (un 3,11% més). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada