divendres, 11 de juny del 2021

La casa Rosa, ara, és de color blanc a Calella de Palafrugell

La casa Rosa, ara, és de color blanc a Calella de Palafrugell Patrimoni de la Generalitat ordena que la façana es repinti de color blanc, com la resta de cases del BCIN 

Ajuntament i veïns s'hi oposen sense èxit 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Calella (Palafrugell, Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 11/06/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la coneguda com a casa Rosa de Calella (Palafrugell, Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), al promontori que separa les platges del Port Bo i el Canadell, s'ha repintat aquesta setmana de blanc. Culmina la reforma de l'habitatge i, d'acord amb el dictamen de Patrimoni de la Generalitat, ha de passar per l'adreçador de la carta de colors --o més aviat color-- per al front litoral del nucli: blanc, i punt. 

El nucli antic de Calella és Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) des del 1972, com a "Paratge Pintoresc" (com en el cas de Portlligat de Cadaqués) en temps del franquisme tardà, i el 1995, per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Però, segons el diari, la casa Rosa, es queixa el fotoperiodista i col·leccionista palafrugellenc Paco Dalmau, ja era rosada, clarament, en postals Technicolor dels anys seixanta i grisa, i no pas blanca, en alguna imatge en blanc i negre que ha trobat d'inicis del segle XX. L'any 1964, per exemple, pervivien diverses façanes amb colors ocres o terrosos, que avui encara resisteixen més aviat al sector del passeig del Canadell. 

"Distorsió", per Patrimoni de la Generalitat 

La decisió ha enutjat el veïnat, sobretot els del nucli urbà antic i l'Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), que han demanat explicacions. El govern de l'Ajuntament de Palafrugell ha assenyalat a la decisió de Patrimoni de la Generalitast, i el subdirector general, Jordi Domeque, afirmava ahir a TV3 que el color rosat implica "una distorsió" dins del conjunt arquitectònic en què predomina el blanc. Des del govern local, el regidor d'Obres, Lluís Ros, defensa que han aportat nombroses imatges històriques dos cops davant la Generalitat, sense èxit. Els propietaris han optat per estalviar-se problemes i culminar la reforma. I davant les queixes veïnals, l'edil diu que hi perseveraran, però que l'Ajuntament no pot assumir el cost de pintar façanes, i s'obre a vies alternatives si finalment s'autoritzés el rosat.  

La presidenta de l'AVAC, Lluïsa Bonals, recorda que "la casa Pla, de color rosa fosc, o la Sagrera, ocre i que ha canviat de propietaris, al Canadell, tampoc són blanques". Per Bonals, s'entén l'esperit de la norma, però no tan uniformitzadora. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada