dimecres, 9 de juny del 2021

Josep Miñana Torregrossa

Necrològica de Josep Miñana Torregrossa apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 21 de maig de 1991

Necrològica de Josep Miñana Torregrossa apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 21 de maig de 1991


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 de juny de 1900 neix a Manuel (Ribera Alta) l'anarquista i anarcosindicalista Josep Miñana Torregrossa 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Josep Miñana Torregrossa: El 9 de juny de 1900 neix a Manuel (Ribera Alta, País Valencià) --algunes fonts citen erròniament Xàtiva (La Costera, País Valencià)-- l'anarquista i anarcosindicalista Josep Miñana Torregrossa. El seu pare es deia Francesc Miñana i la seva mare, Francesca Torregrossa.  

Quan era un infant es traslladà amb la seva família a Catalunya.  

Ebenista de professió, des de molt jove milità en el Sindicat de la Fusta de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Barcelona.  

De manera autodidacta aconseguí una bona cultura i coneixements profunds del pensament anarquista.  

Durant la Guerra Civil ocupà càrrecs orgànics de responsabilitat en la col·lectivitat del ram de la fusta. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Amb l'Alliberament s'instal·là a Aubière (Puèi Domat, Auvèrnhe, Occitània), on fou un dels organitzadors de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Clarmont e Montferrand (Puèi Domat, Auvèrnhe, Occitània) i secretari de la Federació Comarcal de la CNT-AIT en l'Exili.  

Assistí com a delegat de la CNT-AIT en l'Exili de Clarmont e Montferrand a diversos plens i congressos. La seva companya fou Pilar García.  

Els darrers anys milità en el Sindicat d'Oficis Varis local de la Regional Exterior de la CNT-AIT.

Josep Miñana Torregrossa va morir el 17 d'abril de 1991 a l'Hospital de Saint-Jacques de Clarmont e Montferrand i fou inhumat a Aubière

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada