divendres, 11 de juny del 2021

ELS MEGAPROJECTES FOTOVOLTAICS I EÒLICS QUE AMENACEN EL SÒL AGRÍCOLA I FORESTAL DELS PAÏSOS CATALANS

ELS MEGAPROJECTES FOTOVOLTAICS I EÒLICS QUE AMENACEN EL SÒL AGRÍCOLA I FORESTAL DELS PAÏSOS CATALANS 

La sobtada onada de grans projectes eòlics i fotovoltaics projectats en terrenys agrícoles i forestals ha desencadenat una forta oposició dels col·lectius agraris i ecologistes  

A la Directa elaborem un mapa interactiu i col·laboratiu per localitzar cada cas, explicar-ne les característiques i llistar les entitats que impulsen la mobilització.  

Si teniu informació d'altres projectes ens podeu escriure a [denunciarenovables@directa.cat] 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 11/06/2021.- Llegim a Directa que el 15 de maig de 2020, la constitució de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià va ser el punt de partida perquè els col·lectius ecologistes locals del País Valencià començaren a teixir forces i a cooperar en la defensa d'unes energies "respectuoses amb les terres agrícoles, els ecosistemes, el paisatge i les expectatives de desenvolupament sostenible, digne i viable de les comarques rurals valencianes". Van deixar clar que no estan en contra de les fonts renovables, però sí dels megaprojectes eòlics i fotovoltaics que amenacen el futur del territori i que només responen als interessos econòmics de l'oligopoli elèctric, fons d'inversió internacionals i grans empreses reconvertides al creixent negoci de les renovables. 

El naixement d'aquesta plataforma, que demana al govern de Ximo Puig una moratòria "immediata" que ature la implantació d'aerogeneradors i plaques solars en sòls no urbanitzables i afavorisca els processos de participació ciutadana en l'àmbit de l'energia, respon a la segona onada de projectes eòlics i fotovoltaics a la qual s'enfronten els Països Catalans.  

En el cas de Catalunya les entitats crítiques s'estan agrupant en la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa.  

Els governs autonòmics català i valencià emparats, respectivament, en el decret llei 16/2019 i el decret llei 14/2020; faciliten la instal·lació d'aquestes infraestructures, la majoria de les quals projectades en terrenys agrícoles, per accelerar la creació de fonts d'energies renovables i reduir les emissions de CO. 

Aquesta sobtada allau de renovables en mans dels de sempre ha desencadenat una forta oposició del sector agrari i de les entitats ecologistes d'arreu dels Països Catalans, que comparteixen l'objectiu de frenar el canvi climàtic amb una transició energètica fonamentada en la creació de cooperatives i comunitats energètiques locals. Per això, des de la Directa, hem volgut expandir la tasca teixidora de la recent Plataforma i les xarxes al conjunt dels Països Catalans amb l'elaboració d'un mapa interactiu. Hem pres la informació publicada en els visors cartogràfics de cada administració i el resultat és prou clarificador: més de dos centenars de megaprojectes eòlics i fotovoltaics esquitxen la geografia.  

En el cas dels parcs solars projectats a les Illes, hem pres la informació recollida per diverses entitats que treballen en defensa de l'agricultura ecològica i del territori, com Amics de la Terra, Terraferida, el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturesa (GOB Mallorca), la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE) i l'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), que també han elaborat un visor. 

En els mapes que vos presentem, podreu consultar el conjunt del treball, amb les característiques de cada cas (amb tres categories principals: en funcionament, en tràmit i emplaçament viable, aquesta última fa referència a que el projecte ha rebut l'autorització per part de la Ponència de Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya), així com les entitats veïnals i ecologistes que impulsen la mobilització; i aviat, incorporarem la informació relacionada amb els projectes impulsats a la Catalunya Nord.  

Qualsevol col·lectiu o plataforma que vulgui fer una aportació que no apareix en el mapa interactiu, aparèixer-hi o informar-nos de qualsevol novetat en la tramitació dels projectes, ens pot escriure a [denunciarenovables@directa.cat] i ens encarregarem d'actualitzar aquest mapa col·laboratiu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada