dissabte, 5 de juny del 2021

Concentració de protesta a Llançà per evitar que s'urbanitzi una pineda a peu de platja de la Farella


Concentració de protesta a Llançà per evitar que s'urbanitzi una pineda a peu de platja de la Farella 

SOS Costa Brava i la Iaeden-Salvem l'Empordà exigeixen a l'Ajuntament que compri els terrenys i eviti que s'urbanitzin 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 05/06/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, un grup nombrós de persones s'ha concentrat davant de la platja de la Farella de Llançà, al costat d'una pineda en la qual està previst aixecar-hi quatre edificis amb 63 habitatges, tres xalets i un hotel.  

Es considera "un despropòsit" que es talin els arbres per edificar-hi, tenint en compte que es tracta de "l'últim pulmó verd" a tocar del mar que queda al nucli urbà de Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada).  

El problema és que aquesta pineda --com una cinquantena més a la Costa Brava-- no ha quedat protegida pel Pla Director que ha elaborat la Generalitat de Catalunya i això ha permès que els tràmits seguissin el seu curs. 

Des de Iaeden-Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava reclamen que el Consistori de Llançà compri els terrenys per poder evitar així la tala dels arbres i que s'hi aixequin els edificis. 

1,5 hectàrees de terreny 

L'Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte que preveu construir quatre blocs de pisos de fins a dues plantes (9,6 metres d'altura) amb un total de 63 habitatges, tres habitatges unifamiliars i un hotel a primera línia de mar de 1.144 metres quadrats. 

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, SOS Costa Brava i la Iaeden-Salvem l'Empordà han fet una nova acció per intentar aturar la tala d'una pineda a tocar de la platja. Si fa poques setmanes hi va haver una concentració de protesta al municipi de Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), aquest dissabte s'ha fet aquesta concentració a la platja de la Farella de Llançà per evitar que tiri endavant el projecte que uns promotors volen fer i que, de moment, l'Ajuntament permet que segueixi el seu curs. 

Es tracta d'una pineda en la qual hi ha previst, si finalment no s'atura el projecte, quatre blocs amb 63 habitatges, a més d'un hotel i tres xalets. Per fer-ho, caldrà talar bona part dels arbres, un fet que SOS Costa Brava i la Iaeden-Salvem l'Empordà volen impedir. 

Es tracta d'una pineda en la que hi ha previst, si finalment no s'atura el projecte, quatre blocs amb 63 habitatges, a més d'un hotel i tres xalets. Per fer-ho, caldrà talar bona part dels arbres, un fet que amb mobilitzacions, com la d'avui, es vol impedir. De moment s'ha concentrat un munt de gent a la platja de la Farella just davant de l'espai on està previst edificar i han recollit signatures en contra del projecte. Una acció social que ha agafat per sorpresa bona part dels banyistes que aquest dissabte han gaudit del sol de Llançà i que no sabien què estava passant. 

Després de la onenctració el centenar de participants han seguit el camí de ronda des de la platja de la Farella, han passat per davant de la pineda fins al far de S'Arnella, ja en el terme del municipi veí d'El Port de la Selva (Cap de Creus/Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada). 

El president de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, ha carregat contra l'Ajuntament de Llança a qui fa responsable de tirar endavant el projecte, malgrat que hi ha fórmules per evitar-lo. "Tenen la capacitat de suspendre llicències allà on vegin que hi ha un risc i, si s'escau, desclassificar els terrenys", ha reblat. més, Nuss considera "obsolet i caduc" el planejament de Llançà que permet poder tirar endavant projectes com aquest. L'entitat ja ha presentat al·legacions i espera poder aturar l'edificació de la pineda. 

Que ho comprin 

Des de la Iaeden-Salvem l'Empordà reclamen que l'Ajuntament de Llançà compri els terrenys i deixin de ser propietat privada. D'aquesta manera, explica el seu president, Llorenç Pascua, es podria evitar que s'edifiqués la pineda que volen talar. Pascua lamenta "el paper" que està fent el Consistori i demana "valentia" per aconseguir que no se segueixi endavant amb aquest projecte. "El que és una llàstima, ens dol i ens fa pena és veure que els polítics mantinguin les directrius que els marca l'economia", ha criticat. 

Una cinquantena més 

La pineda de la platja de la Farella de Llançà no és un cas únic a la Costa Brava. En total, SOS Costa Brava té detectats una cinquantena de "retalls" que no han quedat protegits pel Pla Director de la Generalitat i que, per tant, corren el risc que s'hi edifiqui. Per això, l'entitat ja ha advertit que seguiran fent accions i presentant recursos als diferents llocs de litoral afectats. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada