diumenge, 6 de juny del 2021

Acte ahir a Girona: Mireia Vehí, Benet Salellas i Xavier Antich defensen a Girona que l’amnistia suposaria “un canvi de règim i un paraigua per a l’autodeterminació”

"Amb els indults no es resol res" 

Mireia Vehí, Benet Salellas i Xavier Antich defensen a Girona que l'amnistia suposaria "un canvi de règim i un paraigua per a l'autodeterminació" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 06/06/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que com va passar fa anys per la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la dreta espanyola s'ha tornat a mobilitzar. Aquesta vegada amb una campanya de recollida de firmes contra la concessió d'indults als polítics independentistes condemnats que, segons sembla, el govern del PSOE vol concedir de manera reversible.  

Mentrestant, a Catalunya també s'estan recollint signatures, però en aquest cas per portar la llei d'amnistia al Congrés de Diputats. I ahir, concretament a la ciutat de Girona, a la plaça del Vi, es va aprofitar l'ocasió per sumar-ne més i de passada presentar el llibre col·lectiu Amnistia. Propostes per a un debat necessari, que fa el seguiment històric, jurídic i polític d'una proposta més vigent que mai. L'acte, organitzat per Òmnium Gironès i moderat per la periodista Nausícaa Hernández, va reunir dos dels seus autors, l'advocat Benet Salellas i la diputada cupaire al Congrés Mireia Vehí, a més del professor, filòsof i membre de la junta directiva d'Òmnium Xavier Antich. 

"Imagineu el cristo que s'ha muntat entre ells pels indults... Què no passarà quan s'hagi de parlar i es posi sobre la taula l'amnistia?!", va assenyalar Antich. Un sisme que, si bé és cert, ja va subratllar que només és un pas per a una "batalla llarga" i "amb molts fronts" per defensar drets bàsics en una "democràcia anòmala amb un poder judicial podrit d'arrel".  

Vehí i Salellas, per la seva banda, van deixar clar en les seves intervencions que la llei d'amnistia va associada indissolublement al procés d'autodeterminació i que en cap cas és, com pretenen amb els indults --"un entrebanc paternalista i arbitrari", es va dir--, a canvi de renúncies. "Els indults no resolen res", van reblar. No només perquè només perdona arbitràriament nou persones i en són, segons es va dir, unes 3.300 de represaliades (entre empresonades, exiliades i represaliades), sinó perquè "mentre hi hagi dolor hi ha conflicte". 

I mentre els drets fonamentals continuen sent "castigats, perseguits i criminalitzats" a l'Estat, com va deixar clar Antich, l'amnistia suposa "un canvi de règim i un paraigua per a l'autodeterminació i la garantia d'altres drets per a tothom, no només els catalans", va remarcar Vehí. Uns drets que només s'aconsegueixen des de la conquesta contínua, "a força de lluitar, lluitar i lluitar", segons Antich. 

I per avançar en un debat necessari, tots tres es van mullar i van dir a qui recomanarien llegir el llibre, responent a la pregunta que se'ls va fer: Marchena (Salellas), Iceta (Vehí) i l'escola de jutges (Antich). De lectura obligatòria. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada