divendres, 28 de maig del 2021

Últim dia de la Setmana Sagnant de la Commune de París (1871)

Presa de l'última barricada al carrer Ramponneau (28 de maig de 1871)

Presa de l'última barricada al carrer Ramponneau (28 de maig de 1871)


 

La Commune de París (1871) 

Últim dia de la Setmana Sagnant  

El 28 de maig de 1871 a París (Illa de França) les forces de la Commune no tenen més que una zona limitada entre el bulevard de Belleville, els carrers del Faubourg-du-Temple, de les Trois-Bornes, de les Trois-Couronnes i de la Folie-Méricourt.  

El combat és desesperat i es perllonga fins a l'últim cartutx.  

Eugène Varlin, internacionalista llibertari i membre del Consell de la Commune, és afusellat.  

Al migdia, el darrer canó de les forces federades al carrer de París (actualment carrer de Belleville) emmudeix; cap a les 14 hores, l'últim tret de fusell surt de la darrera barricada, la del carrer de Ramponneau.  

L'ordre reaccionari regna; la repressió es desencadena. 


Maximilien Luce: "L'exécution de Varlin" (1910)

Maximilien Luce: L'exécution de Varlin (1910)

 

 

Eugène Varlin  

El 28 de maig de 1871 és afusellat a París (Illa de França) l'enquadernador anarquista i militant de la Internacional Louis-Eugène Varlin. Havia nascut el 5 d'octubre de 1839 al llogarret de Voisins, a prop de Claye-Soully (Illa de França), en una família pagesa pobra i era el major de tres germans i una germana (Louis, Hippolyte i Clémence).  

Fins als 13 anys anà a l'escola i després entrà en un taller d'un oncle seu a París com a aprenent d'enquadernador, on restarà dos anys.  

En 1859 fou nomenat capatàs de taller, després d'haver fet feina a sis tallers perfeccionant-se, i a partir de 1962 treballà a casa seva, al número 33 del carrer Dauphine de París.  

En 1857 participà en la fundació de la Societat de Socors Mutus dels Enquadernadors i entre 1864 i 1865 fou un dels organitzadors de la vaga del sector i, com a reconeixement de la seva tasca, rebé dels seus companys un rellotge d'argent.  

Més tard fou un dels fundadors de la Societat d'Estalvi i de Crèdit Mutu dels Obrers Enquadernadors, de la qual fou nomenat president.  

Defensor de la igualtat entre sexes, n'introduí la militant anarquista Nathalie Lemel en el Consell d'administració.  

A començaments de 1865 s'adherí a l'AssociacióInternacional dels Treballadors (AIT) i col·laborà en Tribune Ouvrière.  

Entre el 25 i el 29 de setembre d'aquell any fou delegat a la Conferència de Londres de l'AIT, on conegué Karl Marx, i entre el 3 i el 8 de setembre de 1866 al Congrés de Ginebra, on defensarà el treball de les dones contra la majoria, que volia que aquestes restessin a la llar.  

En 1867 participà en la creació de la cooperativa «La Ménagère» i en 1868 fundà el restaurant cooperatiu «La Marmite» (8.000 afiliats) i formà part de la Segona Oficina de la Internacional de París, per la qual cosa fou perseguit, detingut i condemnat a tres mesos (d'agost a octubre) d'empresonament que purgà a la presó de Sainte-Pélagie.  

En 1869, com que les vagues es multiplicaven, crea la «Caixa del Sou» per ajudar els vaguistes.  

Aquest mateix any, afirmà que la revolució política no era res sense una revolució social i assistí, entre el 6 i el 12 de setembre de 1869 a Basilea, al IV Congrés de l'AIT, on es pronuncià per la propietat col·lectiva del sòl.  

En 1870 realitzà una gira propagandística (Lió, Creusot, Lille i altres localitats) i hi constituí les respectives seccions de la Internacional.  

El 19 d'abril de 1870 presidí l'Assemblea General de les seccions parisenques de l'AIT i a final de mes va haver de fugir a Bèlgica per escapar de la policia.  

En tornà a París després de la caiguda de l'Imperi, fou nomenat delegat del Comitè Central Republicà dels Vint Districtes i comandant del 193 Batalló de la Guàrdia Nacional.  

Lluità per la defensa a ultrança de París ja que, segons ell, Prússia representava el «monarquisme» que volia anihilar la democràcia.  

Arran de la insurrecció del 31 d'octubre de 1870 contra la política portada a terme pel Govern de Defensa Nacional fou revocat del seu càrrec de comandant i s'ocupà del subministrament d'aliments durant l'hivern del setge parisenc per part de les tropes prussianes.  

Candidat socialista-revolucionari a l'Assemblea Nacional, no fou elegit el 8 de febrer de 1871.  

A partir del 18 de març d'aquell any s'ocupà de l'Estat Major de la Guàrdia Nacional a la Plaça Vendôme i, els dies següents, participà en les negociacions amb els ajuntaments de districte.  

El 26 de març fou elegit membre de la Comissió de Finances de la Commune i el 21 d'abril passà a la Comissió de Subsistències.  

El 2 de maig fou nomenat director general de Manutenció i dels aprovisionaments militars.  

Fou un dels signants del «Manifest de la Minoria» contra el Comitè de Salvació Pública.  

Durant la «Setmana Sagnant» dirigí la defensa dels VI i XI districtes.  

Intentà sense èxit oposar-se a la massacre dels ostatges del carrer Haxo i lluità fins el darrer moment en les últimes barricades del barri de Bellville.  

Quan prenia alè assegut en un banc del carrer Lafayette, fou reconegut per un capellà i denunciat. Detingut pel lloctinent Sicre, fou traslladat a Montmartre a força de cops --un ull li penjava fora de l'òrbita--; quan arribà a la rue des Rosiers, on era l'Estat Major, ja no podia caminar.  

Eugène Varlin fou afusellat aquell mateix dia, el 28 de maig de 1871, a la rue des Rosiers del barri de Montmartre de París al crit de «Visca la República! ¡Visca la Comuna!» i el seu cos mutilat posteriorment a cops de baioneta. Sicre li robà el seu rellotge i es va fer un adorn.  

Nombroses escoles, carrers i places de París i de l'hexàgon francès porten el seu nom. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada