dimecres, 26 de maig del 2021

Salt homenatjà ahir les víctimes dels camps d’extermini nazis

Salt homenatjà ahir les víctimes dels camps d'extermini nazis 

L'Ajuntament saltenc col·loca set llambordes Stolpersteine a la plaça Catalunya per als set veïns deportats, cinc dels quals hi van morir 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès) 26/05/2021.- Llegim al Diari de Girona que el municipi de Salt va retre homenatge ahir als veïns que van ser deportats al camps d'extermini nazis de Mauthausen i Gusen (Alta Àustria, Àustria). Es tracta de Josep Casademont, Àngel Codina, Lluís Franquesa, Ferran Moiset, Pau Rey, Francisco Riera i Àngel Viñolas. Es té constància que cinc d'ells hi van morir. Per rememorar-los, es van instal·lar set llambordes Stolpersteine a la plaça Catalunya de Salt. 

La proposta va néixer durant el plenari del mes de febrer de l'any 2020, quan l'Ajuntament de Salt va aprovar una moció per fer un reconeixement als veïns del municipi que van ser reclosos als camps d'extermini nazis. 

Aquesta acció ha pres forma a través del projecte de les llambordes Stolpersteine. Així, al municipi de Salt ahir es van col·locar les set llambordes en honor als set veïns saltencs víctimes del nazisme. Les peces s'han instal·lat a la plaça Catalunya de Salt. En aquella ubicació, l'any 1941 s'hi va situar la presó provincial de Girona, on es va mantenir fins al 1967. 

El projecte de les llambordes Stolpersteine ja s'ha estès a prop de 2.00 ciutats, amb 75.000 llambordes, i a una vintena de països de tot Europa, com Alemanya, Àustria, Hongria, els Països Baixos, Bèlgica, Txèquia o Polònia, i a altres indrets de Catalunya. 

Acte de memòria històrica 

«Explicar el passat per construir el futur és un principi bàsic en qualsevol democràcia madura. És en aquest context que agafa importància l'homenatge d'avui als saltencs que van ser deportats a camps de concentració nazis», va subratllar l'alcalde de Salt, Jordi Viñas. «Cal mostrar-nos, amb fermesa i sense reserves, davant el feixisme i deixar clar el nostre compromís de continuar lluitant, sense descans, per tal que mai més un règim com el que va produir l'Holocaust es pugui consolidar enlloc. Dempeus, defensant la democràcia i lluitant contra la desigualtat i el racisme», va afegir Viñas. 

L'acte va comptar amb la participació del director Territorial de Justícia, Jordi Martinoy, del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i també hi van ser presents diversos regidors del Consistori saltenc. 

Durant l'homenatge, la Jove Orquestra del Gironès va oferir una actuació, en la qual va interpretar el Cant dels Ocells, de Pau Casals. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada