dissabte, 22 de maig del 2021

Les obres de la carretera descobreixen restes romanes a Cervià de Ter

Les obres  de la carretera descobreixen restes romanes a Cervià de Ter |

Les obres de la carretera descobreixen restes romanes a Cervià de Ter 

S'ha localitzat una part de l'antiga via d'Empúries a Girona i també de dos habitatges 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cervià de Ter (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) 22/05/2021.- Llegim al Diari de Girona que s'han identificat unes restes romanes localitzades al terme de Cervià de Ter (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) en el decurs de les obres de millora de la carretera.  

Les obres han deixat al descobert les restes de l'antiga via romana d'Empúries (Emporion) a Girona (Gerunda) i de dues cases.  

D'aquesta manera, les obres de millora de la carretera Gi-633 entre Medinyà i Sant Jordi Desvalls (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) han posat al descobert les restes de l'antiga via romana i de dues cases més de l'època al terme municipal de Cervià de Ter.  

Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme de Cervià de Ter, Jordi Tarradas, en aquests moments estan a l'espera de l'informe que ha de fer el Departament de Cultura sobre les troballes arqueològiques. Un cop s'hagin estudiat i fotografiat les restes, la previsió és tornar-les a tapar, tot deixant assenyalat, això sí, el punt exacte de la seva ubicació. Tarradas explica que els treballs no han obligat a aturar les obres de millora de la carretera --pendents des de feia anys, segons els Ajuntaments afectats--, però sí que les alentit una mica, ja que s'està havent de donar pas alternatiu als vehicles. 

Segons explica Tarradas, les restes de via romana localitzades corresponen, molt probablement, a la via que anava des d'Empúries fins a Girona, i que passava per Cervià de Ter. De fet, aquest municipi de la comarca del Gironès compta també amb un pont romà. 

Però a banda de les restes de la via, també s'han localitzat les de dos habitatges de la mateixa època. Segons explica Tarradas, en una d'elles els arqueòlegs no hi van trobar massa restes, i de fet ja l'han tornat a tapar, després d'haver-la documentat. En canvi, les restes de l'altre habitatge --que encara estan obertes-- són més completes, ja que hi han trobat, entre d'altres, més murs i fragments de ceràmica. Tot i això, des del Consistori estan pendents de rebre l'informe del departament de Cultura per saber quines han estat exactament les troballes arqueològiques. 

La normativa estableix que, quan unes obres deixen al descobert algun element d'interès arqueològic, s'han d'estudiar i documentar. Això és el que s'està fent en aquest moment en el cas de les restes al terme de Cervià de Ter. Malgrat que això no ha obligat a aturar els treballs de millora de la carretera, sí que ha obligat a ralentitzar-los una mica, ja que s'està havent de donar pas alternatiu als vehicles. Un cop s'hagin estudiat i fotografiat les restes arqueològiques localitzades, es tornaran a tapar; això sí, deixant una marca sobre el seu emplaçament per tal que puguin ser fàcilment localitzables en el futur. 

Les obres de millora de la carretera Gi-633 entre Medinyà i Sant Jordi Desvalls --en el recorregut de la qual es troba Cervià de Ter-- s'emmarquen dins del Pla de Millora de la Seguretat de les carreteres del Baix Ter, impulsat per la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu principal és millorar la visibilitat i la seguretat del vial, que té sis quilòmetres de longitud i registra un trànsit de 5.200 vehicles diaris de mitjana, segons dades de 2018. 

En aquesta primera fase, els treballs consisteixen en l'eixamplament i millora de la carretera, que és molt estreta i on hi ha trams sense voral o amb falta de visibilitat a causa dels diversos canvis de rasant. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada