divendres, 21 de maig del 2021

Ascensión Alguacil Bernal

Necrològica d'Ascensión Alguacil Bernal apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 24 de juny de 1986

Necrològica d'Ascensión Alguacil Bernal apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 24 de juny de 1986



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de maig de 1914 neix a Zaragoza (Zaragoza) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Ascensión Alguacil Bernal 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Ascensión Alguacil Bernal: El 21 de maig de 1914 neix a Zaragoza (Zaragoza, Aragó) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Ascensión Alguacil Bernal --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Pascual--. El seu pare es deia Justo Alguacil i la seva mare, María Bernal.  

Emigrada a Catalunya, quan era molt jove començà a treballar per ajudar la seva família com a obrera tèxtil a Barcelona, on s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i a les Joventuts Llibertàries.  

Durant la revolució col·lectiviswta autogestionària passà a fer feina en la indústria de guerra.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya passà pel camp de Sarlat (Dordonha, Nova Aquitània, Occitània).  

En 1944 va fer d'enllaç entre els companys que havien estat destinats a treballs forestals i els grups del maquis.  

L'agost de 1944, vençuts els nazis, participà en l'organització de la CNT-AIT en l'Exili a Sarlat.  

Posteriorment milità a Provença. Vivia amb el seu company, Mariano Pascualena, a Les Tourterelles de Marinhana (Boques del Roine, Provença, Occitània).  

Milità en la CNT-AIT en l'Exili i després de la mort de Franco en la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Ascensión Alguacil Bernal va morir el 16 d'abril de 1986 a la Clínica General de Marinhana i va ser inhumada dos dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada