divendres, 1 de gener del 2021

Manuel Blasco Genzor

Necrològica de Manuel Blasco Genzor apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 21 de febrer de 1984

Necrològica de Manuel Blasco Genzor apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 21 de febrer de 1984


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de gener de 1915 neix a Pina de Ebro (Ribera Baja del Ebro) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Blasco Genzor 

Militant de les Joventuts Llibertàries i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Manuel Blasco Genzor: L'1 de gener de 1915 neix a Pina de Ebro (Ribera Baja del Ebro, Saragossa, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Blasco Genzor. El seu pare es deia Miguel Blasco i la seva mare, Isabel Genzor.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 era membre de les Joventuts Llibertàries de Saragossa (Saragossa, Aragó). Un cop la ciutat caigué a mans feixistes, aconseguí passar a zona republicana. Son germà major Miguel Blasco Genzor va ser afusellat pels franquistes.  

Voluntari en la guerra, va ser ferit. No podent reincorporar-se als fronts, treballà en la col·lectivitat d'Azuara (Campo de Belchite, Saragossa, Aragó), fins que va ser destruïda en 1937 per les tropes stalinistes d'Enrique Líster Forján. En aquesta col·lectivitat conegué Basilisa Alcalá Bello, que esdevingué la seva companya i amb qui tingué tres criatures.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després d'una breu estada a Moulins (Alèir, Alvèrnia, Occitània), en 1941 s'instal·là amb la seva família a Tournus (Saône-et-Loire, Bourgogne-Franche-Comté), on treballà de sabater.  

Durant l'Ocupació alemanya participà en la reconstrucció del Moviment Llibertari.  

En 1944 va ser nomenat secretari departamental de Saône-et-Loire del Moviment Llibertari Espanyol en l'Exili (MLE).  

Assistí com a delegat a diversos congressos confederals, com ara al de 1947 en representació de Montceau (Saône-et-Loire, Bourgogne-Franche-Comté), Autun (Saône-et-Loire, Bourgogne-Franche-Comté) i Dijon (Côte-d'Or, Bourgogne-Franche-Comté), i a assemblees plenàries.  

En 1948 col·laborà en CNT.  

En 1980 pertanyia a la Federació Local de Dijon de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Manuel Blasco Genzor va morir el 18 de desembre de 1983 a Saint-Rémy (Côte-d'Or, Bourgogne-Franche-Comté) --algunes fonts citen erròniament Tournus--.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada