dimecres, 28 d’octubre del 2020

Vicente Enfedaque Tormes

Necrològica de Vicente Enfedaque Tormes apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 18 de gener de 1981

Necrològica de Vicente Enfedaque Tormes apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 18 de gener de 1981



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 28 d'octubre de 1911 neix a Alagó (Ribera Alta de l'Ebre, Castelar) l'anarcosindicalista Vicente Enfedaque Tormes 

Durant la Guerra Civil lluità en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (antiga «Columna Durruti»), on formà part d'una unitat de guerrillers encarregada d'operacions a la rereguarda de les línies franquistes al front d'Aragó  

Després de la campanya de Catalunya, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la república Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració, dels establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Vicente Enfedaque Tormes: El 28 d'octubre de 1911 neix a Alagó (Ribera Alta de l'Ebre, Castelar, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Vicente Enfedaque Tormes --algunes fonts citen erròniament el seu primer llinatge com Enfadaque--. El seu pare es deia Cirilo Enfedaque i la seva mare, Vicenta Tormes.  

Durant la Guerra Civil lluità en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (antiga «Columna Durruti»), on formà part d'una unitat de guerrillers encarregada d'operacions a la rereguarda de les línies franquistes al front d'Aragó.  

Després de la campanya de Catalunya, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la república Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració, dels establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de Bordèu (Girona, Nova Aquitània, Occitània). La seva companya fou Francisca Fort, de qui enviduà en 1950, i es casà de bell nou amb Fermina Pilar Arnas.  

Vicente Enfedaque Tormes va morir el 28 d'agost de 1980 a la Clínica Bel Air del barri de Caudéran de Bordèu.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada